Categorieën
Spladodder!

Kijk KvK, daarom moeten privéadressen ZZP’ers dus geheim blijven!

Vrijdag 3 februari trad Ombudsman Pieter Hilhorst op tegen de Kamer van Koophandel. Zoals ik eerder deze week schreef, maakt de KvK doodleuk de privéadressen van ZZP’ers openbaar. En daar zijn veel zelfstandigen niet blij mee.

Kunstenaar Tinkebell wordt geregeld bedreigd, ook Karin Spaink, columnist van Het Parool, zit ook niet te wachten op boze lezers voor haar deur. Bij fotograaf Berbera van den Hoek zijn al een keer haar dure fotospullen gestolen omdat de daders heel makkelijk in het register van de KvK haar adres konden achterhalen.

Lekker dus die registratie. Overigens is die wettelijk bepaald: op het moment dat je ondernemer bent moet je kenbaar maken waar je te vinden bent, zodat mensen die zaken met je doen altijd kunnen achterhalen waar je zit. Voor het geval je fraude wil plegen bijvoorbeeld. Het zal allemaal best wel. Maar ik ben journalist die stukken schrijft voor bladen en het web. Ik ben verplicht mezelf ondernemer te noemen en mezelf in te schrijven bij de KvK. Het liefste zou ik helemaal geen ondernemer zijn met al het gezeur dat dit met zich meebrengt. Dat leidt alleen maar af van het echte, creatieve werk. Je wordt ertoe gedwongen en dan wordt ook nog eens je privacy op straat gegooid.

Dit moet dus stoppen! Hieronder het item van De Ombudsman. Pieter Hilhorst nam ook een tipvideo op waarin hij drie tips geeft hoe je als ondernemer ervoor kunt zorgen dat je adres privé blijft.

Uiteindelijk mag Polderman nu het adres van haar impresariaat opgeven als vestigingsadres. Zij moet dan wel ook haar gemeente vragen om haar GBA-gegevens af te schermen, maar dat kan. Voortaan kunnen alle zzp’ers die dat willen, vragen om deze oplossing en zich dus ‘vestigen’ op het adres van iemand die hen vertegenwoordigt, bijvoorbeeld een impresariaat of krant.

Fijn voor Polderman dat ze uiteindelijk toch ingeschreven kan staan zonder dat haar privéadres op straat ligt. Toch vraag ik me af of bovenstaande oplossing voor iedereen handig is. Stel dat ik als freelance journalist hetzelfde wil, bij wie moet ik dan mijn fictieve vestiging regelen?

Het is een hoop gedoe, maar dat weten we wel zo langzamerhand met die verplichte dingen die de overheid door onze strot duwt. KvK: leuker kunnen we het niet maken. Makkelijker ook niet. Minder privacyschendend: alleen met heel veel moeite.

Dagblad Spits heeft het nieuws uit de uitzending meteen opgepikt.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

4 reacties op “Kijk KvK, daarom moeten privéadressen ZZP’ers dus geheim blijven!”

Idd een kwalijke zaak, maar dit is nog maar een deel van het probleem. Als je een eigen huis hebt dan ben je via de website van het kadaster ook voor een paar euro te vinden. Voor de handige internetter zijn er talloze mogelijkheden om iemand te traceren.

Ja dat is ook een kwalijke zaak. En dat allemaal vanwege, wat eigenlijk? Openbaar omdat de regels zeggen dat het openbaar moet zijn? Privacy is een tweederangs begrip.

Ik heb hetzelfde probleem. Malloten achter me aan omdat ik dingen schreef die hen niet beviel. Maar jezelf dan inschrijven op bv het adres van je boekhouder vind ik raar. Zadel je hem op met het risico dat jij zelf niet wilt lopen.

De meest eenvoudige manier is een bedrijfsnaam opgeven die niet verwijst naar je achternaam. Dan ben je i.i.g. voor malloten die heel impulsief je naam intypen op kvk.nl niet te vinden. In het openbare deel staat enkel je bedrijfsnaam en het adres vermeld, dus niet de achternaam van de zzp’er. Zoek je op achternaam, vind je niets.

@Luuk: Het is inderdaad raar om een adres van iemand anders op te geven. Daarbij komt nog dat veel zzp’ers waarschijnlijk geen ander adres kunnen regelen. Bedankt voor de tip!

Reacties zijn gesloten.