Categorieën
Media

TV: My Name Is Earl

Mijn nieuwe dvd-verslaving heet My Name Is EarlNadat Earl door een auto is aangereden en daardoor een winnend kraslot is kwijtgeraakt, wijt hij de tegenspoed die hem treft aan zijn slechte karma. Earl besluit het tij te keren en maakt een lijst van alle wandaden die hij ooit heeft begaan. Een voor een probeert hij deze goed te maken. Karma’s bitch
Wat heeft de kruimeldief Earl dan zoal fout gedaan? Zijn wandaden lopen van het uitlachen van mensen met een accent tot en met het faken van zijn eigen dood om van een meisje af te komen. De premisse van My Name Is Earl lijkt een gimmick die snel gaat vervelen. Niets is minder waar. Iedere aflevering probeert Earl op ingenieuze wijze zijn fout goed te maken, maar wordt door de goede afloop dikwijls net zo verrast als de kijker. Wie karma aan zijn kant heeft en het goede doet, kan van alles verwachten. Wanneer Earl echter besluit zijn lijst even met rust te laten en iets anders te gaan doen, wordt hij hier door karma hardhandig aan herinnerd. Meteen is het ongeluk weer op zijn pad: hij wordt opvallend veel geraakt door rondvliegende frisbees en dartpijltjes en ook bijen vinden het leuk om hem te prikken. Pas wanneer Earl de ruim tweehonderd items op zijn lijst heeft weggestreept, heeft hij zijn leven gebeterd en volgens zijn theorie weer recht op wat geluk. Tot die tijd is Earl karma’s bitch.
Trailerpark
Earl is een sympathieke boef en is omringd met een cast aan heerlijke typetjes. Zijn broer Randy is een lief simpelhoofd met het hart op de goede plek; zijn ex-vrouw Joy is een schoonheid, maar een secreet van het type trailerpark trash. Als zij hoort dat Earl 100.000 dollar heeft gewonnen met een kraslot, is ze bereid om hem te vermoorden zolang ze haar deel van het geld maar krijgt. Ze is getrouwd met Crab Man – een vrolijke Afro American wiens karakteristieke haardracht per aflevering groter lijkt te worden. Last but not least in het rijtje van de cast: de oogverblindende (illegale) Mexicaanse kamermeid Catalina Aruca, die zo veel met de heren optrekt dat ze praktisch woont in de motelkamer die Earl en Randy op permanente basis huren. Luchtig
In tegenstelling tot die andere succesvolle hit sitcom, Californication, is de toon van My Name Is Earl luchtiger en ontbreekt het cynisme. De setting bestaat dan ook niet uit LA maar uit de achterstraatjes van de fictieve stad Camden County waar het white trash zich ophoudt. De afleveringen staan op zichzelf en bevatten een aantal running gags die altijd goed zijn voor een lach. Zo staat Earl bijvoorbeeld met zijn ogen dicht op iedere foto die er ooit van hem is gemaakt.
Ster van de serie is Jason Lee – geen onbekende voor wie de films van Kevin Smith heeft gezien. Lee maakte zijn acteerdebuut in diens Mallrats en schitterde in Chasing Amy, maar had ook een mooie rol in Almost Famous van Cameron Crowe. Lee heeft zichtbaar plezier in zijn rol als Earl en deze besnorde schavuit lijkt hem op het lijf geschreven te zijn. Randy wordt vertolkt door Ethan Suplee – ook geen onbekende in het View Askewniverse van Smith. Overigens is de humor van de serie weliswaar scherp, maar deze komt nergens in de buurt van de grofheid waar Smiths films om bekend zijn. Op dit moment loopt in de Verenigde Staten het derde seizoen. De serie is inmiddels bekroond met een Emmy. En ook al biedt een dergelijke prijs geen garantie voor kwaliteit: My Name Is Earl is een aanrader, ook voor mensen die niet in karma geloven.Lees ook: Californication en alles over Kevin Smith en Chasing Amy.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

19 reacties op “TV: My Name Is Earl”

Hmmm, ik ben blij dat je deze serie aanraadt. Ik twijfelde er lang over of ik het eens zou proberen. Ik zet ‘m op mijn lijstje, hoewel ik geen fan ben van Kevin Smith. Maar eerst nog die duizend andere series bekijken.

Nu pas My Name is Earl ontdekt ??
Heb je trouwens de ‘lost episode’ al gekeken op de DVD-set, Mike ? Een hilarische ‘alternative universe’ versie van de pilot zal je ten deel vallen 🙂

Late reactie sorry maar hij is inmiddels binnen. Amazon.com oftewel gewoon uit de states overgevlogen, ik heb toch een regiovrije afspelert dus dat werkt gewoon 😉 En hij is wederom erg leuk ! Meerdere afleveringen vormen ditkeer ‘story arcs’, Earl gaat o.a. op reis naar Mexico, hij is bij vlagen ook af en toe een egoïstische schoft die ietsjes van de lijst afdwaalt, en er is een hilarische aflevering bij over duurzaamheid die half ge-kleianimeerd is. Het was het wachten waard 🙂

@statusnil: Damn, dat klinkt goed! Ben benieuwd naar seizoen twee van My Name is Earl. En naar seizoen twee van Californication trouwens… Die wordt nu geloof ik in de States uitgezonden, dus de dvd laat nog even op zich wachten.

@Menno: Thanx for the info. Dat wordt dus nog lang wachten voordat we hier iets kunnen zien van Californication seizoen deux. Gelukkig bood de laatste aflevering van het eerst seizoen wel wat closure… zodat we niet allemaal op hete kolen hoeven te zitten 🙂

Ben net aan seizoen1 begonnen, wat een geweldige serie, lekker harde humor zo nu en dan….

Geduld, Mike, geduld. Je hebt ook nog, ehhh, “ooit” een My So Called Life beschouwinkje tegoed. Maar eerst even wat privétoestanden (baan houdt na volgende week op en ik moet zowel nieuw werk gaan bemachtigen als verhuismogelijkheden naar een buurland onderzoeken). Daarna gaan de dvdboxen weer uitgepakt worden, tegen die tijd is seizoen drie hopelijk ook al binnen.

@StatusNil: 🙂 Op Pluto hebben ze een immigratiestop heb ik gehoord. Wordt het toch Belgie of ga je het water over? En ga je echt je geliefde Tilburg verlaten?!

Ik heb net de vierde en laatste dvd box aangekocht en merk dat aflevering 2 "Monkey Take a Bath" er niet opstaat. Weet iemand soms waarom?
Groeten uit Vlaanderen
Bart
jeeves@telenet.be

Reacties zijn gesloten.