Categorieën
Bloggen

Technische laagstandjes

De techniek liet me deze week behoorlijk in de steek.

Illustratie: Emma Ringelberg

Mijn webproject bij de VARA kreeg een langverwachte update. En de term langverwacht mag je letterlijk nemen: deze aanpassingen waren vorig jaar in juli zo’n beetje aangevraagd. Het externe bedrijf dat de applicaties moest bouwen, en ik verder niet bij naam zal noemen, heeft een nieuwe betekenis gegeven aan het woord traaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaag.

En toen de nieuwe functies eindelijk geïmplementeerd waren moesten ze getest worden. Waarbij natuurlijk bleek dat nog niet alles helemaal lekker loopt. Maar we houden de moed erin. Volgende week is er weer een, euh, week.

Maar de technische malaise bleek deze week verder te reiken dan één site. Ook mijn blog heeft kuren: opeens stuurt WordPress geen mailtje meer als er een comment is geplaatst. Mocht het dus iets langer duren voordat ik op je reageer, dan weet je waardoor het komt. Het dashboard laat overigens braaf het nieuwe comment zien, maar mailtjes sturen, ho maar.

Ik heb overlegd met one.com, waar de site bij draait, maar aan hun kant is alles oké. Zoektochten in het google-rijk vol WordPressfora hebben nog niet het juiste antwoord doen vinden. Maar we houden de moed erin. Volgende week is er weer een, euh, week.

Gelukkig had ik nog een fotoblog zonder problemen om mee te spelen. Dacht ik. Vanmorgen kwam ik erachter dat Blogger eruit lag. Je kon het blog nog wel bezoeken, maar je kon er niet bij aan de achterkant. De blogpost die ik voor vandaag had klaargezet was ook niet gepubliceerd. Wereldwijd had Blogger overigens kuren, dus het lag niet alleen aan mij. Dat scheelde weer.

Inmiddels zijn de blogs weer toegankelijk en moeten er alleen nog wat posts hersteld worden. Zoals de tekst die ik gisteren had klaargezet. Nog even geduld dus.

Als blogger ben je natuurlijk zwaar afhankelijk van techniek. Het web moet het doen, je blog moet het doen en niet te vergeten: je computer of ander apparaat waar je mee blogt, moet wakker zijn. Er komt eigenlijk heel wat techniek bij zo’n digitaal notitieblokje kijken. En niets is onfeilbaar. Dat besefte ik me goed deze afgelopen dagen.

Bloggen is een wonderlijke bezigheid. In meer dan één opzicht.

Zware ontwenningsverschijnselen bleven overigens uit. Ook al ben ik dol op bloggen en is het voor mij bijna net zo belangrijk als ademhalen, kon ik me makkelijk in het missen van het fotoblog berusten. Ik vertrouwde erop dat het wel weer goed zou komen. Wat ik niet durf te zeggen over dat externe bedrijf dat mijn VARA project heeft gebouwd, maar dat terzijde.

Ik ben overigens nog wel erg benieuwd naar wat de oplossing van het commentsprobleem zal zijn. Suggesties zijn welkom.

Update: Inmiddels komen de mailtjes weer binnen bij comments. Op wonderlijke wijze is dit opeens hersteld…

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

11 reacties op “Technische laagstandjes”

Heb hetzelfde probleem ook gehad, bleek dat het mailadres aan de achterkant op mysterieuze wijze was aangepast. Waar altijd een .nl stond was ineens een .com geworden. Zou je kunnen checken…

Bedankt voor het meedenken, maar de instellingen aan de achterkant heb ik al gecheckt. Inmiddels werkt het ook weer nu. Het is al eerder voorgekomen dat die functie een paar dagen zonder verklaarbare reden niet werkte en toen opeens weer wel. Vreemd blijft het.

Dat de techniek van wordpress of Blogger heel af en toe hikt: ok, maar zo’n externe bedrijf…die kom je net iets te vaak tegen :-/

@Michael Ik heb flink wat ervaring met bedrijven die technische producten ontwikkelen en zal me er altijd over verbazen als ik in een lift stap en……hij doet het 🙂

@Edwin; @Peter: Het is toch eigenlijk heel erg dat ze ermee wegkomen? We betalen ze genoeg voor die onzin, het kosten zeeën van tijd en uiteindelijk ben je niet tevreden. Wat dat betreft ben ik wel verbaasd over gratis applicaties als blogger of wordpress, dat gaat meestal wel goed.

@Peter: Dat is vandaag helemaal gelukt. Ben aardig aan het bloggen geslagen op Daily Webhead. Staan een aantal posts klaar voor de komende dagen. De wetenschap dat ik op mijn blogs vrij ben om te publiceren wat ik wil, ervaar ik als waar geluk inderdaad. 🙂

@Michael: mooi gezegd. Ik deel dat soort geluk al overweldigt het me soms wel eens omdat er zoveel te kiezen is. Dat ongemak neem ik graag voor lief.

Ik begrijp wat je bedoelt: keuzevrijheid kan beperkend werken. Dat klinkt paradoxaal maar ik ervaar dat zelf ook maar al te vaak. Zoveel ideeën, waar te beginnen? Maar het is een fijn luxeprobleem als het om bloggen gaat.

Reacties zijn gesloten.