Categorie├źn
Fotoblog

Column: Bouwjaar


Het noemen van het bouwjaar, het staat heel gewoon op een historisch gebouw dat al eeuwen meegaat. Maar Anno 2007 – een peuter, nee embryo onder de bouwsels in de historische binnenstad waarin ik woon… ik moest er even om lachen. Duidelijk een aannemer die vertrouwen heeft in de duurzaamheid van zijn bouwsels. Eigenlijk wel een positieve boodschap.
(Overigens, vind jij ook niet dat de garagedeur het geheel mooi afkleed? Lekker ruw en z├│ apart. Maar dat even terzijde.) Leeftijd
Bouwjaren, ze zijn wel belangrijk. Als je een auto koopt kan het een van de factoren zijn die meespeelt bij de keuze voor of tegen het betreffende voertuig. Hoeveel kilometers hebben het beestje doen verslijten? Of het wel of niet hebben van een klassieke status. Ook bij andere tweedehands producten kan de leeftijd een rol spelen. Hoeveel leven kan een oude computer nog in zich hebben?
Bij mensen speelt dit wel minder – extreme leeftijdsverschillen bij relaties daargelaten. Roddelbladen zijn bijvoorbeeld dol op grote leeftijdsverschillen tussen sterrenparen. Vooral als de dame in kwestie ouder is dan haar mannelijke partner. Andersom wordt dergelijk leeftijdsverschil al als minder schokkend ervaren. Oude mannen gaan al eeuwen met jongere vrouwen; dat is sociaal geaccepteerd. Een dubbele moraal is het natuurlijk wel.Huizen hebben daar gelukkig geen last van. Die kunnen helemaal niet oordelen. Lang blijven staan zodat het jaartal van bouwen respect afdwingt – dat is al moeilijk genoeg.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

2 reacties op “Column: Bouwjaar”

Anno 2007, maar de onderverdieping is al dichtgetimmerd. Of nog dichtgetimmerd, omdat er van alles mis is aan het bouwsel?

Reacties zijn gesloten.