Categorieën
Mike's notities

De zin van het leven (via Twitter)

Zondagavond was ik in een beetje jolige bui. Ja, ik heb daar zelfs wel eens last van. Samen met @MalafideMarloes had ik een twitterdialoog over #durftevragen. Dé manier om via Twitter aan informatie te komen want meestal krijg je binnen een paar minuten een paar goede antwoorden of suggesties. Ik besloot de vraag die we ons allemaal wel eens stellen in de groep te gooien.

Wat is de zin van het leven?

Zeven simpele woorden in de juiste sequentie vormen de vraag die eigenlijk niet te beantwoorden valt. Er is in ieder geval geen universeel antwoord dat iedereen tevreden zal stellen. De reacties die ik via Twitter binnenkreeg waren dan ook divers en allemaal legitiem.

LindavanH: RT @MichaelMinneboo: Wat is de zin van het leven? #durftevragen 🙂 genieten en je droom leven (??)

JoepLemmers: Voortplanten.

_Fee: Genieten Michael, da’s alles.

RickWildeman: @michaelminneboo: Goede vraag

Namrepus: Biologisch gezien: Voortplanting

FrontaalNaakt: @MichaelMinneboo Hoe ouder ik word, hoe meer het me duidelijk wordt dat het leven absurd en zinloos is.

Abstractisme: @MichaelMinneboo huilen, poepen, knuffelen, delen, universele liefde, snurken, plagen, voelen, leren, uhm en eten natuurlijk en geluk. x Maar ik heb het me ook wel eens afgevraagd #dezinvanhetleven ~ de ware essentie haal ik uit mezelf zijn en doen wat ik wil. Maar vooral mezelf zijn en daar dichtbij blijven, maakt het gelukkigst 🙂

Flugfruit: Tsja…
Het is een open deur: de zin geef je er zelf aan. That’s it.

@Flugfruit: Ja, maar wat is voor jou de zin van het leven dan?

Flugfruit: Uhm.. mijn instelling is dat nu ik er toch ben het gewoon zo leuk mogelijk moet maken. Daarnaast vind ik dat ik moet proberen de wereld iets beter te maken zover dat binnen mijn macht ligt.

Jasper_Vos: De zin van het leven? Het leven is zinloos. Zie http://www.hetleveniszinloos.nl.

@Jasper_Vos: Wat is dat voor site? Een soort van kunstproject ofzo?

@MichaelMinneboo De site heeft als doel om een discussie op gang te brengen. Op persoonlijk, bedrijfs en maatschappelijk niveau. Soort kunst.

Foto: Michael Minneboo

Eenmalige aanbieding
Erg leuk om de visie van andere mensen eens te horen en Twitter is daar een prima medium voor. Opvallend genoeg heb ik geen religieuze dwaallichten onder mijn volgers op Twitter anders had het God-argument vast de kop opgestoken.

Natuurlijk heb ik zelf ook wel eens serieus nagedacht over het antwoord op deze vraag. Aangezien God voor mij net zo goed fictie is als dat Jack de Vries een brave echtgenoot zou zijn, geloof ik niet in een hiernamaals. Dit leven is alles wat je hebt. Daarna wordt de uit-knop onherroepelijk ingedrukt. Dus wat is het doel van het feit dat ik hier een bepaalde tijd rond kan lopen?

Voortplanten hoeft voor mij niet: ik heb de wens altijd kinderloos te blijven. Dus die optie valt voor mij af, tenzij we spreken over de daad en niet het potentiële gevolg ervan.

Ik kan me eigenlijk wel vinden in de antwoorden die ik via Twitter kreeg. De visie van FrontaalNaakt onderschrijf ik: Het leven is absurd en a priori zinloos. Toch heb ik er veel lol in en geniet ik elke dag wel van iets. Voor mij heeft het leven an sich geen doel. Het is er gewoon, waarschijnlijk zo’n toevalligheid die je niet kunt verklaren.

Ik heb er niet om gevraagd om geboren te worden, ik hoef niet te reïncarneren, me te verantwoorden aan een niet-bestaande God en al helemaal niet een heilig boontje uit te hangen omdat ik bang ben dat ik anders naar de hel ga. Maar nu ik er toch ben kan ik mijns inziens het beste streven naar plezier en het verwezenlijken van mijn persoonlijke doelen.

En tot slot: laten we de zaken vooral niet te serieus nemen.

En wat is volgens jou de zin van je leven?

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

28 reacties op “De zin van het leven (via Twitter)”

jezus wat een moeilijke vraag zo op de vroege dinsdagochtend… een poging: zo goed mogelijk proberen te doen wat je heel graag wilt doen en daarmee de wereld een beetje mooier maken??

We zijn knap verklonterde atomen uit het heelal. De zin is dat je een jaar of 80 krijgt om aan dat idee te wennen. Daarna mag je weer onsamenhangend opgaan in het geheel 🙂

Mooie posting!

Dat zijn van die dingen waar ik nog steeds niet met mijn pet bij kan: dat we gewoon samengeklonterde atomen zijn terwijl ik me toch als een geheel voel. Ik denk dat ik wel meer dan 80 jaar nodig heb om dat te kunnen begrijpen.

Hallo,
Leuk dat die korte twittervraag hier een vervolg krijgt! Dé zin van het leven is er niet. Ik denk dat iedereen daar een eigen verhaal voor moet maken. Wel denk ik dat het steeds lastiger zal worden om met een goed verhaal te komen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je geniet, maar de wetenschap maakt steeds duidelijker dat we gewoon een zak neuronen zijn. En wat is genieten dan nog?

Leuk verhaal – vooral de opmerking over De Vries 🙂

De wetenschap zegt ook dat het heelal constant uitdijt. Nog zo’n idee wat ik moeilijk kan bevatten. Het impliceert voor mij dat het heelal dan ook ergens in moet zitten, maar waarin dan?

Gelukkig kan ik genieten gewoon ervaren. Dat vereist weinig brainpower 🙂

Ja, dat snap ik. Genieten doe je gewoon. Ik vraag me alleen af in hoeverre je nog kunt genieten als we onszelf helemaal wetenschappelijk doorgrond hebben. Een voorbeeld. Stel je hebt een hond en je geniet van het enthousiasme van het beest. Heerlijk denk je. En stel dat de wetenschap ons straks precies kan vertellen hoe die hond werkt. Een uitgebreide versie van het stimulus-respons-verhaal zeg maar. Verandert die hond dan niet in een soort mechanisme? Neem nu dit filmpje van een robot hond http://www.youtube.com/watch?v=LDVJkLzj4NE, zou je van zoiets mechanisch kunnen genieten? Het punt dat ik wil maken is dat de wetenschap ons lijkt te reduceren tot niets meer dan zo’n robot. Heeft het dan nog zin?

Nu wil ik hier niet de pessimist uithangen, ik denk dat er zeker zin te ontdekken is, maar dat we wel met een goed verhaal moeten komen.

Ik denk dat het lang zal duren voordat we ons helemaal wetenschappelijk doorgrond hebben. Maar dan nog: je kunt me vertellen dat liefde alleen maar bestaat uit een paar stofjes in mijn hoofd. Toch voel ik het anders. We ervaren die stofjes, het roept een reactie op. Het is ervaren wat het leven interessant maakt, niet altijd de verklaring hoe die gevoelens in elkaar steken.
Ik ben een aanhanger van feiten en bewijzen daar niet van, maar ook wetenschap is aan verandering onderhevig. Er valt nog veel uit te zoeken. Sommige aannames zullen later tegengesproken worden door nieuwe data. Dus nee, feitelijkheden zitten mij het genieten niet in de weg.

Nou ja, behalve als het om een feitelijke opsomming gaat van wat er in een frikandel zit misschien 🙂

Het leven heeft geen zin, maar sterven is nog zinlozer. Als het over is dan is het ook écht over (tenminste, zo denk ik er vandaag over, morgen kan dat weer heel anders zijn), dus moet je er nu van genieten. Zo dacht Jack de Vries er volgens mij ook over…

De vraag naar de zin van het leven is net zo’n vraag als wat is de allerbeste schaakzet. Het antwoord op die laatste vraag hangt helemaal van de situatie op het schaakbord af. De zin van het leven is op dit moment voor mij een comment delen op jouw blog. Simpel toch?

Leuk antwoord, en ben het met je eens dat we van moment tot moment leven en dat er daarbuiten eigenlijk niets bestaat. Maar jij hebt voor jezelf toch ook een antwoord voor de lange termijn geformuleerd neem ik aan.

Ik las deze week passende woorden van Daniel Pink, hij zegt: We are purpose maximisers, not only profit maximisers. Dus ja, daar doe ik ook aan mee, het leven zinvol maken door zinvolle dingen te doen. Het leven kan ik zien als een platform om dingen te ervaren, als een soort van operating system zeg maar, en welke applicaties ik erop draai, dat kies ik zelf. Liefst leuke en zinvolle applicaties natuurlijk zoals schrijven en delen. Dan gaat het niet meer om de zin van het leven maar om de zin van wat jij en ik ermee doen. Het leven faciliteert alleen maar.

Tja hier is je spirituele dwaallicht dan met haar commentaar. Mijn leven is van A tot Z zinvol geweest, van het opvoeden van 5 kinderen tot mezelf ontwikkelen, tot in de wortels leren kennen en mijn beroep uitoefenen als therapeut. Tja en ik ben er dan eentje die wel reincarneerd – ik heb teveel bewijzen in mijn leven mogen ervaren om dit niet te geloven. Ik hou van het leven met hart en ziel.

Hoi Es,
Mooie afsluiter van je comment. Daar kan ik me alleen maar bij aansluiten, maar ik ben erg benieuwd naar welke bewijzen je hebt ervaren om in reincarnatie te geloven, want het lijkt mij een nogal onlogische theorie eerlijk gezegd.

Nou, ik ben het denk ik wel eens met jouw uiteindelijke conclusie. Het leven heeft wellicht geen zin, maar laat dat de pret niet drukken. Vraag niet hoe het kan maar profiteer d’r van (zegt mijn moeder altijd). 😀

Ik blijf hangen op het ietwat clichématige ‘er het beste uit zien te halen’. Toch geloof ik wel dat het zo is. Al zal voor iedereen ‘het beste’ wat anders zijn.

Het feit dat het een cliché is betekent nog niet dat het geen legitiem antwoord is. Dat vind ik juist zo leuk aan de vraag: dat ie door iedereen anders beantwoord wordt.

De zin van het leven?

Na de oerknal is er een onevenwichtigheid in het veld ontstaan. Het heelal kenmerkt zich daardoor de zucht naar evenwicht. Planeten lijken een eindproduct maar leven helpt ze als een soort schimmel een nieuwe fase in. De alom vertegenwoordig destructie is dan ook geen toeval maar een noodzakelijk identiteit van de zin van het leven.

Vanuit onze eigen perceptie is de zin van het leven natuurlijk absurd en zinloos.

Reacties zijn gesloten.