Categorieën
Film

Eerste half jaar goed voor bioscoopbranche

Zo te lezen wordt het eerdere persbericht over het verwachtte succes van deze filmzomer een feit. Al brengen Nederlandse producties bijna geen geld in het laatje: ze hebben een marktaandeel van slechts 0,52%. Zoals altijd voeren Amerikaanse blockbusters de lijst met successen aan. Persbericht: Het eerste half jaar van 2007 is succesvol voor de bioscoopbranche, blijkt na bekendmaking van de omzet- en bezoekcijfers door de Nederlandse Federatie van de Cinematografie (NFC) die de bioscoopbranche vertegenwoordigt. De stijging is vergeleken met de cijfers van het eerste half jaar van 2006. De bruto-omzet groeide met 8,3% naar € 70,7 miljoen. In 2006 bedroeg de bruto recette € 65,3 miljoen. Ook het bezoekersaantal steeg in de eerste 6 maanden naar 10,4 miljoen bezoekers (2006: 9,75 miljoen bezoekers; + 6,6%).

De Transformers trekken volle zalen.

De stijging is het gevolg van een reeks succesvolle voorjaars- en zomerreleases zoals Spiderman 3, Shrek the Third, Pirates of the Caribbean en Mr.Beans Holiday.
Momenteel zorgen Transformers en Die Hard 4.0 voor volle zalen. Deze zomer wordt nog veel verwacht van Harry Potter and the Order of the Phoenix, Ratatouille, Evan Almighty en Fantastic Four.Het marktaandeel Nederlandse filmproducties bedraagt 0,52% (€ 3,72 miljoen). Er gingen 578.000 bezoekers naar een Nederlandse film, met als koploper Ernst, Bobby en de Geslepen Onix (225.000 bezoekers). Voor het gehele jaar 2006 gaat het om een percentage van 11,3%. Het lage marktaandeel is het gevolg van het uitblijven van nieuwe Nederlandse films; deze worden op dit moment gemaakt en komen pas na de zomer uit en/of in 2008.Uitzondering is Zoop in Zuid-Amerika en Wolfsbergen die nog deze zomer uitkomen. In het najaar zijn de premières van Duska, Timboektoe, Alles is Liefde en Waar is het Paard van Sinterklaas? gevolgd door de kerstreleases Kapitein Rob en Het Geheim van Prof.Lupardi en De scheepsjongens van Bontekoe.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

12 reacties op “Eerste half jaar goed voor bioscoopbranche”

Toch eigenlijk sneu dat het gros van de bezoekers af komt op uitgekauwde films als spiderman 3, pirates 3 en shrek 3….

Zou het dan echt zo zijn met het Nederlandse volk dat de boer niet eet wat hij niet kent?

de robots zijn geland op aarde en op zoek naar een op aarde zoekgeraakte kubus, waarmee ze de strijd tussen goed en kwaad, op hun huisplaneet kunnen beslechten. Net als in Superman landen ze op hun billetjes op verschroeide aarde. ik was echt nieuwsgierig hoe je een kindercartoon kunt transformen naar een film voor het grote publiek, dus >10 jaar. Tja het is ze gelukt met veel humor en metaal geweld. voor meiden helemaal te wow. lekker meppen. Helaas duurt de film 3 kwartier te lang (net als J. Bond). Alhoewel ik mij vermaakt heb, krijgt hij een 5,5 of 6- omdat ik het toch knap vind dat ik 2x voor een uitverkochte zaal in de rij moest wachten. Als je de film wilt zien, aub van tevoren reserveren anders sta je meer in de rij dan dat je wat van de film ziet. De poppetjes die ik had van de transformers konden in meer dan 2 dingen transformen. Megatron en Optimus kennen maar 2 vormen, zo ook de autobots. Verder is het verhaal ook van jongetje vindt meisje leuk. Op naar Harry Potter dus.

@Henk: Het probleem is vaak dat dat soort films ook overal draaien. Ze laten daardoor weinig ruimte over voor ‘alternatieven’. Ik denk ook dat veel mensen graag meer van hetzelfde willen.

@Grace: Heb je zowaar een gastrecensie neergepend. 🙂 Mijn Transformers konden trouwens maar in twee vormen veranderen: robot en iets anders. Ik had oa Optimus Prime en die walkman met dat vliegende tapeje.

mike, dan ken je nog niet mijn wekker waarbij elk uur Darth Vader en Obi Wan hun lichtzwaarden naar elkaar verheffen onder het geluid ….ssssjivfwfff, mijn oudste poppetjes zijn good old spiderman en C3PO. transformers heb ik niet meer, gingen te snel stuk. Sorry vd recensie hoor, by the way heb je de trailer van de zilveren surfer gezien.heftig!!!

@Grace: Heb trailer gezien en zag er goed uit. Vond alleen de eerste Fantastic Four-film niet zo heel bijzonder. Ben benieuwd of het met de tweede wordt goedgemaakt.

je wilt in Utrecht wonen. Jij liever dan ik. 30 is een mooie leeftijd om een huis te kopen. andere stad, ik weet het niet.
in deze tijd van arbeidkrapte is het het moment om gek te doen.

@Mike. Soundwave. Doodzonde dat die niet in de film zat.

@Grace. Ik moet zeggen dat transformers mij goed beviel. Ik had niet het gevoel dat het drie kwartier te lang duurde. Als ik er op terug kijk zit er inderdaad een heel stuk waar er weinig tot niets gebeurd. Doordat ze dit opvullen met humor vond ik het echter helemaal niet storend. Door goed te beginnen (ontdekking) en met actie te eindigen hebben ze wel weten te zorgen voor een daadwerkelijke climax op het juiste punt. Met de (soms wat slappe) geintjes weten ze mooi de tijd te vullen welke ervoor wist te zorgen dat jij hem waarschijnlijk te lang vond duren.

@Henk: Soundwave… inderdaad. Ik vond het tapeje dat in een vogel kon veranderen altijd erg cool. En Astrotrain… kennelijk heb ik iets met vliegtuigen/vervoersmiddelen. (Oh wat ben ik blij dat ik iedere dag forens :).

@Henk, gelooof mij. noooit gedacht dat de transformers gevoel voor humor konden hebben. Waar ik een zwak voor had was toch wel het mep en slawerk. Als ik door filosofeer zou ik het eigenlijk nog leuker gevonden hebben als niet die jongen maar “een Elektra” de rol van de jongen had vervuld. Zou wel goed zijn voor de tienermeisjes-geest:) Maar vond je het dan net zo leuk als Batman of Spiderman?? je moet toch een uitgangspunt hebben…..

Reacties zijn gesloten.