Categorieën
Film

Jureren op KLIK

Sinds woensdag ben ik te vinden op het KLIK! Amsterdam Animatiefestival. Niet alleen omdat ik van animatie hou, maar ook omdat ik een van de juryleden van het festival ben.


Een eervolle functie waar ik graag ja tegen zeg. KLIK is een sympathiek festival dat een vrolijke sfeer uitstraalt en een eigen, ietwat bijdehante, stem heeft. Daarbij vind ik dat we iedere gelegenheid om animatie onder de aandacht te brengen moeten aangrijpen. Animatie is een prachtige filmvorm waarin van alles mogelijk is. Om Michiel Snijders, animatieproducent en mededirecteur van iL Luster Producties te citeren:

‘Animatiefilm is fenomenaal anders dan een live-action of vleesfilm zoals ik hem graag noem. Bij een speelfilm is er al een werkelijkheid, dus dan is het de vraag in hoeverre je deze gaat manipuleren. Bij animatie is er in beginsel helemaal niets. Alles moet worden bedacht. Dat brengt zoveel denkwerk met zich mee dat je vanzelf een heel nieuw universum creëert. Daarin heb je een eindeloze vrijheid, want in animatie kan alles. En dat maakt het zo interessant.’

Als jurylid bevind ik mij in goed gezelschap. Samen met animators Rosto en de Amerikaanse Tommy Pallotta beoordeel ik de competitie van de opdrachtfilms en de design competitie. Nu animeer ik zelf niet, maar schrijf ik als journalist wel veel over strips en beeldcultuur. Wat dat betreft ben ik blij dat de studie filmwetenschap die ik volgde nog dagelijks van pas komt.

Het tweede juryteam bestaat uit Eric Steegstra, Fons Schiedon en Nancy Denney-Phelps. Zij oordelen over de politieke animatiefilms en de International short Competition.

Gisteren hebben Rosto en ik de twee competitieprogramma’s bekeken. Aangezien Pallotta door privé-omstandigheden vandaag pas aanwezig kan zijn op het festival, bekijkt hij de films in de loop van de dag. Tijdens een diner vanavond gaan we er met z’n drieën over vergaderen. Daarna is de prijsuitreiking al. Dat wordt dus snel kauwen en beslissen.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

3 reacties op “Jureren op KLIK”

Reacties zijn gesloten.