Categorieën
Media

Column: Sparren met rechts

Van de week zat ik met twee collega’s in de trein. Na de nodige kantoorroddels kwam het gesprek onvermijdelijk op de aanstaande verkiezingen. Wie spreekt over politici in verkiezingstijd heeft het over politieke uitspraken. Uiteraard passeerde Jan Peter Balkenende de revue. Hij grossiert immers in uitspraken die verkeerd worden opgevat. Zijn uitspraak over zijn bewondering voor de VOC-mentaliteit is alweer een tijdje geleden gemaakt, maar blijft een mooi voorbeeld van het verbale gestuntel van onze eerste minister. Opeens klonk er een stem links van mij. Een oudere man mengde zich in het gesprek. Hij liep tegen de zestig, had dun wit haar, een jaren vijftig-bril en de duffe geur van een niet vaak genoeg geluchte kledingkast hing om hem heen. ‘De VOC heeft heel veel goede dingen gebracht voor Nederland’, barstte hij los. ‘Ze hebben ons 250 jaar lang rijkdom gebracht!’ ‘Dat ging wel ten kosten van een hoop mensen die niet vrijwillig hun vrijheid of leven opgaven,’ probeerde ik. ‘Ach, die Javanen waren maar wat blij dat we kwamen. We hebben ze een hoop goeds gebracht.’ ‘Ik denk dat de vele dode Javanen en slaven u tegen zouden spreken,’ zei ik nog, maar de Rechtse Rakker op leeftijd wist van geen ophouden. Hij beweerde zelfs dat het slavendrijven van Nederland maar even geduurd had en dat Nederland het eerste land was dat met deze praktijken was gestopt. ‘Nee hoor,’ wist mijn collega te vertellen, ‘Nederland was een van de laatste landen dat de slavernij afschafte.’ Dit gebeurde in 1863. Denemarken was ons ruim voor, want daar hadden ze het licht al in 1803. (Ironisch genoeg ben ik geboren in de stad waar ooit de VOC is begonnen: het plaatsje Hoorn waar nog steeds een standbeeld staat van Jan Pieterszoon Coen. Coen is een van de grootste slagers uit de vaderlandse geschiedenis. De rijkdom die hij namens de VOC in Hoorn en Nederland bracht was omringd met de muffe geur van duizenden lijken. Maar dat even terzijde.) Mijn station kwam op dat moment in zicht. Terwijl de Rechtse Rakker doorraasde over het fijne VOC-gevoel, nam ik afscheid van deze achterhaalde koloniaal. (Hij had de vader van onze aller Geert Wilders kunnen zijn.) Toen ik de trein wilde verlaten riep de man nog na: ‘Die Marijnissen van jou, dat is de dictator uit Oss! Hij is pas gevaarlijk.’ Hij zegt tenminste zinnige dingen,’ zei ik nog. Toen de trein het perron verliet, voelde ik medelijden met mijn collega’s. Die zaten immers nog een station langer opgescheept met deze incarnatie van Jan Peter, euh, ik bedoel Jan Pieterszoon Coen.
Lees ook: Het beeld van Balkenende

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

3 reacties op “Column: Sparren met rechts”

In verband met die strippanelen, ik vond het op zich niet zo slecht want het was eens iets anders, iets nieuws. Maar het begon me na een tijdje gewoon lichtjes te irriteren…Zenden ze 24 dan zo vroeg uit in Nederland? En kijk je er dan altijd naar misschien?

En over Spider-Man 3, de trailer zag er weer fantastisch uit en we krijgen te maken zo te zien met nog meer actie, leugens, meer schurken (4), en zo veel meer. Ik kan ook al niet meer wachten tot deze in de bioscoop verschijnt. Zonder twijfel wordt dit één van de toppers van 2007, misschien wel de beste topper. Maar afwachten want de derde Pirates film komt volgend jaar ook nog uit naast enkele andere toppers.

Inderdaad…Ik ben eigenlijk wel benieuwd of de nieuwe versie van Louis Letterier goed zal zijn…
Ik ben ook wel een grote fan geworden van het werk van Sam Raimi, de films hebben echt iets wat andere superheldenfilms niet hebben en dat maakt de Spider-Man films voor mij zo bijzonder vind ik…
Hmm Clerks II is in Nederland dus al in première gegaan…nuja ik heb hem nog niet gezien want de film gaat hier in België pas vanaf 29 november 2006 in première. Jij vond hem dus goed? Dan zal ik hem zeker ook wel eens een keertje bekijken…

De eerste Pirates was idd zeer goed maar ik heb toch het gedacht dat rond de tweede Pirates film meer te doen was dan bij de eerste. Ik heb hem jammer genoeg ook nog niet kunnen bewonderen de tweede film maar zodra hij op DVD uitkomt zal ik hem zeker aankopen zonder twijfel.
En heb je zo nog van die films die je echt goed vind toevallig?

[…] Mijn Ergernissen Top 5 van 20061. Balkenende op tv die met een zelfingenomen glimlach een grappig bedoelde opmerking maakt die alleen door zijn achterban wordt gesnapt. 2. Balkenende op tv met het geluid uit 3. Balkenende op de radio 4. Balkenende mét foto in de krant 5. Balkenende genoemd in de krant Mijn grootste nachtmerrie van dit moment is een verkiezingsuitslag waarmee Jan Peter wederom premier van dit land wordt. Gezien de huidige peilingen lijkt deze nachtmerrie nog niet zo ver van de werkelijkheid af te zitten als wenselijk. Laten we allen hopen op een betere toekomst.Ondertussen krijg ik wel een beetje genoeg van het feit dat je constant over lijsttrekkers struikelt: je kunt geen krant openslaan of televisiezender opzetten of daar is er weer een. Ik zal blij zijn als we die verkiezingen achter de rug hebben. Tot die tijd gaat deze jongen alleen nog maar dvd’s kijken. Voor meer ongezouten politieke meningen, surf naar http://poliziek.nl. Zie ook: Het beeld van Balkenende en Sparren met rechts. […]

Reacties zijn gesloten.