Categorieën
Bloggen

Bloggen is vrijheid

Wat is het toch fijn om aan nieuwe projecten te beginnen. Deze week begon ik met een fotoblog, gewoon omdat ik er zin in had. En omdat ik toch wel bijna iedere dag een paar foto’s neem, voor mij een soort visueel geheugen.

Vaak gaan de kleine momenten verloren in de maalstroom aan gebeurtenissen. Soms weet ik niet eens meer wat ik vorige week zondag precies gedaan heb, tenzij ik er lang over nadenkt. Nee, ik heb geen vervroegde Alzheimer – denk ik. Het is op dit moment zo lekker druk met schrijfwerk, dat ik constant bezig ben met van alles. Het brein kan echter niet alles bijhouden. Foto’s bieden uitkomst. Zo nu en dan bladeren door mijn digitale fotomapje (printen doen we niet meer tegenwoordig) brengt een hoop leuke momenten weer onder de aandacht. Daarom dus Daily Webhead, het nieuwe fotoblog.

Ik word daar enthousiast van, van nieuwe projecten. Dan begint het van binnen te borrelen. Nieuwe ideeën schieten me moeiteloos te binnen. En het leuke aan bloggen is, dat je alles zelf in de hand hebt. De basisregel dat ik iedere dag een foto zal plaatsen, sluit voor mij niet uit dat ik er soms twee plaats. Waarom niet? Het is immers mijn blog, dus de hoofdredactie voer ik zelf. Ook wil ik later weer met video aan de slag. Geen volledige reportages maken, maar kleine vensters op de wereld vastleggen.

Een blog is vloeibaar en aan te passen aan de wensen van de blogger in kwestie. De webstek kan dus groeien en veranderen. Dat is een van de eigenschappen die blogs zou boeiend maakt om te volgen.

Ik was ook blij verrast om te zien dat Blogger met zijn tijd meegaat. Je kunt tegenwoordig uit meer uitdagende templates kiezen. Het aanpassen van de grootte van de kolommen en het blog doe je door een schuifje bij te stellen. En het werkt prima. Ook kun je zo’n blog er makkelijk netjes uit laten zien. En als je het anders wil, dan druk je op een paar knopjes en klaar.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

12 reacties op “Bloggen is vrijheid”

Blogger ziet er stuk beter uit inderdaad!

Waarom zet je de foto’s niet hier? Ben je bang dat je vaste lezers niet van foto’s houden?

Ik laat me snel verleiden door externe sites als het gaat om extra functionaliteit, toch is het vaak ook een kwestie van verdelen van aandacht. Blijft lastig.

Ik hoop dat het voor je werkt. Uitlaatkleppen zijn altijd belangrijk!

@Marco Raaphorst: ben pro één site, alleen bij hartopstraat.nl vind ik dat lastiger. omdat andere mensen ook insturen. maar ja, michael, jouw blik van de dag kan ook best hier idd. scheelt je tijd, je hebt elke dag een onderwerp en men vindt het leuk!

@Marco en Karin: Ik vind het fijner om de foto’s op een apart blog te plaatsen. Allereerst omdat ik iedere dag een foto wil plaatsen en ik op deze site liever niet twee posts op een dag wil doen en ik hier regelmatig artikelen plaats. Een dagelijkse fotostream zit dus in de weg van mijn artikelenstream. Ten tweede omdat ik een bredere blog layout wilde hebben om de foto’s mooi uit te laten komen. Een blogger-pagina leek me de beste oplossing.

Ik ben het met je eens dat het de aandacht verdeelt, maar ja, we zien wel hoe het uitpakt.

Het zijn hoe dan ook mooie plaatjes Michael. Begrijp het wel dat je kiest voor een apart blog, maar een abonnement nemen op iedere aparte feed is inderdaad ook weer zo wat. Misschien kun je hier werken met een teasewidget. Als je dan iets moois voorbij ziet schuiven klik je vanzelf door. Blijft een dilemma, want je blog hier, zoals het nu is, is ook gewoon goed. Daar moet je niet teveel aan willen toevoegen, denk ik.

Maar zoals je al zegt: jij bent de redactie en het ziet er allemaal prima uit. Vooral omdat je er gewoon zin in hebt of had 🙂

@Edwin: Bedankt voor de complimenten! Zo’n tease widget is misschien wel wat. Als ik er een kan vinden. Ik heb nu de rss-feed van het fotoblog in de kantlijn gezet, maar het liefste heb ik er een met thumnails zoals ik ook van dit blog heb, maar die heb ik nog niet kunnen vinden.

Ik vind het bij het fotoblog ook wel weer mooi om die reeks foto’s onder elkaar te hebben. Dat zou je op dit blog niet krijgen omdat er ook tekstblogposts tussen zitten.

Ach Hans, zo gek is dat niet. Er worden immers ook boeken vol geschreven over schrijven, liedjes gezongen over liedjes maken. Maar goed, ik verbaas me er nog steeds over dat zoiets schijnbaar simpels als voetbal geanalyseerd dient te worden door ‘experts’. 🙂

Ik herken het gevoel. Toch moet men in het algemeen oppassen niet telkens aan nieuwe dingen te beginnen die dan na een tijdje weer verwateren of doodbloeden. Het vergt discipline en verplichtingen: je creëert immers een lezersgroep met verwachtingen. Zo bezien: is bloggen dan werkelijk vrijheid? 😉

Daar benoem je een interessant punt, Arnoud. Ben het met je eens dat je niet lukraak telkens aan iets nieuws moet gaan beginnen, tenzij je ook kans ziet om het project voort te zetten. Het interpret is al een groot kerkhof met zombieblogs. Soms is het goed om met iets nieuws te beginnen: het geeft een frisse wind en nieuwe zin in dingen. Zoals dat fotoblog bij mij teweegbrengt. Of ik er over een jaar een punt achterzet of dat het blog een andere vorm heeft gekregen, zien we dan wel weer.

Toch moet je je niet te veel aantrekken van verwachtingen. Meestal leg je jezelf meer op dan je lezers ooit zouden doen. Geforceerd bloggen is inderdaad geen vrijheid, maar iets wat toch duidelijk vermeden moet worden.

Het nadeel van zo’n blogspot is (voor mij dan) dat met de oudere explorerversies die we op m’n werk hebben (voor het pauze-blogsurfen, niet gelijk roepen dat ik lui ben en aan het werk moet) de helft van de inhoud wegvalt. Dus neem het me alsjeblieft niet kwalijk als ik af en toe een commentaar lever op een wit vlak met een rood kruisje in de bovenhoek 😉

Tijd voor een nieuwe versie. Ik zal het toch even opperen wanneer er weer salarisonderhandelingen zijn of tijdens je functioneringsgesprek 🙂

Vroeger werden blogs qua breedte wat smal gehouden, omdat mensen met een kleinere monitor dan niet hoefden te scrollen. Tegenwoordig heeft bijna iedereen ‘breedbeeld’, dus zie je ook de blogs breder worden. Daily Webhead is 1000 pixels breed, op die manier is er genoeg ruimte voor de foto’s.

Reacties zijn gesloten.