Categorieën
Strips

(pretvertorial) 15 jaar Zone 5300!

Even een pretvertorial tussendoor. De 86e editie van Zone 5300, tijdschrift voor Strips, Cultuur & Curiosa ligt nu namelijk te koop in geselecteerde boek- en striphandels, en via www.zone5300.nl. Ook bestaat de Zone in oktober 15 jaar, een leeftijd die nooit eerder werd bereikt door een alternatief striptijdschrift.Een stukje geschiedenis
Zone 5300 werd in oktober 1994 opgericht door striptekenaar Robert van der Kroft en illustrator Tonio van Vugt. De ondertitel van het tijdschrift luidde vanaf het eerste nummer ‘strips, cultuur en curiosa’, en van die formule is in 15 jaar niet afgeweken.
Zone 5300 presenteert een doordachte selectie van de nationale en internationale alternatieve strips. Het tijdschrift betekende een doorbraak voor veel tekenaars, onder wie Gummbah, Erik Kriek (Gutsman), Reid, Geleijnse & Van Tol (Fokke & Sukke) en Matthias Giesen. Naast strips besteedt Zone 5300 ook veel aandacht aan verwante zaken als muziek, literatuur, film, dvd, games, kunst en B- en C-cultuur door middel van interviews, artikelen, recensies en columns.Het verjaardagsfeestje van Zone 5300 wordt uitgebreid gevierd op De Stripdagen in Expo Houten in het weekend van 26 en 27 september, waar ook het jubileumnummer zal worden gepresenteerd. Op zaterdag 7 november neemt Zone 5300 als vanouds deel aan het Lezersfeest in de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Later dit jaar zal ook een Vlaanderen-special verschijnen, waarin Zone 5300 de hedendaagse (alternatieve) Vlaamse stripwereld voor het voetlicht brengt. Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan start Zone 5300 ook een albumreeks: Collectie Zone 5300. Het eerste boek in de reeks is Cowboy John van Jan Vriends, dat eerder in Zone 5300 gepubliceerde strips bundelt met een flink aantal nieuwe pagina’s en vele extra’s. Het boek zal in september op de markt komen.De zomereditie van de Zone bevat onder andere de strip ‘Holland Dada Tour’, een bijzonder eerbetoon van de Noor Lars Fiske aan de avant-gardekunstenaars Theo van Doesburg en Kurt Schwitters, die in 1923 ons landje wakker schudden met een serie dadaïstische performances. Het verhaal is een voorproefje van een graphic novel over Kurt Schwitters. Lars Fiske tekende ook speciaal voor Zone 5300 de ‘Stijl’volle cover. Verder brengen Peter Pontiac en en Eric van der Heijden een eerbetoon aan The Cramps, een interview met stereofotograaf annex kunstenaar Wim van Egmond, die zich heeft gespecialiseerd in voor het oog nauwelijks waarneembare organismen (het seksleven van het roeipootkreeftje!) en laat stripmaker Milan Hulsing van zich horen met De verzamelaar verzameld, een bijzonder sfeervol griezelverhaal over obsessieve, nietsontziende verzamelwoede.Zo, genoeg promopraat weer. Nu weer door met de orde van de dag.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

2 reacties op “(pretvertorial) 15 jaar Zone 5300!”

"Ook bestaat de Zone in oktober 15 jaar en dat is langer die nooit eerder werd bereikt door een alternatief striptijdschrift." Ik zou nog even opnieuw naar die zin kijken Mike 🙂

Reacties zijn gesloten.