Categorieën
Film Filmrecensie

BlogTalk #9: De Beste Films van 2006

Het einde van het jaar staat weer voor de deur en tussen alle eindejaarlijstjes mag natuurlijk het lijstje met beste films van het afgelopen jaar niet ontbreken. Sterker nog: vergeet alle andere lijstjes en vergaap je/knik instemmend/maak je boos om de Top 10 lijstjes van Blog Talk! Blog Talk is een gezamenlijk project tussen verschillende filmweblogs in Nederland en België:
De Ultieme Filmblog;
Popcorn Movieblog;
en Tagoean.Ieder blog publiceert zijn eigen voorkeurslijstje (check ‘m out) en hieronder staat de mijne:

  1. Capote
  2. V for Vendetta
  3. Clerks II
  4. X-Men: The Last Stand
  5. Good Night and Good Luck
  6. Kiss, Kiss, Bang Bang/Serenity
  7. Brokeback Mountain
  8. The Squid and the Whale
  9. Zwartboek
  10. Ik Omhels Je Met Duizend Armen

Overigens vond ik dit een mager filmjaar. De oplettende lezer ziet dan ook enkele titels staan die dit jaar op dvd verschenen en heel officieel gezien vorig jaar in de bios zijn uitgekomen. De echte uitschieters zijn wat mij betreft de eerste acht films.Zwartboek had enkele heel sterke punten, waaronder de casting van Carice van Houten en Thom Hoffman. Helaas bevatte het script ook plotgaten zo groot dat je er een hele familie in kwijt kunt. Maar het feit dat Paul Verhoeven weer films maakt in Nederland moet gevierd worden. Hij is een van de meest eigenzinnige en bijzondere filmmakers die dit land heeft en daar moeten we zuinig op zijn.Ik omhels je met duizend armen, de laatste film van die andere bijzondere filmmaker, wijlen Willem van de Sande Bakhuyzen, heeft net als Zwartboek het nadeel dat Johnny de Mol erin voorkomt. Die jongen overtuigt niet eens als hij zichzelf is als gast in een talkshow, laat staan als er van hem verwacht wordt dat hij een rol speelt. Maar de euthanasie-scène is zeer goed gedaan en verdient daarom een plaats in de top 10. Misschien zijn interessante films gewoon niet altijd helemaal perfect, maar in ieder geval boeiend. Over Clerks II kan ik kort zijn: twee keer gezien in de bios en twee keer dubbel gelegen van het lachen. V for Vendetta is de eerste superheldenfilm die een duidelijk politiek punt weet te maken. En Capote… nou ja, als Philip Seymour Hoffman geen Oscar had gekregen voor die rol, was het gouden beeldje geen knip voor de neus meer waard geweest.De film Kiss, Kiss, Bang Bang (goed, kwam op eind vorig jaar uit, maar een kniesoor die daar op let). Het is geen origineel verhaal, maar de vertelstijl is zeer aantrekkelijk. Verder is de cast geweldig: Robert Downey Jr – yeah, en de mooie en tevens grappige Michelle Monaghan. En die twee homo’s op de berg, daar kun je eigenlijk niet om heen. Een van de weinige keren dat Hollywood serieus het thema homoseksualiteit aanpakt, al is het wel weer typisch Amerikaans dat degene die uit de kast komt ook meteen maar weer doodgeslagen moet worden. They still have a long way to go.De film The Squid and the Whale is een lowbudgetfilm waarin op realistische wijze de scheiding van een gezin wordt uitgebeeld. Zoals vaak worden dramatische momenten in een mensenleven het beste verteld met een dosis zwarte humor en dat is in deze film ook het geval, zij het dan dat het gaat om een lichte dosis humor. Een integere film die lak heeft aan alles wat Syd Field ooit heeft verteld over hoe een scenario in elkaar moet zitten.
Wat vind jij de beste films van dit jaar?

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

7 reacties op “BlogTalk #9: De Beste Films van 2006”

The Squid and the Whale vond ik ook een heel mooie film. De rest van de film moet ik eigenlijk nog zien, maar vond ook dat er dit jaar niet al teveel hoogvliegers tussen zaten.

X-men 3 en V for Vendetta zijn er bij net uitgevallen. Ik moest een keuze maken. Was niet simpel. Zelfs een film zoals Borat had een vermelding verdiend, maar ’there can be only …eu … 10′ 🙂

Good Night en Brokeback verdienstelijk, maar niet zo mijn dada. Clerks II, Zwartboek en The Squid and the Whale moet ik nog zien.

Capote vond ik minder goed dan In Cold Blood. Aangrijpend zwart/wit filmpje. Capote was zeker knap geacteerd en de scene na het voorlezen uit zijn boek is gewoon zalig.

😉

@Ellen: laten we hopen dat volgend jaar een beter jaar zal zijn :). Ik kijk zelf erg uit naar Spidey 3, maar ben dan ook een Spider-man nerd :-). Het valt me trouwens op hoeveel de lijstjes van de verschillende blogtalkers verschillen. Cinema roept bij iedereen andere dingen op, wat het een fascinerende kunstvorm maakt

@Dave: ik heb In Cold Blood nog niet gezien, maar moet dat toch maar een keer gaan doen (nadat ik het boek heb gelezen…).

Capote was echt een verrassing voor mij dit jaar, al vind Hoffman al jaren erg goed acteren.

Ook een interessant lijstje. Capote, Good night en The Squid moet ik nog zien. Clerks is helemaal mijn ding niet en Kiss Kiss Bang Bang viel tegen.
Het blijft wel moeilijk om zo’n lijstje op te stellen want volgende week heb ik waarschijnlijk al een andere top 10 🙂

Ik moet jou toch een beetje tegenspreken, er zijn toch heel wat interessante films uitgekomen dit jaar, zeker niet minder dan andere jaren. Er waren een aantal erg grote blockbusters en een aantal knappe minder mainstream films.

Desalniettemin uw lijstje mag er zeker wezen.
Al moet ik wel bekennen dat ik Clerks II, Serenity, Brokeback mountain, the squid and the whale, zwartboek EN Ik omhels je met duizend armen nog niet zag. Dit zeg ik een beetje met schaamrood op mijn wangen.

Een originele lijst! Ik ga zeker een aantal films bekijken van dit lijstje!

Ben dit jaar nogal vergeten films te kijken, en anders ben ik vergeten welke films ik gekeken heb. Blijkbaar waren ze niet zo erg interessant, ofzo. Wil graag Brokeback Mountain ooit eens een keer zien 🙂 Erg nieuwsgierig naar.

Reacties zijn gesloten.