Categorieën
Media

Column: No more Hyves

Het mag dan een rage zijn, persoonlijk vind ik Hyves niet veel aan.Ik vind de site traag en omslachtig. Als je door iemands vriendenbestand bladert, en met je muis op een foto blijft hangen, duurt het een eeuwigheid voordat je de basisinformatie over die persoon krijgt. Wanneer iemand mij een berichtje stuurt, of ‘krabbelt’ zoals dat heet in Hyves-jargon, krijg ik een e-mail die me daarvan op de hoogte stelt. Om de krabbel te lezen, word ik geacht eerst in te loggen. Bovendien heb ik niet de behoefte om zoveel mogelijk vrienden in mijn sociale harem te linken en deze tentoon te stellen. E-mail, telefoon en weblogs zijn wat mij betreft genoeg digitale communicatie. Ouderwets afspreken is overigens ook zeer plezierig. En dan te bedenken dat je eigen vrienden je hebben uitgenodigd voor deze netwerkmaffia. En een handige manier om oude bekenden terug te vinden? Dat werkt ook averechts: probeer die vage kennissen die je liever niet meer ziet maar eens te ontlopen in het doolhof van contacten.
Nee, ik hou niet van Hyves. Daarom zojuist mijn Hyves-profiel in de digitale prullenbak gedumpt. Wie echter zijn profiel wil wissen is eerst verantwoording schuldig aan het Hyves-bestuur. Spanjar wil namelijk dat je in een e-mail uitlegt waarom je je deelname aan het netwerkwalhalla van Nederland wil opzeggen. (Bij deze dus Raymond…) Zelfs opzeggen is dus omslachtig. Het valt me overigens nog mee dat dit überhaupt mogelijk is. Wel probeert het Hyves-team je met een zelfingenomen waarschuwing van je beslissing af te bregen:

“Er moet een vergissing in het spel zijn, want als we niet beter wisten zouden we denken dat je je account permanent wilt verwijderen. Hiermee verwijder je ook al je foto’s, video’s, vrienden en deel je je sociale leven een klap toe die niet zelden fataal blijkt…”

Ongetwijfeld sarcastisch bedoeld, maar ondertussen…Voor mij vanaf vandaag No more Hyves… What a Wonderful World. Het werd toch eens tijd voor een MySpace-account.Lees ook: Opa en de digitale revolutie.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

19 reacties op “Column: No more Hyves”

OK! Maar wat vindt je van bijv. Facebook? Ik zit op beide… FB werkt beter voor mij, maar mijn moedertaal is ook engels.

Ik ben met je eens dat hyves traag is, maar 2 punten voor hyves.
1/. Als ik iets zoek over een nederlandse contact zal ik sneller naar hyves grijpen. FB doet nog niet zoveel hier in vergelijking.
2/. hyves hebben echt heel veel plannen op korte termijn op de service beter te maken. Ik ga er niet uit dat over 1-2 jaar alles zalig makend wordt maar als het over het algemeen beter is dan nu. Mooi zou ik zeggen.

Hyves werkt vanwegens de ‘power of community’. Het wordt gewoon ongeloofelijk veel gebruikt. Hyves zetten veel werk in commerciele partnerships op dit moment. Ik hop dat ze ook heel veel aan de User Interface/ snelheid ook doen, want het wordt anders uiteindelijk hun ondergang.

Dit is natuurlijk allemaal ‘my humble opinion’. Goede post en zeker de moeite waard om over te hebben. Ik hoop dat iemand van hyves ook hier op in gaat met je.

@Don: Ik heb nog geen directe ervaring met Facebook. Vrienden van me hebben wel MySpace aangeraden. Van beide vind ik het voordeel dat ze internationaal zijn. Voor vrienden in NL heb ik geen diginetwerk als Hyves nodig, die zie ik regelmatig genoeg.

Dat de mensen van Hyves de service willen verbeteren is goed, al denk ik dat het merendeel van de gebruikers uiteindelijk toch zullen over stappen op bovengenoemde sites of een nieuwe internationale player. Ik denk dat het aantal gebruikers van Hyves in de toekomst erg zal afnemen. En dat is mede te danken aan de relatief trage ontwikkeling en verbetering, dunkt mij. Maar ook dat is slechts de mening van een ex-Hyvegebruiker.

Wat een overdreven dramatisch afscheid van hyves. Jij vind het niks? Prima! Oprotten en niet zo een overdreven gezwets achteraf. Als je de behoefte niet hebt zoveel mogelijk vrienden te linken in je sociale harem had je je dat misschien moeten bedenken voordat je lid werd. Daarnaast is het niet noodzakelijk in te loggen om je krabbels te lezen als je de juiste instellingen maar gebruikt. Netwerkmaffia is ook een erg suggestief begrip. Misschien is de schrijver lichtelijk paranoide? En wat wordt eigenlijk bedoeld met de onheilspellende woorden ‘maar ondertussen….’? Natuurlijk is het bericht van hyves sarcastisch en that’s it, niets mis mee toch?

En grappig dat je dan naar MySpace gaat, dat is natuurlijk heel veel gebruiksvriendelijker met audio die af begint te spelen zo gauw je op een profiel komt. Ik wens je veel plezier daarzo.

Mocht je nog andere internationale profielsites overwegen dan kan ik virb.com en vox.com aanraden. Nationaal is that’s me mijn favoriet.

@Tom Haagmans: Misschien is het bericht van Mike sarcastisch en that’s it, niets mis mee toch?

@Tom H.: Wat Fred zei. Maar altijd leuk als een stukje een gepassioneerd betoog van een lezer losmaakt. Hyves is iets waar je niet onderuit kan tegenwoordig. Virtuele peerpressure – en daar pas ik voor.

Dat laatste ben ik niet helemaal met je eens, er zijn echt maar weinig dingen waar je tegenwoordig niet onderuit komt. Ik heb het nl. zelf geprobeerd door zoveel mogelijk dingen zo lang mogelijk af te schaffen. Het enige waar je uiteindelijk nauwelijks onderuit komt is MSN Messenger. Ondanks een groot aanbod aan betere instant messaging services is het aantal mensen dat bereid is iets nieuws te proberen te klein. Overigens, in een reactie op don crowley zei je dat veel gebruikers in de toekomst wellicht overstappen op bovengenoemde sites of een internationale player. Lijkt mij ook sterk omdat veel mensen juist waarde hechten aan de nationale factor in hyves. Engels is (helaas) niet voor iedereen even vanzelfsprekend.

@Tom H.: Andere sociale netwerken zullen ook met een Nederlandse variant komen. MySpace is bijvoorbeeld al iets aan het voorbereiden. Ik denk inderdaad dat over een paar jaar Hyves een stuk minder gebruikers heeft dan nu omdat Hyves dan is ingehaald door snellere en gebruiksvriendelijker sites.

Hm maar in dat geval zal het in ieder geval niet MySpace zijn tenzij daar ook flinke veranderingen worden doorgevoerd. MySpace is namelijk (naar mijn ervaring) even traag, onduidelijk en niet gebruiksvriendelijk (vooral de muziekspeler erger ik me mateloos aan).

Maar juist door deze ergernis heb ik MySpace al een hele tijd niet meer bezocht, misschien is het ondertussen verbeterd.

@Tom H.: Ik heb op dit moment alleen maar positieve berichten over MySpace gehoord, maar zoals Don al aangaf is Facebook ook oké. Maar eerlijk gezegd lig ik er niet zo wakker van welke de grootste sociale netwerksite is/wordt.

Heeft natuurlijk te mken met waar je naar op zoek bent. Vox is erg uitgebreid, virb geeft je veel mogelijkheden met CSS. Hoe dan ook, ik ga ophouden met je blog verder te spammen 🙂 .

Tom H. moet niet zo lullen. In MySpace kun je al een jaar lang het automatisch afspelen uitschakelen in je profiel.

Waarom zou je uberhaubt de behoefte hebben om een lading persoonlijke gegevens op het internet te plaatsen? De mensen die dit van je zouden moeten weten weten het toch al?!

Ik snap het gewoon niet. Het zal de leeftijd zijn.

@Henk: Zo gek is de vraag niet, waarom zouden mensen al hun privégegevens online publiceren in een vriendennetwerk als Hyves? Deze kwestie is een sociologisch onderzoek waard, en niet een-twee-drie te beantwoorden. We leven in een tijdperk waarin het tentoonstellen van onszelf de normaalste zaak van de wereld is geworden. Via Hyves, Facebook of een blog. En wat dacht je van Twitteraars die via korte tweets andere leden op de hoogte houden van hun activiteiten. Vooral voor de jongere generatie schijnt een leven in een digitale community heel gewoon te zijn.

Toevallig had mijn collega en stripcompadre Jeroen Mirck hier laatst een stukje over:
Je eigen privacy schenden

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

@henk
Ik geef U groot gelijk,
Ik ben zelf een sterke hyves gebruiker geweest maar een paar weken geleden zag ik in dat het hele netwerk nutteloos was. Volgens mij berijk je uiteindelijk niks positiefs met hyves. Ik heb mijn account dan ook verwijderd. Het viel me best zwaar moet ik zeggen..
Het voelt toch of je je 256 'vrienden' in de steek laat.. aangezien ik erachter gekomen ben dat misschien 10 procent van deze mensen het begrip vriend toe te kennen is.
Mijn harde conclusie is dan ook dat zulke zogenaamde 'sociale' netwerken verboden zouden moeten worden.

[…] No more Hyves, part deuxEnkele maanden geleden schreef ik een column over het opzeggen van mijn Hyves-account. Een van de lezers die recent op het stukje reageerde, vroeg zich af waarom iemand überhaupt de behoefte zou hebben om een lading persoonlijke gegevens op het internet te plaatsen in een profielpagina van Hyves. Een goede vraag die wat mij betreft sociologisch uitgezocht mag worden. In een reactie op een recente column vroeg iemand zich af waarom ik wel blog bij Google, maar het vervelend vind om mijn gegevens af te geven aan Hyves. Daar heb ik wel een antwoord op. Voor mij zijn Hyven en Bloggen twee heel verschillende dingen. En wel hierom:1. Ik bepaal zelf bij het bloggen welke privé-gegevens ik prijsgeef. Lezers van dit blog zullen weten dat het merendeel van de posts gaan om media, strips en films. De stukjes hebben dikwijls een persoonlijke insteek, het zijn dan ook vaak recensies of observaties. Daar ben je filmwetenschapper voor. Posts die meer over de persoonlijke levenssfeer gaan geven eigenlijk niet zo veel prijs en zijn vaak in een verhalende vorm gegoten. Ze zijn waarheidsgetrouw, dat wel, maar strikt gedoseerd. Natuurlijk kun je op Hyves zelf ook bepalen wat je wel en niet prijsgeeft, maar het is wel de bedoeling zoveel mogelijk van jezelf te laten zien. En alles achter een slotje verbergen, een pseudoniem nemen: het kan allemaal, maar gaat in tegen het principe van Hyves om alles te delen met je vrienden. 2. Ik kan me niet vinden in de cultus van het zoveel mogelijk vrienden verzamelen. Of zoveel mogelijk connecties met anderen te tonen. Dit sociaalexhibitionisme is niet meer dan een populariteitswedstrijd en ik zit niet meer op de middelbare school.3. Het is waar dat Google heel veel gegevens verzamelt, gegevens die wellicht commercieel interessant voor ze zijn. Maar aan mijn blog verdienen ze geen cent. (Ik ook niet trouwens, maar daar doe ik het ook niet voor.) Ik heb geen banners op mijn pagina staan, geen Google-ads of andere commerciële tie-ins. En de gegevens die ik prijsgeef aan Google zijn zoals gezegd strak geregisseerd. (Wat ze met de gegevens van mijn zoekacties doen is een andere kwestie.) Op Hyves is iedere profielhouder een potentiële gouden kip voor de beheerders van Hyves. Iedereen die op zijn Hyves-pagina aangeeft welke merken hij adoreert is een potentiële klant die benaderd kan worden. In de marketingwereld zijn gegevens van mensen goud waard en worden profielen, cv-databases, etc. voor veel geld verkocht. Iedere Hyver maakt het netwerk méér waard. Als het geheel wordt verkocht aan een andere partij, steken Spanjar en zijn posse veel geld in hun zak. Dat is natuurlijk slim zakendoen en dat kun je ze niet kwalijk nemen. Alleen wil ik daar geen deel van uitmaken. 4. Bloggen is voor mij vrijheid. Ik kan zelf de pagina opmaken zoals ik hem wil hebben en het template aanpassen waar ik wil. Voor zover ik weet is Hyves nogal beperkt. Bovendien ziet bijna alles op Hyves eruit alsof het bestemd is voor kinderen uit groep vier. En Blogger is niet traag.Het evangelie van Hyves in boekvorm […]

Reacties zijn gesloten.