Categorieën
Mike's notities

Weg met de monarchie!

Er zijn aanwijzingen dat steeds meer Nederlanders met gemengde gevoelens tegen het hele gedoe aankijken. Uit opiniepeilingen blijkt dat 25 procent voor een republiek is en dat 20 procent ‘geen bezwaar zou hebben’ tegen een verandering. De populariteit van de koninklijke familie is lichtelijk gedaald, nu het koningshuis in deze tijden van economische crisis heeft geweigerd om iets in te leveren van hun belastingvrije salarissen waarbij vergeleken de president van de Verenigde Staten een schijntje verdient.

Ondanks hun enorme rijkdom, die ze grotendeels dankzij hun functie hebben vergaard, krijgt de koninklijke familie ook nog eens enorme onkostenvergoedingen, waardoor de Nederlandse monarchie de duurste van Europa is. De 39,4 miljoen euro aan uitgaven vorig jaar overstijgen zelfs die van de Britse Koninklijke familie.

Royalisten zeggen dat die kosten meer dan gerechtvaardigd zijn, omdat de familie als commerciële ambassadeurs het land ook veel geld oplevert. Toch kan er geen enkele grote economische deal worden aangewezen waarbij hun betrokkenheid een rol zou hebben gespeeld.

Bovenstaand citaat is afkomstig van dit opiniestuk van Max Westerman en is vrijdag 5 april in De Volkskrant gepubliceerd. Westerman schreef het oorspronkelijk voor The Wall Street Journal. Uiteraard sluit ik me 100% aan op de mening van Westerman: ik hou niet van het koningshuis van Oranje, sterker nog, zodra ze op televisie in beeld komen, voel ik me misselijk worden.

Bernhard heulde graag met de duivel. Fragment uit Agent Orange. Illustratie: Erik Varekamp.
Bernhard heulde graag met de duivel. Fragment uit Agent Orange. Illustratie: Erik Varekamp.

Er zijn ook genoeg argumenten tegen het huis van Oranje als staatshoofd. Allereerst is het ondemocratisch. Ten tweede kost het bergen geld. Het is toch gek dat Bea en praktisch de hele familie van een uitkering leeft. Ze krijgt een hoger loon dan Rutte en betaalt geen belasting. En zoals Westerman in zijn artikel aangeeft: is het nooit duidelijk hoeveel de bemiddeling van Bea in het buitenland eigenlijk onze economie oplevert. Ten derde kent de geschiedenis van de Oranjes meer zwarte bladzijden dat witte. Die geschiedenis begint al bij prins Maurits die Johan Vanoldenbarneveld liet executeren. Ook was wijlen Prins Bernhard, Satan hebbe zijn ziel,  allesbehalve een lieverdje: behalve opper-dierendoder en verwekker van buitenechtelijke kinderen, stond het nazi-uniform hem ook prima en was hij lid van de NSDAP. En dan heb ik het nog niet eens over de Lockheed affaire als voorbeeld van een van de vele vuile zaakjes waarin deze prins der Nederlanden bij betrokken was. Niet zo gek wellicht dat Wim-Lex zijn ogen liet vallen op de dochter van een oorlogmisdadiger. Het zit immers in de familie.

Maar ach, het koningshuis is nu eenmaal traditie, zegt u? Haal ik toch nog even Westerman aan:

Het valste argument voor de monarchie is: ‘Het is traditie, net zo Nederlands als molens en klompen.’ Ja, slavernij en kinderarbeid waren ook traditie. Laten we ook niet vergeten dat Nederland historisch gezien meestal een republiek is geweest, zelfs als een van de eerste landen in de moderne wereld.

Wat kunnen we eraan doen?
Op Facebook is een pagina gemaakt waar mensen voorstellen kunnen doen voor de aanstaande republiek die gevormd moet worden. Maar wie niet wil Faceboeken kan ook terecht op de site HetIs2013. Deze site is in het leven geroepen in navolging van de studente die tijdens de verjaardag van Bea een bord omhoog hield met de tekst: ‘Weg met de monarchie. Het is 2013’. Ze werd na twee minuten afgevoerd door twee agenten, want tja, vreedzaam kritiek uiten op het Huis van Oranje, dat ligt toch heel gevoelig in Nederigland.

Ik zeg niet meteen dat iemand zijn Suzuki Swift op het hoofd van Wim-Lex moet parkeren om de monarchie om zeep te helpen. Ik hoop dat de discussie over de monarchie serieus wordt opgepakt in dit land, ook in politiek Den Haag en dat ik de afschaffing van het achterhaalde circus nog mee mag maken. Mensen die in een sprookjeswereld willen leven met prinsen en prinsessen moeten maar in Disneyland gaan wonen.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

2 reacties op “Weg met de monarchie!”

Het koningshuis mag wat mij betreft al jaren op de schop. Het is al sinds mensenheugenis niets meer dan een poppenkast, maar dan een hele dure. Staatshoofd zijn zonder ook maar enige verantwoording te dragen en daar wel vet voor betaald worden. Vroeger kwam het volk in opstand, joeg de vorst en familie hardhandig het land uit. Desnoods zonder hoofd. Maar het is ondertussen 2013. Iedere vorm van opstand wordt de kop ongedrukt. De belastingbetaler moet maar slikken en niet zeuren. Een swift is misschien te lomp. Uithuwelijken aan het buitenland tegen een aardige bruidschat voor de staatskas is een wat meer humanere optie en past beter bij het achterhaalde concept van het koningshuis..

Reacties zijn gesloten.