Categorieën
Media Mike's notities

Serious Decemberhelden

Dit jaar wordt 3FM Serious Request alweer voor de zesde keer gehouden. Zes jaar lang zitten er voor de kerst drie 3fm dj’s in het Glazen Huis. Wat mij betreft zijn Giel Beelen, Gerard Ekdom en Annemieke Schollaardt de DecemberHelden van 2009.Ik voel een speciale band met Serious Request. De eerste twee jaar dat de actie bestond heb ik beeldregie gedaan. Ik herinner me een goede sfeer op de werkvloer en in ’t Glazen Huis. Het Glazen Huis was mijns inziens boeiender dan Big Brother of welke live-televisie dan ook: ’s nachts hadden we urenlang live-televisie vol met markante, gekke en leuke mensen op het Neude in Utrecht. Overdag kwam een stoet aan BN’ers langs om de actie te promoten.
Ik vond zelf dat je zo’n geintje niet te vaak moest herhalen omdat ik dacht dat het effect ieder jaar minder zou worden. Niets was echter minder waar: elke editie wordt er meer en meer geld opgehaald voor het Rode Kruis.
De afgelopen week bracht ik veel op de bank door om uit te zieken en zag ik dus veel Serious Request. Radiomakers bekijken blijft een fascinerende bezigheid. Het is natuurlijk heel goed dat er op deze manier aandacht wordt geschonken aan een goed doel en dat er awareness wordt gecreëerd. Eerlijk gezegd is het goede doel voor mij secundair en brengt het Glazen Huis vooral veel entertainment. Grappige acties, ludieke momenten tussen BN’ers en normale Nederlanders op het plein. (Natuurlijk scoren die BN’ers zo ook weer goed en kunnen ze hun ‘waar’ onder de aandacht brengen, denkt de cynicus in mij. Maar zo gaat het altijd: iedere goede daad in de media snijdt aan twee kanten.)
Toch, ik bewonder de drie fastende dj’s. Je moet het maar kunnen om zoveel dagen niet te eten en onder de loep van Nederland in een marathonsessie je werk te doen. En Beelen doet het alweer voor de vijfde keer. Sympathiek noem ik dat. Wat mij betreft zijn zij dus de DecemberHelden van 2009. Foto: 3FM.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

6 reacties op “Serious Decemberhelden”

Inderdaad een heel mooi initiatief. Al kan de muziekliefhebber in mij het toch niet nalaten om te roepen dat het muzikaal gezien op de Nederlandse radio put met keren blijft. Vandaar dat ik liever in de geschreven media probeer bij te houden hoe het met Serious Request gaat dan dat ik 3FM ga zitten luisteren. Het oor wil ook wat.

@Jooper: Ik luister bijna nooit naar de radio, ben ook niet meer in touch met wat is hot & not. Niet echt. MTV staat nog wel eens aan, maar voor de rest is het vooral cd-werk en zo nu en dan een concertje.

Kijktip:
Die Serious Request updates vind ik trouwens erg grappig (zijn ook online te zien, zit bijna geen muziek in 😉

raar maar deit jaar heb ik het totaal niet gevolgd. op de één of andere manier vond ik het niet boeiend meer. de andere jaren heb ik het wel meegekregen en vond ik het heel bijzonder.

staat los van het feit dat de makers wel een prestatie geleverd hebben. ik hou het nog geen 3u vol!

Voor mij is dit jaar iedereen een held die op zoek is gegaan naar eigen waarheid en dat heeft omgezet in leven in authenticiteit.

Waar kun je deze mensen aan herkennen? Het zijn de mensen wiens kop eraf wordt gehakt omdat ze die boven het maaiveld durven uitsteken.

Mijn wens voor 2010 is dat er zoveel mensen zijn die hun kop boven het maaiveld uitsteken dat de kop-afhakkers hun activiteiten opgeven.

ik kijk en luister vanaf dag 1 en vorig jaar is er een speciaal tintje bij gekomen: de actie bracht een bijzondere afleiding tijdens de start van Pieter's vermissingsperiode. SR is een soort 'coma', iets waar je 5 dagen mee bezig bent, meeleven, meedoneren, meezingen, meelachen en meehuilen. Heel bijzonder en het verveelt nog steeds niet 😀

Reacties zijn gesloten.