Categorieën
Film Strips

Graphic novel Essex County wordt verfilmd

Verrassend nieuws uit Hollywood: de graphic novel Essex County wordt verfilmd. John Dykstra, visual effects supervisor, debuteert met Super Zero als regisseur.

Dat meldt de site Geek Tyrant.

Essex County verscheen vorig jaar in Nederlandse vertaling bij Oog&Blik/De Bezige Bij en is een 500-pagina’s tellend epos van de Canadese stripmaker Jeff Lemire. Lemire vertelt in drie verhalen de levenswandel van verschillende personages, beginnend bij de twaalfjarige Lester die, na het overlijden van zijn ouders, noodgedwongen bij zijn oom moet wonen. De jongen verkleedt zich graag als superheld. Hij vindt weinig aansluiting bij zijn oom, maar des te meer bij de oudere Jimmy Lebeuf met wie hij denkbeeldige ruimtewezens bestrijdt. Lebeuf was de sterspeler van het Canadese ijshockeyteam tot een hersenbeschadiging zijn carrière beëindigde.

John Carr schreef een script op basis van de strip.

De film zal live-action gedraaid worden maar er zal ook flink gebruikgemaakt worden van special effects. In het verhaal van Lemire vloeien fantasie en werkelijkheid naadloos in elkaar over en dat is hopelijk in de film ook het geval.

John Dykstra
Als het om special effects gaat, heeft John Dykstra een behoorlijke staat van dienst. Recent was hij nog visual effects designer van X-Men First Class, maar hij werkte ook mee aan Spider-Man 1&2, en Star Wars Episode IV: A New Hope. Voor die film ontwikkelde hij samen met anderen, waaronder Alvah J. Miller en Jerry Jeffress de Dykstraflex, een camera die computergestuurd is waardoor een camera minutieus telkens dezelfde beweging maakt. In de tijd voor digitale effecten werden veel beelden samengevoegd. Door de Dykstraflex kon dus telkens een nieuwe laag worden opgenomen, van bijvoorbeeld voorbijvliegende ruimteschipmodellen.

Of al die kennis van visuele effecten ook een goede acteursregisseur maken gaan we zien als Super Zero uitkomt. Dykstra werkt in ieder geval met prachtig bronmateriaal: ik vond Essex County een heel goede strip. (Zie hier mijn recensie.)

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.