Categorieën
Spladodder!

KvK maakt doodleuk privéadres ZZP’er openbaar

Als zzp’er ben je verplicht om je bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. Dat is mij als zelfstandige al jaren een doorn in het oog en ik beschouw die inschrijving dan ook als een extra en onnodige belasting omdat ik, tot nu toe, nog niets aan die inschrijving heb gehad. Behalve dan een grote berg reclamepost en vervelende telefoontjes van callcenters dan, want die inschrijfgegevens worden doodleuk doorgespeeld aan derden.

Maar die reclameberg is nog niet eens het ergste. Door de inschrijving is je bedrijfsadres online zichtbaar voor jan en alleman. Dat is vervelend als je bedrijfsadres en je privéadres dezelfde zijn. En dat is bij veel zelfstandigen het geval. En dat kan heel vervelende gevolgen hebben.

Bijvoorbeeld voor cabaretier Katinka Polderman. In haar Spits-column van 18 januari schrijft ze:

Wil je iemand bedreigen? Een podiumartiest, presentator, journalist of andere zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) stalken of hem anderszins het leven zuur maken? In samenwerking met de overheid is daar een handige tool voor ontwikkeld: De Kamer van Koophandel. Het werkt heel gemakkelijk; het enige dat je hoeft te doen is naar www.kvk.nl gaan. Meteen op de voorpagina staat een gebruiksvriendelijke zoekbalk waar je alleen nog even de naam van het ZZP-slachtoffer in hoeft te vullen. Binnen seconden verschijnt het huisadres van de ZZP’er.

En Polderman is niet de enige zzp’er die hier een probleem mee heeft. Kunstenares Tinkebell en publiciste Karin Spaink delen de kritiek van Polderman. Pieter Hilhorst van het Vara programma De Ombudsman pakt de zaak op en ging samen met Polderman naar de KvK met de vraag of dit echt niet anders kan.

De uitzending is vrijdag 3 februari om 20.50 op Nederland 2.

Hieronder de oproep van Pieter om hierover mee te praten op Twitter.

Ook meepraten op Twitter? Gebruik dan #varaombudsman.

Katinka beschrijft in de column van deze week hoe het bezoek aan de KvK verliep.

Hier nog even de regels volgens die gezellige organisatie.

Edwin Mijnsbergen zet de privacyschendingen van de KvK nog eens duidelijk op een rij in een blogpost.

In de rubriek Spladodder! behandel ik allerlei zaken die wat mij betreft niet door de beugel kunnen. Beeld is van Hallie Lama.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

14 reacties op “KvK maakt doodleuk privéadres ZZP’er openbaar”

o nee! ik zie nu dat mijn adres ook zichtbaar is. ik dacht altijd dat dat bij mij niet zo was. Als je namelijk de naam van mijn vriend in google maps intypt, krijg je zijn adres. Bij mij werkt dat niet. Dus ik dacht altijd dat het goed zat. Nou, lekker dan. Ik vind dat echt niet relaxt…

Klopt, toen ik laatst mijn bedrijfsnaam intikte in Google, kreeg ik m’n huisadres meteen te zien in Google Maps, met zo’n handig kaartje erbij. Zo maak je het de bedreiger wel heel erg makkelijk, zeker omdat de beroepsgroepen die Polderman noemt doorgaans actief zijn in het publieke domein, waar het tegenwoordig voor velen doodnormaal is om meteen agressief en bedreigend te worden.

was ik jaren geleden ook al zo kwaad over. maar ook dat je webadres gelinkt wordt aan een huisadres! dat heb ik inmiddels met hoop gedoe laten veranderen maar als je vroeger in een telefoonboek wenste te staan vroeg men dat toch ook eerst?

Inderdaad behoorlijk vreemd dit. Je zou denken dat er wat zorgvuldiger met dit soort informatie om wordt gegaan. Een instantie als de KVK zou zelf moeten kunnen bedenken dat prive- en werkadres soms hetzelfde kunnen zijn en dus niet zomaar gedeeld moeten worden op een website.

Ik geloof niet dat de KvK er is om het voor de ondernemers makkelijker te maken, Jasper. Noch om de ondernemers ter dienst te staan. Ik heb het idee dat je als ondernemer vooral een leuke melkkoe voor ze bent en handelswaar. Dat is in ieder geval de indruk die ik van dit soort instanties krijg. Dat hier en daar privacy van de zzp’ers geschonden wordt, ach, daar maalt men niet om.

Natuurlijk is het jammer en/of vervelend. Maar het zijn echt niet alleen zzp’ers hoor. Ook van een bv ‘aan huis’ is het adres openbaar. En voor potentiele ‘klanten’ is het soms wel degelijk prettig dat niet voor alle gegevens betaald hoeft te worden. Soms wil ik (als klant) weten wat er ‘achter’ een bedrijfsnaam zit.

En verder kun je ook altijd nog een v.o.f. worden, dan is er geeneens inschrijving nodig bij de kamer van koophandel. En voor een vof hoef je ook ‘echt’ geen personeel te hebben.

@ilse: in mijn geval, freelance journalist, is alleen de status zzp’er mogelijk, niet vof, volgens mij. In mijn geval zou ik ook niet weten wat potentiele klanten met mijn privé-adres zouden moeten. Ook niet met mijn kantooradres, ik werk wel thuis, maar ontvang nooit iemand. Wat adresgegevens betreft: bedrijven waarvan het nodig is het adres te weten hebben dit meestal gewoon op hun site staan. In veel gevallen is die informatie niet nodig en dus behoorlijk belachelijk dat de KvK dit zo op straat gooit.

Toevallig keek ik gisteren mijn BTW nummer na. Als eenmanszaak, met mijn bedrijf NIET aan huis, staat mijn privé adres gewoon ook doodleuk vermeld. Dit is dan niet de KvK, maar een BTW nummer site. Kan ik ook niet echt vrolijk van worden.

Heb er mijn mail archief nog eens op na gezocht en daar staat toch echt een mailtje uit 2009 van de KvK dat ze mijn gegevens niet aan derden zullen verstrekken. Daar had ik toen over geklaagd. Ik ga de KvK hier nog eens aan herinneren.

Hier mijn eigen mening,
Ik heb hetzelfde probleem de KvK speelt al mijn gegevens aan derden door en ik heb alleen maar reclame, tientallen gekke telefoontjes.
Ik heb erover geklaagd maar ze hebben schijt aan mij.
Ik ben noodgedwongen mijn bedrijven stop te zetten want ik heb geen moment rust.
Ik heb geen rechten volgens de criminele KvK want dat kan niet……zeggen ze. Mij ook nog voor leugenaar zetten, RIGHT!!!
Tevens heeft de KvK een verkeerd adres aan de belastingdienst doorgegeven in het begin met alle gevolgen van dien.
Tevens word ik gedwongen door de oplichters van een pensionfonds om premie te betalen wat ik NIET ga doen, ben ik niet verplicht.
Ik heb ze letterlijk gezegd dat ik niet meewerk aan oplichting……..
Ze komen aan mijn deur op gekke tijden voor verkoop praatjes e.d..
Nederland is een land van list en bedrog geworden en de overheid vindt het allemaal goed.
Ik ben klaar met de overschijt!
IK BEN KLAAR IN NEDERLAND
Ik ga helemaal pleite uit de EU/Schengen en ik ga NIEMAND vertellen waar ik heen ga, heb ik eindelijk rust
Ik wens iedereen met hetzelfde probleem veel sterkte en wijsheid toe!

Het mooiste vind ik dat je kunt aangeven dat je gegevens niet verspreid worden aan derden, maar je vervolgens wel een brief van Graydon op de mat krijgt. Alsof dat geen derde is 😛

Reacties zijn gesloten.