Nieuws in stripvorm

Van de week werd ik door oud-collega Fee Naaijkens op een opmerkelijk bericht gewezen uit de Belgische krant De Standaard. In Japan bieden ze namelijk het nieuws tegenwoordig in stripvorm aan om jonge lezers te trekken.

Uit angst jonge lezers te verliezen heeft de directie van de Yomiuri Shimbun uit Tokio besloten dat er naast de gewone krant ook een mangaversie komt. In deze stripkrant worden de belangrijkste nieuwsberichten uitgetekend in een korte strip van zes tot twaalf tekeningen. Meer dan 100 tekenaars werken aan de strips.

Dit doen ze online al een jaar. Een Engelse, Franse en Koreaanse versie zijn in de maak.

Criticasters beweren dat je in stripvorm niet echt diep op het nieuws kunt ingaan. De strips bevatten immers korte dialogen. Meer dan een aanstipfunctie heeft het dan ook niet.

Wat denk jij? Zou een stripkrant ook in Nederland kunnen werken?

Tags: ,

6 Responses to “Nieuws in stripvorm”

 1. Het idee lijkt me wel leuk maar als het voorbeeld in jouw blogpost representatief is dan denk ik: oude wijn in nieuwe zakken. De verpakking is anders maar de inhoud nog steeds hetzelfde. Ik zou graag zien dat ook de inhoud verandert. Er gebeurt zoveel moois in de wereld, laat dat ook zien.

  • Als je mooie verhalen wilt kun je beter een stripalbum lezen in plaats van de stripkrant. Het gaat in dit geval vooral om ‘hard’ nieuws vrees ik. Wat dat betreft is zo’n stripkrant qua inhoud hetzelfde als de reguliere editie.

 2. Liselotte says:

  Wow, zeer interessant dit. Soort van infographic maar dan met meer narratief en emotie. Related: heb je dit soort filmpjes al wel eens gezien: http://www.youtube.com/watch?v=PGizpnRf-FQ ?

  • Ik heb dit soort filmpjes inderdaad al eens gezien. Hoewel deze nog niet trouwens. Interessante ontwikkeling, animaties waarin gebeurtenissen worden uitgebeeld. Vooral de interpretaties van wat er gebeurd zou zijn vind ik fascinerend. Plus natuurlijk dat ‘het nieuwsfeit’ nog meer een verhaaltje lijkt te worden op deze manier.

 3. elsbeth says:

  vaak is het in een strip een beetje grappig. Ook als het over niet grappig nieuws gaat. ‘kaboom’ en ‘ratatat’ als het over een echte oorlog gaat… dan denken kinderen alleen maar dat het een spelletje is. Ik vind het wel een aardig initiatief maar dan niet voor kinderen. Meer als een soort commentaar op het nieuws / opiniepagina voor volwassenen

 4. Arnoud says:

  Ik vind het een briljante vondst, hoewel ik ook kan meegaan in de bedenkingen van Elsbeth.
  Maar hier valt in de uitvoering waarschijnlijk wel een mouw aan te passen (minder kaboom en ratatat). Overigens zal niet alleen de jeugd hier profijt van hebben, het zou een uitstekend alternatief zijn voor het niveau van de Telegraaf. 😉