Categorieën
Strips

Por Dios stopt

Begin dit jaar schreef ik een stuk voor de VPRO Gids over stripblad Por Dios. In dit stripblad staat ieder nummer een compleet, eerder uitgebracht stripverhaal van albumlengte, aangevuld met korte verhalen. Na twaalf nummers heeft de uitgever besloten ermee te stoppen.

Het twaalfde nummer van Por Dios is helaas ook het laatste nummer. Het succes waar we op gehoopt hadden bleef jammer genoeg uit en na een prachtig jaar met vrijwel alleen maar hoogtepunten komt er helaas een einde aan Por Dios. Aldus de mededeling op de site.

In het voorwoord van het laatste nummer meldt de redactie dat het digitaliseren en het opnieuw inkleuren van oud materiaal een tijdrovende klus is en bovendien kostbaar. ‘En in het hoge productieschema van 64 pagina’s per maand is het financieel en productioneel niet haalbaar voor ons om er mee door te gaan.’ Klaarblijkelijk bleef het beoogde succes uit. Dat is jammer, want wederom bijt een stripblad in het stof. Eerst gingen Eisner en Zozolala ook al ten onder.

Misschien heeft het in het geval van Por Dios ook aan de keuze van de verhalen gelegen. Naast klassiekers als Trigië, Virl, De Generaal en De Familie Fortuin, werden er ook hele verhalen gepubliceerd van Soeperman en Elsje. Nou heb ik niets tegen die strips, ik vind Elsje erg leuk, maar aangezien die dondersteen ook iedere Eppo haar opwachting maakt en er al standaard afleveringen in Por Dios waren opgenomen, voelt dat niet als een ‘klassieker die opgediept is uit het archief en digitaal is opgepoetst’ dan andere titels.

Ik hoop dat de nieuwe Nederlandse Mad, die ook wordt uitgegeven door de Don Lawrence Collection, een langer leven beschoren is.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

5 reacties op “Por Dios stopt”

@Paul: Het zou goed kunnen dat de titel ook een rol gespeeld heeft.

De titel verwijst naar de ondertitel van de Pep: ‘Por Dios (Jeetje of Bij God), wat een blad!’
Maar goed, alleen de stripliefhebbers weten dat. Je zou ook kunnen denken dat het een Spaans stripblad is wat opeens in de schappen ligt.

Tja, het hielp ook niet dat dezelfde oudbakken strips werden opgedient die het in de jaren tachtig ook al niet zo goed deden. Wie zit er te wachten op oude afleveringen van Professor Palmboom of Cor Morelli?

Voor nieuwe lezers is dat allemaal niet interessant en de dertigers en veertigers die het vroeger niet leuk vonden zullen het nu ook niet interessant vinden.

Voor mijzelf was alleen de aanwezigheid van Virl in de laatste paar nummers aanleiding om het te kopen, vanwege jeugdsentiment.

Ik kan en mag alleen maar hopen dat “De Generaal” dan weer in de Eppo komt.
Deze strip blijft tijdloos en juist vanwege de digitalisering en het opnieuw inkleuren is hij weer helemaal “van deze tijd”.
Alleen zou ik Por Dios niet naast ZozoLala noemen. Por Dios was een stripblad, Zozolala een stripinformatieblad. En ondanks het gemis van “De Generaal” in Por Dios is het gemis van Zozolala groter.
Zijn er nu naast Stripschrift nog goede stripinformatiebladen over ?

Je hebt natuurlijk gelijk: ZozoLala is een stripinformatieblad en Por Dios een stripblad, maar ik bedoelde die opmerking natuurlijk in het kader van magazine publicaties over strips in het algemeen. Die tijdschriften hebben het namelijk allemaal moeilijk.
Gelukkig bestaan Zone 5300 en het Vlaamse Stripgids nog wel. Prima strip(informatie)bladen die met beide benen in de hedendaase stripwereld staan.

Wat de Generaal betreft zou ik als ik jou was de Eppo-redactie eens aanschrijven. Het is geen slecht idee, al heeft Rob volgens mij een voorkeur voor nieuwe afleveringen van strips voor de Eppo, dus dat kan een reden zijn waarom ze het niet doen.

Reacties zijn gesloten.