Categorieën
Film Filmrecensie Strips

THOR: Hoe een dondergod volwassen wordt

De Noorse dondergod Thor, al jaren ingelijfd in het Marvel Universum, is de volgende in een rij superhelden die van het witte doek afspat. In 3D nog wel. Kenneth Branagh regisseerde een zeer vermakelijke en romantische blockbuster.

In wezen is Thor een familiedrama; een broedertwist tussen de broers Thor en Loki. Thor is de zoon die de goedkeuring van zijn vader wil, maar hij is nog te ijdel en impulsief om de troon van Odin, Koning van Asgaard, over te nemen. Na een impulsieve daad, ontneemt Odin Thor zijn goddelijke krachten en verbant hem naar de aarde. Ook stuurt hij Thors hamer Mjollnir die kant uit. Pas wanneer de zoon de macht van Thor waardig is, dus als hij ‘volwassen’ is geworden, zal hij Mjollnir weer mogen hanteren. Ondertussen ziet broer Loki zijn kans schoon om uit Thors schaduw te stappen en de macht te grijpen. Thor gaat dus eigenlijk over een superheld die de overgang van puber tot volwassene ondergaat.

Romantisch
De volwassenwording van Thor komt in een stroomversnelling als hij Natalie Portman ontmoet – ze is een wetenschapper die uitzonderlijke hemellichamen onderzoekt. In dat opzicht is niets menselijks deze Noorse god vreemd. Branagh geeft in de film het menselijk drama ruimschoots de ruimte.

Thors hamer zit op magische wijze stevig vast in een berg versteend zand. Dat levert in de film een aardig tafereel op dat duidelijk een knipoog is naar de legende van Koning Arthur: veel stevig gebouwde mannen proberen Mjollnir los te wrikken en op te tillen, maar niemand sterk of waardig genoeg zal het lukken.

Thor is wederom een held uit de koker van striplegende Stan Lee en een van de tekenaars van Marvel, namelijk de even legendarische Jack Kirby. Lee is natuurlijk de man achter creaties als de Hulk, The Fantastic Four, X-Men en Spider-Man. Dit keer tapte de goedlachse schrijver niet uit het vaatje van radioactiviteit of gammastraling om zijn held van buitengewone krachten te voorzien; hij maakte handig gebruik van Noorse mythologie om de wereld van Thor in het Marvel Universum in te voegen.

Stan Lee heeft overigens weer een leuke cameo, al zal ik niet verklappen welke kleine rol hij nu mag spelen. Hij is niet de enige met een cameo overigens. Schrijver J. Michael Straczynski speelt een kleine rol in een bar. Zijn reeks Thor-comics was ook een van de invloeden voor het script.

Het taalgebruik van Thor in de film is bloemrijk, maar niet zo barok als de stripversie. Al is vanaf het eerste moment dat hij voet op aarde zet, wel duidelijk dat Thor er niet echt thuis hoort.
Behalve dat hij zich zeer hoffelijk naar Natalie Portman opstelt – wie in het echte leven de hand van een vrouw vastpakt om een handkus te geven kan waarschijnlijk een klap verwachten – gooit hij ook vrolijk koffiemokken stuk op de grond om aan te tonen dat het hem smaakt.

3D spieren
Een extra pluim voor production designer Bo Welch: Asgaard ziet er fantastisch uit. Ook een zegen is het feit dat 3D-effecten ingetogen worden ingezet. Je komt niet duizelig de bios uit en de film is op meer gestoeld dan alleen visueel effectbejag. (Overigens, als Chris Hemsworth zijn ontblote, zwaar gespierde bovenlijf toont, snap je opeens wel waarom men voor 3D heeft gekozen.)

Kenneth Branagh zal niet willekeurig gekozen zijn om Thor te regisseren. Branagh heeft namelijk enkele filmadaptaties van Shakespeare op zijn naam staan. Koningsdrama’s zijn dus gesneden koek voor hem. Ook maakte hij verfilmingen als Mary Shelley’s Frankenstein een toneelstuk van Chekhov. Ik vermoed dat de producenten door Branaghs naam aan de film te verbinden deze extra allure hopen mee te geven. Ook de casting van acteer zwaargewichten als Anthony Hopkins en Portman geven de film krediet.

De cast zit dan ook stevig in het zadel. Hopkins zit de mantel van Odin als gegoten. Ook de Australiër Hemsworth is geen dom gespierd blondje, en weet Thor de juiste hoeveelheid warmte en humor te geven. Daarmee doet de film recht aan het schrijfwerk van Lee, die ook van goden mensen van vlees en bloed weet te maken.

Minpuntje is wel dat Thors optreden op aarde wel wat langer had gemogen. Ook het gevecht dat daar plaatsvindt stelt ietwat teleur: we hebben in het superheldengenre wel beter vuurwerk gezien. Dat gezegd hebbende: Thor is bijna net zo vermakelijk als de eerste Iron Man, en al is Hemsworth nog geen Robert Downey Jr., ik zie hem graag terug in een volgend avontuur van de Noorse dondergod.

Blijf vooral zitten tot na de aftiteling voor het bruggetje naar de film The Avengers die volgend jaar uitkomt.

Thor draait vanaf woensdag 27 april in de Nederlandse bioscoop, in 3D en IMAX 3D.

4 sterren

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

10 reacties op “THOR: Hoe een dondergod volwassen wordt”

O cool! De trailer vond ik al te gek, maar goed, dat vond ik ook van de trailer van bijvoorbeeld End of Days en Beowulf, dus dat zegt uiteindelijk weinig. Toch naar de bios met 3D-bril, dus.

Als je 3D vervelend vindt, zijn er vast ook bioscopen waar je hem gewoon kunt zien. Dat heeft eigenlijk nog steeds mijn voorkeur. Ik hou niet van 3D als het om narratieve films gaat.

Weet je toevallig in welke bioscoop hij niet in 3D draait?

Volgens mij draait hij in alle pathé bioscopen 3D.
Dus ben ik bijna verplicht om hem in 3D te kijken :(.

Vind het een betere ontwikkeling dat ze nu bijvoorbeeld “The Hobbit” in 40 fps gaan schieten ipv. 24.

Nee, ik weet zo niet waar je Thor gewoon kunt zien. Ik zou een non-Pathe bioscoop proberen. De film draait in zo’n 80 theaters, daar moeten toch een paar 2D’s tussen zitten. Overigens was de 3D bij Thor niet superstorend. Ik vermoed dat ze in de postproductie de beelden 3D hebben gemaakt.

Heb de film noodgedwongen in 3D gekeken en het was inderdaad niet heel erg storend.
Vond het een erg toffe film!

Thanks voor de tip over de preview van the Avengers. Ben met een groep vrienden erheen gegaan en die geloofde er niks van het verhaal.

Maar toch in alle vertrouwen hebben we de 2 (!) aftitelingen afgewacht en toen kwam inderdaad de preview van “The Avengers”. Hij was niet erg lang, maar hij is ook pas net in productie genomen geloof ik he.

@Remi: Ja, het is wel een hele zit inderdaad. Ik ben ook meer van de previews halverwege de aftiteling, maar goed, we hebben het niet voor het uitkiezen. Volgens mij zijn ze een paar weken geleden begonnen met de opnames van The Avengers. Ik kijk er wel naar uit, met een regisseur als Joss Whedon moet er toch wat goeds uitkomen.

Klinkt goed 🙂 Misschien dan toch maar weer eens naar de bioscoop, want een download heb ik nog niet kunnen vinden.

Ik heb de film nog steeds neit gezien. Zou toch eens moeten, aangezien ik een liefhebber ben van zowel Marvel Comics als van Noorse mythologie.

Overigens is men in de Marvel Comics altijd wel heel vrij om gegaan met die Noorse mythologie. Zo is Loki volgens de oorspronkelijk teksten niet Thor’s broer maar zijn oom. En Thor en Loki zijn ook beslist geen vijanden van elkaar. Er is wel eens sprake van enige rivaliteit, maar meestal werken ze toch samen in hun strijd tegen de reuzen en andere monsters. En Thor heeft natuurlijk een woeste rode baard.
Maar goed, een comic is een comic en geen geschiedenisboek. Comics herdefinieren het universum volgens hun zelf bedachte regels, en dat mag ook. Dus mag Stan Lee ook de hele Noorse mythologie herschrijven. Maar een beetje verwarrend is het soms wel

Reacties zijn gesloten.