Categorieën
Strips

Amsterdam Oost verbeeld in stripkrant

Op vrijdag 11 mei 2012 wordt in Studio K in Amsterdam Oost een interessant project gelanceerd: de gratis stripkrant Orient X Press. Orient X Press bevat een keur van geëngageerde actuele, historische of fictieve strips, gemaakt door tien toonaangevende Amsterdamse tekenaars met een band met Oost. Van opmerkelijke verhalen over buurtbewoners tot aan strips waarin de makers hun politieke of maatschappelijke visie op het stadsdeel geven.

De makers van Orient X Press willen hiermee niet alleen een levendig beeld scheppen van Amsterdam Oost als bloeiende culturele broedplaats, maar het publiek tevens op een laagdrempelige manier met de veelzijdigheid van het medium strips laten kennismaken.

Meewerkende artiesten zijn WASCO, Bas Köhler, Remco Polman, Merel Barends, Maia Matches (tevens initiator), Jan Cleijne, Lotte Klaver, Pepijn Schermer, Rey Roman, Larie Cook en Little Starman.

De krant wordt vergezeld van een reizende tentoonstelling, georganiseerd door de voormalige stripintendant voor het Fonds BKVB Gert Jan Pos, die diverse locaties in Amsterdam Oost en de Stripdagen in Haarlem zal aandoen. De lancering gaat gepaard aan een spetterend feest met bekendheden uit Oost, als DJ Kondratieff (alternative disco) en de band Kanipchen-Fit (poëtische ruigmuziek). Bas Köhler zal live tekenen op de scherm en de entree is gratis. De aanvang is om 21.00 uur, op vrijdag 11 mei in Studio K.

Overige tourdates van Orient X Press:
• 13 mei bij de Sketch Battle in CBK Kunstuitleen (Oranje-vrijstaatkade 71): zestien tekenaars, twee overheadprojectors en één megaprijs! Meedoen kan door je nu in te schrijven via een bericht aan: maiamachen@hotmail.com
• Van 1 tot en met 3 juni op de Stripdagen Haarlem: OXP kiosk in de openlucht en ’s avonds in het Patronaat te Haarlem. Kijk ook op de programma van de Stripdagen Haarlem: www.stripdagenhaarlem.nl
• Van 7 juli tot en met 9 augustus: expositie in het Stadsdeelkantoor Oost (Oranje-vrijstaatplein 2)
Meer exposities staan gepland bij ondermeer de Bibliotheek Indische Buurt en bovengenoemde locaties (11 mei tot en met 9 augustus).
De oplage van Orient X Press is 10.000 exemplaren, de krant is vooralsnog eenmalig en wordt verspreid door Dwars Door de Buurt, stripdistributeur Strips in Voorraad en vrijwilligers uit de buurt. De sponsors zijn het Amsterdams Fonds voor de Kunsten en Stadsdeel Amsterdam Oost.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

Één reactie op “Amsterdam Oost verbeeld in stripkrant”

Reacties zijn gesloten.