Categorieën
Media

PowNews over de vloer? Liever niet

Het zal je maar gebeuren: zit je net lekker te werken aan je boek, gaat de deurbel en staat Prutser Castricum van Geenstijl TV voor je deur. Wat doe je dan?

Het overkwam journalist en plaatselijk politicus Jeroen Mirck van de week. Hij is een boek aan het schrijven over hoe je om moet gaan met nare reacties op het web en de redactie van PowNews had dat ook vernomen. Aangezien Geenstijl en Mirck geen vrienden van elkaar zijn, rook de redactie bloed. Dus stuurden ze Willibrord Frequin Jr. naar het huis van Mirck om verhaal te halen. Het boek gaat immers Help, ik sta op Geenstijl heten.

Jeroen schrijft er vandaag een stuk over op zijn blog. Daaruit blijkt dat de editor van Geenstijl TV weer lekker creatief met het materiaal is omgesprongen. De missie van deze pseudo-journalisten is dan ook om mensen lekker voor lul te zetten, want tja, dat doen ze nu eenmaal bij GeenStijl. Toegegeven: Mirck kwam ook niet altijd heel helder uit de bus, maar in tegenstelling tot wat het item van PowNews suggereert, had hij wel degelijk een paar tips voor Castricum.

Zelf moet ik er niet aan denken om PowNews te woord te staan. Daar win je niets mee. Het gaat de mannen en vrouwen van PowNews er alleen maar om dat ze zelf leuk uit de bus komen. Maar als je dan toch met ze gaat praten, negeer de suggestieve vragen van Castricum en ga er dwars doorheen met je eigen verhaal. Dus eigenlijk praten alsof je een politicus bent. Eigenlijk dus een van de tips die Mirck vandaag op zijn blog heeft gepost.

Het is misschien nog het beste om tijdens het gesprek zelf een videootje te draaien met je smartphone of flip, zodat je later makkelijk kunt laten zien hoe men geknipt heeft in je verhaal.

Aan de andere kant: is er nog iemand in Nederland, afgezien van politici wellicht, die PowNews serieus neemt? Lijkt me stug. Het is immers algemeen bekend dat vooral items in elkaar knutselen om mensen voor schut te zetten. GeenStijl die een eigen omroep kreeg: dat was heel even leuk, maar het is nu wel een erg oud grapje aan het worden.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

10 reacties op “PowNews over de vloer? Liever niet”

Ik kreeg ook een keer zo’n microfoon in mijn gezicht. met de vraag: ‘ben jij hier om mannen te ontmoeten?’ Ik zag het niet aankomen dus ik was niet snel genoeg om ad rem te reageren of om te zeggen dat ik niet mee wilde werken. maar ja, voor je het weet zenden ze uit dat je zegt dat je niet mee wilt doen… Ik zei iets van: ‘euh… nee’. gelukkig is er niets uitgezonden. Ze hadden in hun hoofd dat ze een item wilde maken van een netwerklunch waar mensen zogenaamd kwamen om potentiele partners te ontmoeten. maar toen bleek dat dat echt niet het geval was, zijn ze weer weg gegaan. ze hebben echt van tevoren het hele item in hun hoofd en dat krijgen ze toch wel. Ik vind ze af en toe best scherp, maar bij de meeste items is het gewoon lullig knippen en plakken. Maar ja, als je een boek schrijft over geenstijl,, kun je ze wel verwachten natuurlijk…. en ze bellen niet netjes van tevoren of ze langs mogen komen,…

Nee, precies. Normaliter bel je als journalist even van tevoren en maak je een afspraak, zodat men zich kan voorbereiden. Maar dat is precies wat ze niet willen. Overvaljournalistiek. Prima als je politici, kinderverkrachters of andere criminelen aanpakt, maar anders niet.

ik heb er maar een zin voor over: de meeste debiele tv die er is. en dat via de publieke omroep. schandalig. die rutger stond lullig in een donker hoekje tijdens de dutchbloggies zonder z’n microfoon en liep met een grote boog om iedereen heen. pas toen ie een microfoon kreeg en de camera in z’n nek hijgde kon ie ‘presteren’. het is eersteklas kinderpestentv van de bovenste plank.

Jammer dat Jeroen een beschaafde jongen is. Ik had toch echt van deze bijzondere gelegenheid gebruik gemaakt om die Rutger even stevig in de nootjes te schoppen. Wat een zwakzinnig stuk vreten is dat…

Leuk stuk, Michael. Goed idee ook om zelf ook een opname te maken. Filmen terwijl je gefilmd wordt lijkt me wat lastig, maar tijdens het interview een geluidsopname maken met je smartphone is best te doen. Dat schoot ook door mijn hoofd – toen Rutger alweer weg was. Iets voor de volgende keer dus.

Sorry hoor, maar – geknipt of niet – die Jeroen Mirck valt wel keihard door de mand…

Reacties zijn gesloten.