Categorieën
Strips

Stripboekenbal in Hollands Diep

Wat hebben IJsbrand Oost, Hanco Kolk, Hein de Kort, Gerrit de Jager, Gerben Valkema, Jeroen de Leijer, Daan Jippes, Erik Kriek, Fred de Heij, Jan Vriends, Mark Retera, Gerard Leever, Alex Turk, Floor de Goede, Pieter Hogenbirk, Peter Koch, Mars Gremmen en Ype Driessen met elkaar gemeen? Al deze stripmakers staan in het laatste nummer van Hollands Diep.

Voor Hollands Diep schreef Ger Apeldoorn speciaal Het stripboekenbal. Hierin komen verschillende stripfiguren uit de lage landen samen in de stadsschouwburg. Ieder stripfiguur is door zijn eigen tekenaar in de strip gezet.

Hun gastheer is Arnon Grunberg. Grunberg? Wat heeft die nu weer met strips te maken? Nou eigenlijk weinig, behalve dan dat Hanco Kolk hem zeer verdienstelijk opvoerde in Van Instanbul naar Bagdad (2010). Ook mocht hij in 2010 op de Stripdagen in Haarlem een lezing geven over de graphic novel, maar desondanks staat Grunberg niet bekend als een stripliefhebber of -kenner.

Volgens de redactie van Hollands Diep ‘is Grunberg de enige schrijver die ook stripfiguur is’, vandaar dat hij als gastheer mag optreden. Conform de werkelijkheid blijkt Grunberg in het verhaal van Apeldoorn in de stripwereld en vreemde eend in de bijt te zijn. Hij krijgt het dan ook flink te verduren.

Fragment uit Het stripboekenbal.

Laatste nummer
Deze Hollands Diep is overigens de laatste. Hoofdredacteuren Ruud Hollander en Martine Kamsma schrijven:

We hebben het economische tij niet mee. Na bijna vijf jaar is gebleken dat we, ondanks een hoge oplage en veel waardering van lezers en vakjury’s, het hoofd niet boven water kunnen houden. In dat opzicht is er sinds de jaren zeventig, toen het oude Hollands Diep werd opgeheven, weinig veranderd.

Weer een mooi cultuurmagazine dat in het stof bijt. En eentje die nog aandacht besteedt aan strips ook. Erg jammer.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

2 reacties op “Stripboekenbal in Hollands Diep”

Grunberg heeft in de tijd van cultuurprogramma R.A.M. bij de VPRO ooit een befaamde uitzending over graphic novels gepresenteerd. Befaamd, omdat hij in al zijn vezels uitstraalde weinig met strips te hebben. Maar ook befaamd omdat hij er een gesproken essay over het beeldverhaal hield die heel interessant was. Net als die lezing in Haarlem trouwens – al herkenden stripmakers zich er totaal niet in. Dat is ook de rol van de schrijver: mensen aanzetten tot nadenken en discussie.

Inderdaad. Over die RAM uitzending heb ik reeds een tijdje geleden mijn gal gespuit (en Barbara Stok en Jean-Marc van Tol ook. Zie onder andere http://www.michaelminneboo.nl/2011/11/video-beeldverhaal-jean-marc-van-tol-in-gesprek-met-barbara-stok/

en
http://www.michaelminneboo.nl/2011/10/tv-programma-beeldverhaal-reis-door-de-stripwereld/
.

Die lezing in Haarlem daar was ik bij. Die andere lezing kan ik me niet herinneren. Ik vind dat Grunberg over het algemeen weinig kennis van het medium uitstraalt en dat meneer zich beter bij zijn leest kan houden. Ik had ook begrepen dat hij vooral in Haarlem was gevraagd omdat een literair auteur die iets over strips zegt, een groot publiek zou aanspreken. En een ander publiek dan dat doorgaans naar lezingen over strips gaat. Neemt niet weg natuurlijk dat een vers perspectief van een buitenstaander tot interessante inzichten kan leiden.

Reacties zijn gesloten.