Categorieën
Bloggen

Praten over bloggen op TV

Illustratie: Emma Ringelberg

Nu wil ik mezelf niet meteen een blogjehova noemen. Het woord jehova heeft immers een negatieve connotatie, bovendien ga ik niet langs de deuren om het blogevangelie te verkondigen. Toch vind ik het wel erg leuk om mensen er op te wijzen dat bloggen bestaat.

Vooral mensen die daar naar mijn mening iets goeds mee kunnen doen. Mensen die daadwerkelijk iets te melden hebben aan de rest van de wereld.

In de afgelopen jaren heb ik met wisselend succes een paar vrienden aan het bloggen gekregen en ik lees hun werk dan ook graag. Vooral creatieve freelancers zouden moeten bloggen om hun schrijfspieren soepel te houden, maar zeker ook om aan de wereld te tonen wat ze in huis hebben.

Een paar weken geleden werd ik benaderd door regisseur en eindredacteur Bas van Teylingen, om in het programma MediaZine over bloggen te praten. Hij had mijn blogpost over waarom ik blog gelezen.

Twee weken geleden kwamen Bas en cameraman Gabor Nijenhuis bij me langs om het interview op te nemen. Het blijft altijd vreemd om als interviewer zelf ondervraagd te worden. Maar het is ook erg leuk en leerzaam om te zien hoe anderen het interviewen aanpakken. Ook erg interessant trouwens om te zien hoe je zelf overkomt op beeld.

Ik vond het een fijn gesprek dat deels in Mediazine in is opgenomen. Het blogitem was gisteren te zien bij RTL 7 en wordt zaterdag om 12 uur bij RTL 4 herhaald. Het programma is ook gewoon online te bekijken. Zoals het hoort.

Uit de quotes van de mensen op straat is af te leiden dat veel mensen bij bloggen vooral aan lifebloggers denken die hun ervaringen delen en vertellen wat ze leuk vinden. Het medium is natuurlijk voor veel meer dingen te gebruiken is dan alleen maar online een dagboek bijhouden. Ik hoop dat dit item een beetje helpt om dat beeld te nuanceren. Verder komt psycholoog Robin Holtel aan het woord die de verschillende redenen waarom mensen bloggen, aanhaalt.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

25 reacties op “Praten over bloggen op TV”

Precies. Voor jou is je blog immers toch ook deels een portfolio om te laten zien wat je in huis hebt. Hoe meer mensen weten wat ze allemaal met bloggen kunnen doen, hoe beter.

Leuk item inderdaad. En ik ben het met Marco eens dat ‘de man in de straat’ het juist heel aardig snapt: men somt allerlei zaken op, die allemaal bloggen zijn. Het woord ‘dagboek’ valt maar één keer.

En wat een oen, die kennis van je! 😉

Ik vraag me af of de hoofdredenen om te bloggen, zoals Holtel ze in deze video noemt, wel alomvattend zijn. Holtel beperkt zich tot de volgende drie redenen:

1. Het uitdragen van je identiteit;
2. Stress reduceren van wat je meemaakt;
3. Verbinding aangaan met anderen.

Welke missen jullie in dit rijtje? En Michael, had jij eigenlijk wel eens van Holtel gehoord? Ik niet.

Wow @Michael, wat kom jij krachtig en helder over voor de camera zeg. Mooi om te zien. Ik zie jou wel een eigen tv programma presenteren of zoiets. Ambities in die richting? Ook grappig dat ik mijn eigen avatar nog voorbij zag scheuren 🙂

Leuk item. Catchy gefilmd en gemonteerd en toch uitermate verhelderend. Schrijven met passie. En als die passie er even niet is, gewoon niet schrijven. Duly noted. 🙂

Cool! Ik liep een paar weken geleden door de MediaMarkt naar TV’s te kijken en wat zie ik??? Michael Minneboo in alle formaten op wel meer dan 40 TV’s door de hele media markt 🙂 Leuk gezicht, had eigenlijk een foto van moeten maken.

Goed gesproken trouwens 😉

Reacties zijn gesloten.