Categorieën
Media

Interpret historie: de eerste webcast in NL

Persbericht: 4 mei 2007 is het exact 12,5 jaar geleden dat in Nederland de eerste ‘webcast’ plaatvond. Toen werd vanuit cultuurcentrum Simplon in Groningen live een concert uitgezonden via het internet.Op 4 november 1994 keken maar liefst vier vroege internetters via hun PC naar het Metal concert in de Simplon. Twee waren er speciaal voor thuisgebleven en twee onbekenden volgden het concert vanuit Amsterdam. “Dat wil zeggen: de beelden, want geluid kon nog niet,” licht Stef van der Ziel, de initiatiefnemer van de webcast en oprichter van Jet-Stream, lachend toe. “De techniek faciliteerde bovendien slechts één beeld per seconde, dus alleen de echte internetgelovige zou hier hoop uit putten!” Streaming video wil zeggen dat er realtime gekeken kan worden en dus niet tussentijds gedownload hoeft te worden. Dat was uiterst vernieuwend in een tijd dat er in Nederland nog maar een handvol websites bestond en allemaal ‘text only’ zoals dat heet.Eén beeldje per seconde klinkt nogal prehistorisch, internet has come a long way zou ik zeggen. Tegenwoordig zit ik vaker een avondje te YouTuben dan dat ik televisie kijk. En hoe zit het met jou? Zit je vaker achter de monitor gekluisterd of ben je nog steeds een beeldbuis-addict?

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

5 reacties op “Interpret historie: de eerste webcast in NL”

Ha verrek ja , zappen is uit, youtuben is in (:, nu nog het rtlz en Nos nieuws online en ik kan de kabel opzeggen.

Ik ben een beeldbuisfan. Om de simpele reden dat ik het af en toe heerlijk vind om zonder na te denken bewegende beeldjes te kijken.
Lekker lam, lekker zinloos, lekker ontspannend.
En dan in slaap sukkelen…. 😡

Reacties zijn gesloten.