Praten over Spider-Man bij de NOS

Woensdagavond werd ik rond half elf gebeld door Liedeke Morssinkhof, een redacteur van NOS Radio 1 Journaal. Ze had in The Guardian gelezen dat Spider-Man doodging, of ik daar wat over wilde vertellen in de uitzending de volgende morgen.

Natuurlijk wilde ik dat. Ik praat graag over mijn favoriete webhoofd en als dat op de nationale radio mag, des te beter. Toen Marvel werd opgekocht door Disney, ben ik daar indertijd ook over geïnterviewd door de NOS. We voerden woensdag een voorgesprek van ongeveer een kwartier waarin ik uitlegde dat het hier eigenlijk om een alternatieve versie van Spidey ging en dat het vooral als marketingtruc gezien moet worden.

Na het gesprek heb ik nog over de vermeende dood van Spidey geblogd. Afgelopen week stond de zoekterm ‘Spiderman dood’ het hoogste in mijn lijst met keywords. Het feit dat gerenommeerde kranten en andere media dit onderwerp bespraken, geeft al aan dat het een hot topic was. Precies ook de reden waarom stripuitgeverijen als Marvel Comics en DC Comics ervoor kiezen om prominente personages ‘dood’ te laten gaan. Het genereert veel aandacht voor de betreffende stripheld en geeft de verkoop van comics veelal een flinke boost.

Donderdagnacht debatteerde de Tweede Kamer erg lang over het wetsvoorstel tegen ritueel slachten; donderdagochtend werd bekend dat politicus Geert Wilders was vrijgesproken. Allemaal belangrijk nieuws waar de vermeende dood van een stripheld niet tegenop kon.

Het radio-item is daarom wat korter geworden dan gepland. (Het is ook niet terug te luisteren op de site.) Toch vond ik het erg leuk om een paar minuten met de twee presentatoren te praten over de kwestie. Iedere aandacht voor strips in de media is immers meegenomen.

Tags: , , , ,

7 Responses to “Praten over Spider-Man bij de NOS”

 1. Jeroen Mirck says:

  Leuk! Er zijn trouwens mensen die Wilders ook een superheld vinden… 😛

  • Ha!Ha! Met die pruik heeft hij eerder iets van een schurk uit een Bond-film 🙂 Heeft hij een witte kater eigenlijk?

   • Jooper says:

    Hij verschuilt zich in een bunker, verstopt zich achter bodyguards en ontloopt zo vaak mogelijk de strijd. Daarnaast brult hij wel, maar onderneemt geen enkele aktie. En hij is bang voor alles met een kleurtje. Superheld? I don’t think so.

 2. […] wat nu precies de charme is van het personage Spider-Man. Een stripheld waar ik graag over schrijf en over vertel. Deel met de […]

 3. […] Peter Parker verdient een betere schrijver November 27, 2011 | Posted by Michael Minneboo Een paar maanden geleden was de dood van Spider-Man groot nieuws. Nou ja, de dood van de Spider-Man uit het ultimate universum. De alternatieve, geüpdatet versie […]

 4. […] Goed, ik heb wel eerder over Spider-Man een lezing gehouden, bij Comic Design bijvoorbeeld, en ook bij de NOS, toch is er geen grotere kick dan op een filmfestival als Imagine helemaal los te mogen gaan over […]