Categorieën
Mike's notities

Drijfveer: Tweedaags festival aan én in het Markermeer

En dan nu even een huishoudelijke mededeling:

Kunst op en in het water, kunst op het land en in de lucht. Skipper Boetlek houdt op 22 en 23 mei in Hoorn en Schellinkhout een festival, waar artiesten, studenten, kinderen en het publiek spelen met de elementen.

Een festival over de grens van water, lucht en land, waarin alle kunstvormen zijn vertegenwoordigd. Het festival start op zaterdag 22 mei op het strand bij Schellinkhout met enkele bijzondere projecten. Kinderen en jongeren kunnen hier deelnemen aan ‘workshops locatietheater. Ook kunnen ze meebouwen aan waai- en drijfobjecten. Alle activiteiten zijn een voorbereiding op de opening van het festival, de volgende dag.

Drijfveer
Zondag 23 mei barst het festival Drijfveer werkelijk los. Tussen 12.00 en 15.00 varen elk uur de klipperaken Vrouwe Frida Cornelia en Egberdina af, met aan boord artiesten en telkens 35 gasten, vanaf het Houten Hoofd te Hoorn het Markermeer op. Gedurende de tocht zijn er intieme optredens van muzikanten, theatermakers en dichters.

De Egberdina

Voor de kust van Schellinkhout worden de bootgasten door reddingsbrigade Notwin overgezet naar het Schellinkhouter strand. De bootgasten worden verwelkomd met watertheater; een zingende muze op een bamboevlot, kinderen met vlaggen en vliegers, intrigerende figuren met drijfobjecten.

Locatietheater
Op het strand van Schellinkhout staan een rood-witte circustent, caravans, een SRV-wagen, een strandhuisje en een Duitse brandweerbus. Op deze plaats is er tussen 13.00 en 17.00 een programma van locatietheater, dans, muziek, gesproken woord en action painting. In het water een verwarmde tobbe, gebouwd door studenten TU Delft, in circustent de Waldo een maal met ‘dorpsverhalen van oude grond’ verteld door Schellinkhouter markanten, in de SRV bus singer-songwriters, dichters en nog veel meer. Het festivalterrein is gratis toegankelijk. Voor sommige voorstellingen wordt een paar euro gerekend.

Midgetfestival
Aan het einde van de middag, rond 17 uur, steekt het hele gezelschap de dijk over naar de Midget aan de Dorpsweg 146-a, waar het derde deel van het festival van start gaat: het Midgetfestival. Met veel pop, rock en andere muziek en een koor dat het lied van de muze zingt. (Nee, midgetfestival slaat dus niet op dwergwerpen!)

Zie hier het volledige programma en voor meer informatie en kaartverkoop zie Drijfveer.Skipperboetlek.nl

Skipper Boetlek
Skipper Boetlek is een netwerk van binnen- en buitenlandse artiesten, kunstenaars, bands, theatermakers en ontwerpers dat zijn oorsprong heeft in Hoorn. Sinds 2001 brengt Skipper regelmatig cd’s uit, maar er worden ook festivals op poten gezet, op zeer uiteenlopende plekken. Dat varieert van bekende cultuurpodia als Paradiso en het Van Gogh Museum, tot coaster De Zeester. In de loop der jaren is een groot netwerk van kunstenaars ontstaan, die regelmatig met elkaar samenwerken en bij elkaar komen tijdens de festivals. Drijfveer wordt het meest uitgebreide en gevarieerde festival tot nu toe.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.