Categorieën
Media

30 dagen zonder internet: No way!

Geluidskunstenaar en webvriend Marco Raaphorst heeft zichzelf dertig dagen lang verbannen van het internet. Dat zou ik nooit volhouden.

Marco Raaphorst heeft zichzelf een reeks strenge beperkingen opgelegd voor een periode van dertig (!) dagen. Hij zal zelf geen internet consumeren maar blijft wel bloggen. E-mail mag wel, blogjes lezen niet. Sites bekijken ook niet, tenzij het om een website gaat van een klant van hem. Want ook in die dertig dagen moet de schoorsteen blijven roken.

Raaphorst hoopt op deze manier minder afgeleid te worden, en meer te produceren. Eigenlijk een opmerkelijk uitgangspunt, aangezien Raaphorst een van de grootste voorstander is van bloggen en via het web met elkaar communiceren. Jammer dan ook dat hij nu een maand lang niet reageert op de reacties die men onder zijn blogposts zet.

Ik ben benieuwd hoe hij er aan het einde van deze periode over denkt.

Ik zou het niet kunnen. Ik kan eigenlijk al geen dag zonder interpret, laat staan een hele maand. Niet alleen voor mijn plezier gebruik interpret intensief, ook gewoon om mijn werk als journalist te kunnen doen.

Nu ben ik de laatste tijd fijn druk met het schrijven van allerlei artikelen over strips, waardoor het lezen van niet stripgerelateerde blogs er wel eens bij in schiet. En die mis ik dan wel. Het voelt dan alsof ik even geen contact heb met vrienden. Ik weet even niet wat er in hen omgaat, wat er speelt. Dat vind ik jammer.

Inspirerend
Daarbij wordt mijn brein gevoed door het internet. Veel online berichten en blogposts zijn voor mij een inspiratiebron. Ik doe er nieuwe ideeën op voor artikelen en vind er een oneindige stroom aan webvideo’s die als voorbeeld kunnen dien van hoe je een goede video maakt en vaak ook hoe je dat absoluut niet moet doen.

Ik begrijp wel wat Raaphorst bedoeld als hij zegt dat het web veel afleiding biedt. Dat is helemaal waar. Blogposts, twitter, Facebook, LinkedIn, webcomics, nieuwssites, noem maar op. Maar die afleiding kun je uitzetten wanneer je wilt. (Zie voor meer daarover een interessante blogpost van Peter de Kock.) Dan kun je je concentreren op waar je mee bezig bent. Daarvoor hoef je jezelf mijns inziens niet het hele internet te ontzeggen.

Dertig dagen zonder internet? Mij niet gezien dus.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

15 reacties op “30 dagen zonder internet: No way!”

daar ben ik het met je eens. het ligt aan jou en je discipline denk ik. Ik merk aan de andere kant wel ineens in huize raaphorst verschillen. normaal gesproken hutselt hij alle taken en klussen helemaal door elkaar heen en aan het eind van zijn dag heeft hij ineens tot zijn verbazing geen tijd meer over. nu pakt hij een taak op en maakt het af.

daarom ben ik ook benieuwd of hij het ook volhoudt als die 30 dagen voorbij zijn. …

Grappig: Marco ontdekt wellicht een hele nieuwe, meer gefocuste manier van werken. Ik zal hem de blogpost even mailen, kan hij de tekst toch lezen en evt. per mail reageren.

Ik ben ook er benieuwd hoe hij er over 30 dagen over denkt. 🙂

Afleidingen, om dat woord toch maar even te gebruiken, kunnen ook een hele nuttige functie hebben. Zo las ik laatst een stuk, ik ben helaas kwijt waar ik het las, dat een omgeving met veel afleidingen, met veel prikkels, de creativiteit meer stimuleert dan een omgeving waar volop ‘meditatie-rust en stilte’ heerst. Ik merk wel dat ik het regelmatig nodig heb om de Internet stekker letterlijk en figuurlijk uit mijn computer te trekken als ik even geconcentreerd wil schrijven.

Dat geloof ik meteen: mijn creativiteit wordt ook meer geprikkeld door impulsen uit de omgeving. Hoewel ik ook zo’n type ben die ideeën onder de douche krijgt – mijn rustige momentje van de dag.

Eigenlijk vind ik het niet echt 30 dagen zonder internet aangezien hij dus wel doorging met email en bloggen.

Zelf vind ik het overigens heerlijk om, als ik op vakantie ben, weg te zijn van internet en tv. Vreemd genoeg mis ik het dan ook niet. En het mooie is: daardoor daalt mijn boekenstapel (wat me eraan herinnert dat ik eigenlijk veel te lang niet meer fatsoenlijk op vakantie ben geweest gezien de hoogte van mijn stapel…maar dat terzijde).

Het gaat Raaphorst om het consumeren van internet. Hij wil minder consumeren zodat hij meer kan produceren. Bloggen valt bij hem onder produceren. En e-mail, tja, dertig dagen zonder is natuurlijk een virtuele dood sterven 🙂

Ach ja, tot voor een tweetal decennia geleden werd er zonder dat hele www toch ook een boel troep & moois geproduceerd. Ik denk dus niet dat-ie er wat van zal krijgen, die Raaphorst, van een paar weekjes zonder.

In die tijd had mijn werkflow een stuk trager geweest. Internet versnelt mijn actviteiten naar een lekker ritme. Zou niet meer zonder willen, kunnen of moeten.

Toen er nog geen auto’s waren
en geen brommers, we geen
radio hadden en geen tv,
toen waren we ook niet gelukkig.

Wim de Vries, 1975

(Daar moest ik ook nog even aan denken.)

ik zou het ook niet kunnen maar ik zou ook echt nooit een telefoon met internet willen en ik vind het heerlijk om savonds de computer even uit te zetten. Ik word er soms beetje onrustig van als ik alles constant maar aan het checken ben… Soms word ik er ook wel door geprikkeld en gaat werken beter. Maar als ik echt ff door moet werken, trek ik de internetstekker er vaak uit. (alleen als ik geen internet nodig heb, als ik aan het vertalen/schrijven ben ofzo).

Ik heb op dit moment nog geen smart phone en internet zit niet in mijn bundel. Dus ik gebruik het niet op mijn telefoon. Maar ik denk er wel over om het wel te nemen op mijn niuewe telefoon. Blijkt in de praktijk toch handig te zijn als je onderweg je mail kunt checken of google maps kunt raadplegen als je ergens in de rimboe zit. 🙂

Zonder internet kan ik m’n werk niet doen, dus 30 dagen zonder is gewoon echt geen optie. Maar misschien is het een idee om mezelf ’s avonds eens op rantsoen te zetten, dus om een uur of 9 de stekker uit het internet. Het vreet namelijk tijd en een boek lezen of een film kijken geeft toch een beter gevoel dat de hele avond twitteren.

p.s ik moet er wel bij zetten dat ik geen i-net heb op mijn telefoon. expres niet. wat men dan wel erg vreemd vind als ik ergens moet presenteren over blogs, social media en internetgebruik. 🙂

Reacties zijn gesloten.