Categorieën
Strips

Volendamse hits verstript

Je wordt tegenwoordig met verstrippingen om je oren geslagen. Maar het zijn lang niet altijd literatuurverstrippingen. Nu zijn ook Volendamse popliedjes verstript.

De palingsound in stripvorm, het is alsof Jantje Smit zich opeens een echt model of presentator waant. In onderstaande reportage van RTV Noord-Holland gaat over Het Volendam Song- & Stripboek waarin Volendaamse hits van Jantje Smit, Piet Veerman en BZN zijn verstript door Charles Van Den Broek. Frans van der Beek schreef het werkje.

Het boek is deze week gepresenteerd.

(De embedcode laat niet toe dat ik een specifiek startpunt opgeef, dus je krijgt het hele journaal. Het Volendamse avontuur begint op ongeveer het laatste kwart van de aflevering. Maar je kunt ook gewoon hier de video bekijken, dan begint hij wel op het goede punt.)

Het wachten is nu nog op de biografische strip over het leven van Pierre Kartner, voorgelezen door Grote Smurf.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

15 reacties op “Volendamse hits verstript”

Ieder onderwerp mag van mij z’n eigen stripversie krijgen, ik ben immers niet verplicht het te lezen. We hebben immers ook meidenstrips, voetbalstrips, seksstrips en Toon van Driel. Maar mijn God, wat is dit slecht getekend!

Er komen genoeg slechte strips uit, dus deze kan er ook nog wel bij inderdaad. Men geeft maar uit wat ie wil, maar we mogen daar wel een mening over hebben natuurlijk. Nou kijk ik niet neer op meidenstrips of voetbal strips. Het is niet mijn genre, maar dat betekent niet dat er geen mensen zijn die er veel plezier aan beleven of dat die strips niet vakkundig gemaakt worden. Er zijn wel erg veel verstrippingen vind ik. Nu kijk ik bijvoorbeeld wel uit naar Krieks Lovecraft interpretaties, want dat is een kundig stripmaker die met passie iets met zijn held doet. Maar ik zit niet op nog meer Volendam gerelateerde content te wachten. Ik bedoel: weet je wel hoeveel uitzenduren de Tros tegenwoordig heeft..!? 😉

Ik voorzie nog wel een nieuwe trend: eerst dit, dan de kwajongensjaren van Marco Borsato verstript, en de kroegverhalen van wijlen André Hazes. Of de filosofie van Frans Bauer in beeldvorm. Voordat je het weet is het einde zoek.

We moeten het eigenlijk ook geen verstripping noemen. Al doen de makers dat natuurlijk wel, want dan is het ‘iets nieuws’ en komt zelfs RTV Noord-Holland langs (en schrijft Michael Minneboo er een blogje over). 😉

Het ziet eruit als een visualisatie van de songs. Dat noem ik wel een verstripping. Net zo goed dat als dat boek over Bob Dylan songs verstrippingen bevat. Maar goed, hoe je ook wilt noemen, laten we het er niet meer over hebben. Te veel Volendam in mijn hoofd bedwelmd mijn denkraam te veel.

Klopt, het is een verstripping. Ik bedoelde eigenlijk te zeggen dat er aan dat woord een nieuwswaarde kleeft die niet helemaal terecht is: al sinds het medium strip bestaat worden er verhalen verstript. Denk aan Illustrated Classics. In feite dus niks nieuws onder de zon.

Da’s waar, net zo goed dat de meeste films boekadaptaties zijn. Alleen de laatste tijd struikel je wel over de nieuwe verstrippingen. Denk maar aan bepaalde Gert Jan Pos-projecten en andere uitgaven. Verstrippingen en biografieen, zijn de genres waar men wel brood in ziet.

Wat mij betreft zetten ze een heel hoog hek om Volendam heen en gooien ze de sleutel weg. Niet te geloven hoeveel muzikale diarree vanuit dat dorp in onze oren wordt gesproeid. Volendams is de stinkende anus van de Nederlandse muziekindustrie. Zo, en nu ga ik Ruben Hein luisteren. Want er wordt hier ook goede muziek gemaakt.

haha, dat laatste stukje van dat item.. “so hard, so long”.. briljant!
lijkt me een verschrikkelijk boek verder hoor, maar dat terzijde..

Ik heb het boek dit jaar in Volendam gekocht en ik heb al een paar fouten weten te ontdekken.
….Tot hij terugkwam met Sailing home in 1983.Dit moet 1987 zijn.De datum dat Anny schilder geboren is is niet 10 februari,maar 14 februari.Volgens mij is Jan Tuijp in 1965 begonnen met de muziek,niet 1964..Jammer dat er niks vermekd staat over de Tributebands Tribute to the Catsband en Mon Amour,de tribute to the BZNband.

Hoi Michael,
Me als adviseur inhuren lijkt me niet zo’n goed idee,omdat ik een Limburgse ben.Er bestaat wel een band tussen Volendam en de gemeente Echt waar ik woon.De Volendammer Toon Molenaar reist wekelijks naar Limburg waaronder ook in Echt.Zijn achterburen zijn Gerda en Ruud Smit die ik ook heb gesignaleerd bij Rock & R’All Stars op 18 mei 2013 in Volendam en de dochter van een neef van Jan Tuijp die vroeger betrokken is bij de optredens van Jan Smit woont ook in de gemeente Echt. Een aanrader voor je om naar te kijken. http://www.youtube.com/user/Ingrid61601?feature=mhee

Reacties zijn gesloten.