Categorieën
Daily Webhead Strips Video

Video: Kunststripbeurs Utrecht 2010

Zaterdag 6 november vond voor de tweede keer in Utrecht de Kunststripbeurs plaats. Stripintendant Gert Jan Pos en stripmaker Albo Helm zijn de drijvende krachten achter deze alternatieve stripbeurs die bedoeld is om een algemeen publiek kennis te laten maken met wat stripmakers allemaal produceren.

De kunststripbeurs werd in samenwerking met het Holland Animation Film Festival georganiseerd.

Ik was aanwezig en schoot met mijn cybershotje de onderstaande Daily Webhead:

Daily Webhead: KunstStripbeurs 2010 from Michael Minneboo on Vimeo.

Tijdens de beurs werden er meerdere boeken gepresenteerd. Namelijk Mooi is dat!, Van Istanbul naar Bagdad van Grunberg en Kolk en Verzwelg me vanNate Powell.

In tegenstelling tot de gemiddelde stripbeurs bestond het publiek zaterdag in de Janskerk ook uit dagje mensen, gezinnen en nieuwsgierige lui die normaliter wellicht niet zo snel een strip openslaan. Misschien kwam het door de locatie, maar er heerste ook een andere sfeer dan bijvoorbeeld op de Stripdagen.

De stripmakers hadden posters, schilderijen, kaarten en natuurlijk boeken te koop. Ik vond het leuk om te zien dat sommige stripmakers speciaal voor de beurs een small-pressboekje hadden gemaakt. Saillant detail: de boekjes van Matt Baay en Aimée de Jongh hadden allebei Oh my God als titel. Beide stripmakers nemen het christelijke geloof op de hak. De Jongh middels 24 cartoons waarin ze sprookjesfiguur Jezus centraal stelt, Baay laat zijn vaste figuur Bunbun in aanmerking komen met diverse uitwassen van het geloof.

Overigens vond er eerder dit jaar ook een KunstStripbeurs in Groningen plaats. Vorig jaar was de eerste editie in Utrecht, ook tijdens het HAFF.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

21 reacties op “Video: Kunststripbeurs Utrecht 2010”

Leuke video, maar dat heeft iedereen al gezegd. Laat ik dan maar die vreemde uitspraak van Gert Jan Pos aanhalen: “Stripmakers moeten af van de mensen die oude boeken sparen.” Huh? Ik ben het met Pos eens dat stripmakers nieuwe markten kunnen aanboren, maar waarom dan de oude markten afstoten? Lijkt me een nogal riskante businesscase.

Ik denk dat Gert Jan zich hier verspreekt. Hij bedoelt natuurlijk dat de stripmakers een nieuw publiek moeten aanboren middels zo’n kunststripbeurs. Het lijkt me stug dat hij werkelijk bedoelde dat ze dan meteen de stripverzamelaars tegen zich in het harnas moeten jagen.

Waarom heb je eigenlijk het PUBLIEK niet gevraagd wat ze ervan vonden?
Ik vind de reacties van de tekenaars nogal inwissel- en voorspelbaar. 🙂

Dat is een goede vraag. Ik had daar eerlijk gezegd niet de tijd voor zaterdag. Iets wat we bij een eventuele nieuwe video registratie van de kunststripbeurs zullen meenemen. Maar ik ben het niet met je eens dat de uitspraken van de stripmakers voorspelbaar zijn. De reacties waren over het algemeen positief naar wat ik op de beurs en later middels de reacties op facebook kon afleiden. Men had goed verkocht die dag. Hoewel er ook stripmakers tussen zullen zitten die minder goed hebben gescoord op de kunststripbeurs. Toch waren de reacties veelal positiever wat betreft de verkoop dan wat je normaliter na een gewone stripbeurs hoort, zoals bijvoorbeeld de Stripdagen Houten. In dat opzicht zou ik de reacties dus niet voorspelbaar willen noemen.

En wat mijn eigen indruk betreft had ik het idee dat er een andere sfeer heerste op de kunststripbeurs dan elders. Ik wilde die positieve sfeer weergeven in de video en dat is kennelijk gelukt 🙂

@Michael: De sfeer komt zeker over. Wat de tekenaars betreft: ik vind het als buitenstaander niet per se interessant hoeveel boekjes ze hebben verkocht. Zo praten tekenaars vaak over beurzen: veel/weinig boekjes verkocht. Ik was juist heel benieuwd waarom niet typisch strippubliek naar een (kunst)stripbeurs komt, en wat ze er van vinden. Hoe verhoudt strip zich volgens hen tot de ‘hogere’ kunsten?

Ik had de video gezien. Wat mij in eerste instantie stoorde is dat ik een reclamespot van veertig minuten moest uitzitten voordat deze reportage begon. Ik neem aan dat hier sprake is van eenzijdige berichtgeving, en dat er ook nog andere stripliefhebbers op de beurs rondliepen dit weekend. Zelf was ik er niet bij: ik was bij de opening van de expositie ‘Mooi is dat’ in de OBA en later op een aangename sociale bijeenkomst in Utrecht.

gaat de klassieke strip niet heel langzaam over in ‘kunst’?

erg goeie video, michael! meer doen! maar dat weet je al! 🙂

Dat hangt ervan af wat je onder klassieke strip verstaat. Er is op dit moment veel aandacht voor de graphic novel, oftwel de literaire strip. Toevallig was ik gisteravond in de Balie bij de Avond voor de graphic novel. Er staat vanmiddag van mijn hand een stuk over in Het Parool, en later op dit blog. Of wel strips als kunst mogen beschouwen is een vraag die ik eerder behandelde in een stuk voor de VPRO Gids. Zie: http://mikeswebs.blogspot.com/2009/01/zelfbeeld-van-het-beeldverhaal.html

Wat de video betreft: thanx. De laatste weken kwamen een paar onderwerpen voorbij die ik leuk vond om te draaien. Geen idee wat het volgende project wordt, maar er komt vast wel weer wat interessants op mijn pad. En heb jij nog plannen op dit vlak?

Reacties zijn gesloten.