Categorieën
Mike's notities

Asynchroon

Ilustratie: Paul Stellingwerf

Het viel me meteen op toen ik vanmorgen mijn ov-chipkaart langs het poortje haalde: aan het plafond van Amsterdam centraal hingen kerstballen.

Kerstballen, half november. We hebben de Sint nog niet koud binnengehaald of we hangen al kerstballen op. In de etalages van winkels wordt de aandachtsstrijd tussen de Sint en zijn Amerikaanse evenknie uitgevochten.

Vanuit het oogpunt van de winkeliers begrijp ik het best dat ze het liefste na de laatste zomerzonnestralen de kerstversiering van stal halen, maar ik ben er gewoon nog niet aan toe. Het is half november en ik tel nog helemaal niet af naar het einde van het jaar. Het lijkt soms wel of we van het ene feestmoment tot het andere leven, alsof Nederland maar een paar maanden per jaar actief is. De rest van de tijd is het land met reces.

Traditiegetrouw vier ik wel een soort van kerstvakantie: aan het einde van het jaar en de eerste paar dagen van het nieuwe, neem ik meestal vrij om orde op zaken te stellen. Het huis moet opgeruimd, de administratie moet worden gedaan en dat ene boek dat al een tijdje naar me ligt te lonken moet gelezen worden. Maar die vakantie begint pas één dag voor kerst. Tot die tijd wil ik er even niets over horen of zien.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

6 reacties op “Asynchroon”

Eens. Ik ben geen fan van kerst – ik geloof niet in sprookjesfiguren als jezus noch de kerstman. Ik heb me in de afgelopen jaren neergelegd bij het feit dat er mensen zijn die de behoefte voelen om dit ‘feest’ te vieren. Vaak door te veel te eten en ruzie te maken met hun familie. Ik denk dan: dat kun je iedere dag van het jaar doen, maar goed. Maar er zo vroeg mee geconfronteerd worden, tja, dat vind ik niet fijn.

Bij mij voor de deur, op het immer gezellige Sierplein in Slotervaart, hangt al sinds oktober een soort feestversiering aan lantaarnpalen die in het midden laat of het nou voor Sint of de Kerstman is bedoeld. Dat is op zichzelf slim van de lokale horeca, hoeven ze niet twee keer iets op te hangen. Tegelijk geldt dat het in oktober helemaal raar aanvoelde om al met de feestdagen te worden geconfronteerd: de zomer is in mijn ogen net voorbij. Maar ach, zo gaat het al jaren. Daar veranderen we niks aan. Als het maar niet te opvallend is, vind ik alles best.

Jij ervoer dus ook asynchroniteit bij je voor de deur. Slingers en versiering in oktober… brrr. Ik denk overigens dat er wel van alles aan te doen is, maar misschien is het gelaten over je heen komen hier het beste.

@Jeroen: heb je de Kinkerstraat gezien? Daar hangt dezelfde versiering, maar dan aan de gevels én knipperend. Met als gevolg dat de bewoners van die huizen anderhalve maand lang dat gekmakende geknipper naast hun ramen hebben.

Reacties zijn gesloten.