Categorieën
Film Filmrecensie

The Crazies

Als een van de bewoners van Ogden Marsh, in Iowa het sportveld oploopt met een geweer en de sheriff Dutton (Timothy Olyphant) genoodzaakt is de verstoorde man dood te schieten, is dat slechts een voorbode van het bloedbad dat zal volgen. Al snel beginnen meer dorpsbewoners zich buitengewoon gewelddadig te gedragen om daarna apathisch voor zich uit te staren.

William steekt zijn huis en gezin in de hens en staat daarna doodleuk fluitend het gras te maaien. U begrijpt dat dit gedrag niet als sociaal acceptabel gezien wordt. Al snel grijpt het Amerikaanse leger in en wordt het dorp  tot  quarantainegebied verklaard. Om de epidemie te bezweren worden op commando burgerrechten geschonden, waarbij de populatie het loodje legt. Tijd voor Sheriff Dutton, zijn vrouw (Radha Mitchell) en hulpsheriff Clank (Joe Anderson) te ontsnappen aan het leger en de losgeslagen dorpsbewoners.

Wasstraat
The Crazies is een losse remake van de gelijknamige film uit 1973 van George A. Romero (Night of the Living Dead). Daar ik het origineel niet gezien heb, kon ik de film van Breck Eisner met open vizier tegemoet treden. Eisner jaagt de kijker geregeld de stuipen op het lijf, maar doet dit herhalend door plotseling iets in beeld te laten komen, gecomplementeerd met een harde knal in de soundtrack. Dit trucje is op een gegeven moment vervelend voorspelbaar.

Een zeer doeltreffende scène in de wasstraat compenseert die gemakzucht enigszins. De vluchtelingen zijn met hun auto in een wasstraat gemanoeuvreerd, en worden belaagd door de wassende borstels, zeepsop en moordlustige autowassers. Gekkenhuis dus.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

15 reacties op “The Crazies”

Beetje tam verslagje, Mike! Beschrijving en één minpuntje van schrikeffecten die -laten we eerlijk zijn- altijd in horrorfilms zitten.

Voel je vrij om je eigen inzichten over deze film met ons te delen, Menno. Dit is wat ik erover kwijt wilde. Daarbij zul je het toch met me eens zijn dat een goede regisseur over meer middelen moet beschikken om zijn publiek te laten schrikken dan slechts een trucje tig keer herhalen. Horror kan veel rijker zijn dan dat.

Absoluut. Er scheelde ook veel aan The Crazies. Maar er was ook veel goed. Jij zult het met me eens zijn dat bovenstaande wel heel summier is.

Eerlijk gezegd niet, want het is mijn streven om tijdens Imagine korte en bondige recensies te schrijven. Een stel pennestreken die de punten weergeven die ik belangrijk vind aan de betreffende film en dus niet heel uitgebreide artikelen te schrijven die de film van beginsequentie tot eindframe analyseren.

Maar wel fijn om te horen dat je mijn langere stukken waardeert 🙂

Daar ben ik het mee oneens en vind ik ‘het voegt niets toe’ een nogal overdreven classificatie van je. Mensen die de film niet hebben gezien krijgen volgens mij een aardige indruk van wat ze kunnen verwachten wat betreft het verhaal of vertelstijl. Dat lijkt mij voldoende om te beoordelen of de film iets voor ze is of niet. Dat is mijn streven bij een recensie. Niet om alles uit de doeken te doen zodat ze eigenlijk niet meer hoeven te gaan kijken.

Als mensen een indruk willen hebben, hebben ze genoeg aan de trailer die je ook plaatste. Dat jij zegt waar het over gaat en dat de regisseur dezelfde schriktruc meerdere malen toepast voegt simpelweg niets toe.
Enfin, ieder z’n mening 🙂

NIet dat ik op al je slakken zout wil leggen, maar nergens wordt in de trailer vermeld dat het om een remake van Romero gaat, en kun je erook niet duidelijk aan afzien dat de regisseur het zich makkelijk maakt door een trucje toe te passen. Om over de wasstraat nog maar te zwijgen. Dat noem ik iets toevoegen aan de informatie over de film, ook al is dat in jou ogen kennelijk te sumier.

Ik kijk uit naar jouw uitgebreide analyse van The Crazies 🙂

PS; ik zie dat je je diepte-analyse van de film al met de wereld hebt gedeeld. http://www.eeuwigweekend.nl/2010/04/20/night-of-terror-2010-hoerrrrrrrrrrr/

Nuff said.

Vind ik niet. Ik hoor de hele tijd van je dat je vindt dat mijn stuk tekortschiet. Dat mag je vinden. Maar als ik jouw stuk over The Crazies lees, word ik ook niet wijzer. Kortom: licht het maar eens toe, want je laatste opmerking gaat bijvoorbeeld ook niet in op de tegenargumenten die ik gaf.

Ha jullie discussie is langer dan het verslag, dat ga ik echt niet allemaal lezen hoor. (:

vond zelf de film best aardig, maar zag hem daarna na 2 weken weer (eerst in de sneak, daarna in de NoT) de 2de keer was lol er wel snel af. de scene met de zaag in het ziekenhuis blijft geweldig.

De ‘discussie’ kun je overslaan, Matt. Die gaat nergens over. Ik zou deze flick ook niet snel een tweede keer opzetten. Dus jij had er wel mooi een extra lange koffiepauze door op NoT 🙂

Reacties zijn gesloten.