Categorieรซn
Media

Facebook: Wat moet je er mee?

Soms vraag ik mezelf af: Facebook, wat moet je er mee? Eeuwen geleden heb ik Hyves afgeschaft om verschillende redenen en nu heb ik alweer sinds jaren een Facebook-account. Maar waarom eigenlijk. Wat doe ik ermee?

Eigenlijk niet zo heel veel, want veel van de functionaliteiten die Facebook te bieden heeft, gebruik ik al in andere applicaties. Voor directe communicatie met vrienden heb ik een voorkeur voor, nou ja, directe communicatie: bellen, afspreken of mailen. Op een goede tweede plaats komt Twitter en DM’s op Twitter. Dat werkt prima. De linkjes die mensen achterlaten op Facebook, kunnen wat mij betreft ook gewoon via Twitter. Aangezien het merendeel van mijn contacten ook een blog heeft, communiceren we vaak dubbel.

Ik gebruik Facebook zelf ook vaak om blogposts te linken en onder de aandacht te brengen. Dat genereert zeker traffic, hoewel je je mag afvragen hoeveel mensen die ‘ik vind dit leuk‘ hebben aangeklikt daadwerkelijk kennis hebben genomen van de blogpost.

Ik kijk wel eens op de Startpagina voor een overzicht van wat mijn vrienden allemaal uitspoken, maar met meer dan 100 contacten is dat vaak alweer zoveel informatie, dat ik het snel weer gezien heb. Daar komt bij dat veel FB-vrienden eigenlijk kennissen of zakelijke contacten zijn. Ik laat dus op Facebook niet het achterste van mijn tong zien – figuurlijk natuurlijk. Letterlijk krijgt alleen mijn tandarts het achterste van mijn tong te zien.

Om mijn Facebook-gebruik in kaart te brengen en om van anderen te horen wat ze er mee doen, besloot ik het van de week eens in de groep te posten. Dat leverde al een paar leuke reacties op:

Natuurlijk is daar de dialoog nog niet mee afgerond. Voel je vrij om hieronder je eigen twee centen aan de discussie toe te voegen.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

17 reacties op “Facebook: Wat moet je er mee?”

Ja,ja – neem nou gewoon je paracetamol maar in ๐Ÿ™‚ Heb je er verder nog iets inhoudelijks aan toe te voegen of blijf je in gebarentaal reageren? ๐Ÿ™‚

om aan je vrienden te laten zien wat voor geweldigs je aan het doen bent waarna zij ‘vind ik leuk’ kunnen zeggen :). Ik heb zelf een paar mensen die ik echt alleen via facebook/hyves spreek en ik vind t leuk om te zien hoe t met ze gaat. (ik zie ze niet vaak omdat ze bv in buitenland wonen). facebook is voor mij ook meer voor vrienden, twitter voor ‘interessante mensen’, niet per se vrienden.
Oja, facebook is ook geschikt om jongeren uit te leggen wat er in de tweede wereldoorlog zoal gebeurde ๐Ÿ™‚ zie: http://www.elsbethschrijft.nl/taal/vind-ik-leuk/

Bedankt voor je reactie en het linkje. Dat WOII-overzicht is hilarisch! Bij mij is het netwerk wellicht uit de hand gelopen door ook niet-vrienden te accepteren. Hmmmmm.

Ik zie Facebook als een podium (veel prettiger dan Hyves waar ik ook al zeker anderhalf jaar geen account meer heb) voor familie en vrienden. Je houdt elkaar op de hoogte met foto’s, aktiviteiten en onzin. Scheelt een hoop mailverkeer en het haalt het ‘verplichte’ eraf. Zo weet ik sinds een jaar meer van mijn neef uit Am*dam dan ooit tevoren. We leven met elkaar mee, lachen om elkaar onzin en volgens elkaar linkjes. Zonder Facebook was dat nooit gebeurt. Tja en ik ben zo’n mafkees die Farmville speelt. Daar heb je FB voor nodig. Gelukkig kun je alle FVmeldingen uitzetten anders zou het niet leuk zijn voor al mijn contacten. Als ik op Twitter een foto plaats, dan verdwijnt hij zo naar pagina 2 en verder. Op FB kan ik hem in een album plaatsen. Soms heb ik het idee dat Twitter en FB precies doen waar een weblog ooit voor verzonnen is: een weblogboek bijhouden.

Leuk voorbeeld van je familiecontacten. Fijn om te horen dat FB voor je werkt. Farmville en dat maffiaspelletje zijn niet aan mij besteed. Ik ben sowieso niet zo’n spelletjesman. Maar of FB in combinatie echt alle mogelijkheden van een blog coveren. Ik vind zelf de blogvorm erg fijn en zie twitter meer voor iets als erbij. Niet als vervanging.

Ik doe vrijwel niets met Facebook en hou mijn account aan voor het geval ik er ooit wel iets mee ga doen. Bijvoorbeeld het delen van die 1 miljard aan reclame opbrengsten met de gebruikers ๐Ÿ™‚

Michael, het is een beetje vragen naar de bekende weg. Sociale media hebben niet per se nut, maar zijn vaak vooral leuk. De spreekwoordelijke kindjes in Afrika zullen Facebook missen als kiespijn, om maar even in de buurt van jouw metafoor te blijven. Maar datzelfde geldt dus voor Twitter. En voor bloggen. Waarom bloggen we eigenlijk, wat is de meerwaarde, wat voegt het toe aan de reguliere informatie (brieven, e-mail, krant, televisie) die we al binnenkrijgen? In feite kun je alles wel wegbagatelliseren, maar het heeft allemaal een functie. Facebook heeft het nog altijd in zich om Twitter, Foursquare (ook al zijn ENORM nutttige dienst, haha) van de kaart te vegen en het allemaal te integreren. Zodra dat mocht gebeuren, is Twitter exit en voorziet Facebook in nog meer behoeften dan het nu al doet. Als. Verbrande turf. Etc.

Tuurlijk is het vragen naar de bekende weg, en ik geef toe dat ik dit soort dingen ook onder invloed van enige joligheid online vraag, maar dat neemt niet weg dat zo’n vraag soms weer tot nieuwe informatie kan leiden. Ik vind het leuk om te horen wat anderen ermee doen. En het grappige is: dat mensen toch altijd reageren op dit soort vragen omdat ze graag vertellen wat ze met social media doen.

Tegelijkertijd helpt het mij om weer eens prioriteiten te stellen en te beseffen waar ik mee bezig ben. Al moet ik je zeggen dat bloggen voor mij veel meer waarde heeft dan Facebook. Ik zie niet zo snel gebeuren dat ik alleen nog maar ga facebooken en stop met bloggen. Vooralsnog zie ik het eerder andersom.

Prioriteiten stellen is inderdaad belangrijk. Daarom sluit ik graag aan bij Arnoud: waarom kom je dan zo vaak op Facebook? ๐Ÿ™‚

Bloggen is voor jou en mij inderdaad belangrijker, maar stel je eens de mensen voor die ook daar niets mee hebben. Die komen het je niet vertellen, want ze lezen geen blogs. Dus sturen ook de antwoorden je een beetje naar de bekende weg…

Toch komen er uit de antwoorden wel diverse redenen waarom mensen FB gebruiken. Verveling is een mooie. En zoals ik ook aan Arnoud vertelde, ben ik niet zo vaak op FB. Meestal maar even om te pluggen en wat andere dingetjes te lezen en dan ben ik weer weg. Hoewel die mailtjes die je krijgt als mensen hebben gereageerd het aantal bezoekjes wel doet toenemen natuurlijk. En de mensen die niets met bloggen hebben, of niets met FB, die spreek ik ook niet aan met mijn vraag.

Toch kom je best wel vaak op Facebook zo te zien. Ik lees dit nu pas op je blog.
Dus nu vraag ik mezelf af: wat moet ik eigenlijk met Facebook?

Dat lijkt me een goede vraag. En het valt wel mee hoor, hoe vaak ik aanwezig ben op Facebook. Meestal dus alleen om dingetjes door te linken. Erin en eruit zeg maar.

facebook? niet voor mij. teveel op รฉรฉn pagina. weinig extra toevoeging. je moet ook denk ik durven zeggen wat je wel en niet wilt gebruiken. men denkt nl nogal snel dat je alles moet hebben als het om social media gaat …

[…] facebooken Mijn facebookaccount zeg ik overigens nog niet op. Hoewel de tijdlijn van Facebook te onoverzichtelijk is om als goede rss-feed te fungeren, waardoor de noodzaak om deze te volgen voor mijn werk grotendeels […]

Reacties zijn gesloten.