Categorieën
Media

Zieke televisie

Wie ziek is kan twee dingen doen: slapen of voor de tv hangen. Nou ja, er zijn vast meer dingen mogelijk, maar daar komt het bij mij meestal op neer. Gisteravond dus een avond voor de buis. Ik zag de meest wonderlijke dingen voorbijkomen.

De avond begon vroeg met een sitcom die al eindeloos wordt herhaald: Will & Grace. Geen slechte serie, maar wel eentje die het basisgegeven erg uitmelkt. Tot mijn verbazing speelde Gene Wilder mee als baas van ‘Gay Will’, zoals hij hem schijnbaar altijd noemt. Toen ik bij de tweede aflevering Debra Messing aantrekkelijk begon te vinden, wist ik zeker dat ik koorts had.

Gelukkig was niet veel later Bram Moszkowicz in DWDD om ons precies uit te leggen hoe je een rechtbank wraakt. Mooie zet van deze intrigerende advocaat. En prima afsluiter van een rechtzaak die nooit gevoerd had mogen worden wat mij betreft. Vrijheid van meningsuiting en dat soort dingen.

Dat betekent overigens ook dat we zo’n zeurpiet als Johan Nijenhuis voor lief moeten nemen die voor de tweede maal in DWDD mocht vertellen waarom het affiche van de film Sint ervoor gaat zorgen dat de kinderen van nu allemaal getraumatiseerde criminelen gaan worden. Over Costa! en Volle Maan zijn we toch ook allemaal heen gegroeid, Johan? Komt dus wel goed met die kids volgens mij.

Het lijkt me in dat opzicht veel traumatischer dat je grote tovenaarsheld een dubbelganger heeft die acht jaar lang het land knullig heeft bestuurd en fungeerde als schoothondje van oorlogsmisdadiger Bush jr.

Maar Nijenhuis mag het vinden en zich opwinden. Want vrijheid van meningsuiting en dat soort dingen. Ondertussen knijpt regisseur Dick Maas zijn handjes dicht met zoveel gratis publiciteit. Zelfs Michiel Romeyn mocht deze week opdraven als de Sint om zijn verhaal te doen. Wat dat betreft zie ik toch liever Bram van der Vlugt als de goed- of slechtheiligman die in de Madiwodovrijdagshow nog een telefonische bijdrage leverde over de gewraakte filmposter.

Moest trouwens erg lachen om Filemon en De Leeuw gisteren. De heren waren goed op dreef. Je merkt echt dat ze langzaam de juiste formule van de Madiwodovrijdagshow beginnen te vinden. Maar misschien vond ik het alleen maar grappig door de koorts.

Minder grappig vond ik de uitreiking van de Televizier Ring. Toen ze met die Haagse tokkies op de proppen kwamen ging de zender op Medium. Liever bovennatuurlijk moord en doodslag dan een dat gemompel van de Haagse New Kids aan te moeten horen. Als iemand kan uitleggen wat daar leuk aan is, dan verneem ik dat graag in onderstaand commentformulier.

Leuk om te zien dat Ellen ten Damme op een boot woont. De inrichting ervan leek mij precies bij haar te passen. Voor zover ik daar zicht op heb. Nu heb ik Ten Damme als performer hoog zitten, jammer dus dat ze door Ivo Niehe werd geïnterviewd in de TV Show. De meest briljante vraag ging over haar rapport op de middelbare school. Beste Ivo, ik hoef helemaal niet te weten wat voor goede cijfers Ellen had. Maar bedankt voor het fragment van een zoenende Ellen met Katja Schuurman. Gelukkig ben je behalve schoolmeester ook nog een beetje een dirty old man.

Over Dirty (Old) Men gesproken: wat ik wel weer goed vond – en dat verbaast mij ook enigszins – is Powned. Ze snijden wel eens interessante onderwerpen aan en rammelen wat aan de gouden kooi van de politiek. Het is vooral entertainment, maar toch weten ze de vinger op de gevoelige plek te leggen en het circus dat Nederland heet te ontmaskeren. De eerste paar weken leek het programma door de technische fouten vooral een slechte rip-off van het soort televisie dat Wim T. Schippers in de jaren zeventig maakte, maar tegenwoordig hebben ze het trucje aardig te pakken bij Powned.

Maar niet zo goed als Pauw & Witteman natuurlijk. Waar de lange tv-avond mee werd afgesloten. En verdomd: daar was Bram weer om uit te leggen hoe je een rechtbank wraakt.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

12 reacties op “Zieke televisie”

ik snap dat hele gedoe om die poster echt niet. volgens mij is t een publiciteitsstunt. kut dat je ziek bent. was ik paar weken terug ook en dan is tv echt heerlijk….. en dan zie je idd in ieder programma dezelfde mensen :). ik heb nu interactieve tv dus dan kun je ook films huren zonder de deur uit te moeten. ideaal! beterschap!
ps ik ben blij dat ik nu weet dat ellen ten damme op een boot woont.

Het zou heel goed een publiciteitsstunt kunnen zijn, al acteert die Nijehuis dan wel beter dan de acteur in zijn films. We gaan het binnenkort zien.

Ik heb hier officieel digitale tv, maar het signaal van UPC is zo slecht dat we tegenwoordig weer analoog zitten te kijken. Zonder al die leuke themakanalen. Films huren doe ik eigenlijk nooit meer. Wel nog kopen. Heb dan ook een stapeltje klaarliggen voor vanavond. 🙂

Powned en de diepte in? de koorts was volgens mij hoger dan je zelf gedacht had. Ik zapte van de week langs de nederlandse kanalen en zag bij Powned (k**naam ook) een vent in zijn blote reet uit een raam hangen die vervolgens lekker zijn endeldarm ging legen. Powned my ass dus. Dieper dan hun endeldarm kun je bijna niet gaan.

De Sintkwestie is denk ik een vlaag van jaloezie van de ene Johan. Maar als ik de maker van de sint film was zou ik dolgraag wensen dat ie nog een derde keer plaatsnam bij DWDD! Ik zat gisteren in de bios en zag de trailer voorbij komen van de sintfilm. ‘Toch wel nieuwsgierig geworden.’ zei ik tegen M.
Vroeger toen ik klein(er) was vond ik het maar wat eng om te denken aan het idee dat Piet in ons huis kwam om cadeautjes achter te laten. Dat was toch een soort van inbreken? Hoe kwam hij dan zonder sleutel binnen? Ik kon er amper van slapen! Kinderen zien veel geweld op tv en andere pulp. Daar kan een affiche ook nog wel bij. Ik ga er vooralsnog vanuit dat er nog steeds ouders zijn die hun kroost kunnen informeren en kunnen uitleggen. Taak van de ouder, lijkt me.

The Killer Inside Me. de trailer wordt ook op tijdstippen getoond waarbij kinderen al zappend langs de tv kanalen gaan. Beetje een Dexter-achtig verhaal. Mooie beelden. Goed verhaal, behalve het einde. …

Sinterklaas heeft ook iets engs over zich. En niet alleen omdat het een bischop is die graag kinderen op schoot heeft. Ik was vroeger bang voor zwarte piet volgens mij, maar stem tegenwoordig geen pvv dus het is uiteindelijk allemaal goed gekomen 🙂

De diepgang van de endeldarm moet je overigens niet onderschatten: darmen zijn nogal lang. 🙂 Maar dat poepmoment was inderdaad niet smakelijk. Hoe GeenStijl echter door Den Haag zombiet en de Haagse elitie van haar stuk brengt is iets wat mij wel kan bekoren.

The Killer Inside me is overigens een film die ik graag wil gaan zien. Ben er benieuwd naar. Nemen we Sint voor het gemak even mee, hoewel de meeste Dick Maas film het ook prima doen op dvd. Het zijn niet echt cinematografische hoogstandjes wat dat betreft. En het idee van een moordende Sinterklaas doet mij heel erg denken aan Santa’s Slay! Een heerlijke foute kerstfilm die ik eerder in deze blogpost behandelde: http://mikeswebs.blogspot.com/2008/12/kerst-je-houdt-ervan-of-niet.html

Jij ook geen fan van New Kids? Mij doet het ook helemaal niks. Tokkies die asociale dingen doen. Haha, lachen. En ook na 20 keer nog steeds om te gieren 🙁 Nee, ik zie de humor er niet van in.

Overigens vind ik Powned van een niveautje schoolkrant. Matige presentatie, voorspelbare onderwerpen vanuit een nog minder verrassende invalshoek. Misschien dat je toevallig net een wat minder slechte uitzending trof, maar het is (vind ik) even interessant als de interviewtechniek van Ivo Niehe: je weet altijd precies wat er gaat komen.

Ben het met je eens: Pownews is voorspelbaar en die opmerkingen die ik het stuk maakte over diepgang hadden inderdaad meer met de koorts te maken. Toch vind ik het wel amusant hoe ze met politici omgaan, dat er wat gerammeld wordt aan de gouden kooi, hoe oppervlakkig ook. Laatst hadden ze een item over een bondkraagje dat was ingehuurd door PETA om tijdens een demonstratie op de Dam te acteren dat hij het toch wel heel zielig vond dat al die diertjes voor zijn kraagje waren vermoord. AT5 had dezelfde bondkraag in het nieuws, alleen hadden ze bij GeenStijl door dat het doorgestoken kaart was. Dat vind ik dan toch wel weer goed.

New Kids kunnen me niet boeien. Evenmin als ‘oh oh cherso’. Proleten tv is niet aan mij besteed.

Reacties zijn gesloten.