Categorieën
Mike's notities

Leve de republiek!

Volgens een onderzoek van Maurice de Hond – moet je dat er nog bij zetten eigenlijk? Ik bedoel: worden er in Nederland ook peilingen door iemand anders gehouden tegenwoordig? Nou goed: volgens een peiling van Maurice de Hond is het aantal voorstanders voor een republiek in de afgelopen vijf jaar toegenomen.

In 2005 vond één op de vijf ondervraagden (20 procent) dat Nederland het beste een republiek kan worden, nu is dat bijna één op de drie (29 procent. Dat meldde Het Parool gisteren. Het aantal Bea-aanhangers daalde van 74 en 67 procent.

Dat aantal is naar mijn smaak nog niet laag genoeg, maar we zijn op de goede weg. Ik hoop al jaren op de afschaffing van het koningshuis. Ik ben geen fan van Bea, haar Alex vind ik helemaal geen interessant figuur en voor de symbolische waarde zijn de Oranjes gewoon veel te duur. Goed, een president of welk staatshoofd dan ook, kost natuurlijk ook geld. Maar die betaalt tenminste nog belasting. Dat doen de Oranjes niet.

Het idee van een koningshuis is bovendien achterhaald. ‘Leuk juist want traditie,’ denk je misschien. Maar kolonialisme is ook zo’n traditie die de Hollanders uiteindelijk hebben afgeschaft. Wat mij betreft hoort een koning(in) in hetzelfde rijtje thuis. Daarbij zijn de ideeën die Beatrix erop nahoudt, zoals haar opvatting over internet bijvoorbeeld, ook niet meer van deze tijd. Zo iemand representeert mij niet.

Nog niet overtuigd? Kijk dan maar een paar minuten naar de NOS-uitzending van Koninginnedag. Als alle debielen, demente bejaarden en andere dwaallichten zwaaien naar een overbetaalde marionet. Als je de schaapachtige grijns van de prinsen ziet, zou je bijna hopen dat iemand het spelletje zaklopen letterlijk neemt.

Ik gun al die kids met hun blokfluitjes heus hun 15 seconds of fame, daar niet van, en Koninginnedag is een mooie gelegenheid om de zolder weer eens op te ruimen. Maar onder die vrolijkheid schuilt mijns inziens een dieptrieste, saaie traditie en een misplaatst gevoel van saamhorigheid. Ik snap daarom best waarom het merendeel van het volk zich te buiten gaat aan drankgebruik op deze dag.

Als Beatrix met pensioen gaat, lijkt het me een mooie gelegenheid om de deuren van het koningshuis permanent te sluiten.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

33 reacties op “Leve de republiek!”

“Volgens een onderzoek van Maurice de Hond – moet je dat er nog bij zetten eigenlijk? Ik bedoel: worden er in Nederland ook peilingen door iemand anders gehouden tegenwoordig?”

Ja hoor, wekelijks. Nova doet het wekelijks met Synovate, de Volkskrant met TNS-Nipo en dan komen er rond de verkiezingen vast ook nog wel peilingen van Intomart, Ruigrok|Netpanel of Multiscope. Om nog maar te zwijgen van de eigen panels van EenVandaag, Stand.nl en weetikveelwat. Maurice de Hond is hooguit de enige die al sinds jaar en dag met zijn kop op tv is. Maar wat dacht je de laatste tijd van André Krouwel, bedenker van Kieskompas?

http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/peiling_nova_vvd_verdringt_cda_van_tweede_plaats_met_30_zetels/

Wat het koningshuis betreft: Beatrix heeft een bepaalde gratie die ik prachtig vind passen bij een ceremoniële vorst. Daar heb ik respect voor, ondanks dat ik ook weinig op heb met de monarchie. Ik geloof echter wel in de symbolische waarde. Jammer alleen dat onze aanstaande koning me totaal niet aanstaat. Zijn vrouw daarentegen weer wel. Daarom pleit ik voor wederom een koningin. 😉

Ik heb die voorliefde voor Maxima nooit begrepen, eerlijk gezegd. Ik zeg: gewoon afschaffen die hap. Laat die mensen iets nuttigs doen. Er is al genoeg symboolpolitiek in dit land zonder de Oranjes.

Ik koester hooguit nostalgische gevoelens tav het Koningshuis en met ook voor hen belasting mogen ze ceremonieel blijven. Het is ook iets dat het volk bindt hoe je er ook over mag denken. Maar een zin als deze ‘Als alle debielen, demente bejaarden en andere dwaallichten zwaaien naar een overbetaalde marionet.’ gaat me te kort door de bocht en vind ik beledigend. En dan heb ik het niet over die overbetaalde marionet die je hierbij gemakshalve neerzet als een willoos popje, want dat is Bea volgens mij alles behalve. Nee Michael, ik kan me meestal heel goed vinden in jouw stukjes en het aanhouden van het koningshuis is met een president in het vooruitzicht alleen maar lood om oud ijzer, maar deze reis mag je van mij een Royale Koninklijke pot op! 😉

Dat staat bij deze genoteerd. 🙂

Natuurlijk chargeer ik het een beetje, maar nee ik denk dat Bea weinig tot geen macht heeft. Ook het zogenaamde adviseren bij kabinetsformaties etc. is volgens mij een toneelstukje. En de adoratie van lege symbolen – want zo zie ik de Oranjes – heb ik nooit goed begrepen.

Het is jammer dat zaken zoals kabinetsformatie’s zo achter gesloten deuren blijven. En het schiet me spontaan te binnen dat die gesprekken met de Kunnegèn wellicht meer een soort van biecht zijn. Voor jou zijn de Oranjes een leeg symbool, maar is het fenomeen geloven sowieso niet gekoppeld aan leeg? Wie weet wil WimLex wel weer te paard ten strijde trekken zoals het een goeie koning betaamd dan doet tie in ieder geval nog iets 😀

Ha!Ha! ja, toen stelde een koning of prins nog iets voor inderdaad. Nu zijn ze alleen nog maar leuk voor in kinderboeken en in sprookjes.

Overigens ben ik het met je eens: al dat onderhandelen in de schaduw geeft me alleen maar meer het gevoel alsof de politiek niets van ons aan trekt.

Er wordt altijd uitgerekend hoeveel het koningshuis kost,
bestaat er ook een vergelijking hoeveel het koningshuis eigenlijk opgeleverd?

Het is namelijk zo heerlijk makkelijk om de, misschien wel te hoge, kosten af te zetten tegen alleen de symbolische waarde.

Ze hebben ooit berekend dat een president ook een flinke duit zou kosten. Het exacte bedrag weet ik niet, maar ik verkies een andere staatsvorm boven de huidige. Bovendien zijn de kosten niet het enige argument voor mij zoals ik ook in de blogpost aangeef.

Maar wat levert het koningshuis ons dan op volgens jou? En hoe bereken je zoiets inderdaad.

Ah, iets gevonden, volgens dit artikel uit De Pers zo’n 4 miljard per jaar.
http://www.depers.nl/binnenland/167299/Beatrix-verdient-miljarden-voor-ons.html

Maar wet levert een president op? Duitsland heeft bijvoorbeeld een president, die net als Bea geen regeringsleider is. Die levert ook niet zoveel op. De Amerikaanse/Franse presidenten zijn weer anders, die zijn weer onderdeel van de regering. Waarschijnlijk dus lastig in te schatten of de monarchie afschaffen voordelig is.

Monarchiën hebben een voordeel met lange termijnsrelaties, een president wisselt om de zoveel jaar.

Wat betreft Bea… het wordt wel eens tijd dat ze ermee stopt, dan kan ze Wim-Lex nog helpen en die lange termijnsrelaties ‘overdragen op haar zoon.

Sorry Frank, ik ben na het lezen van dat artikel niet overtuigd. “‘De waarde die haar persoon – inclusief kapsel – vertegenwoordigt, is ongekend. Dat is nauwelijks in geld uit te drukken’, verzucht merkendeskundige Bas Kist.” Dat doen ze erna wel, maar nog steeds niet overtuigend al die specialisten met hun aannames.

Staatsbezoeken en staatsbanketten van een president of ander staatshoofd zouden mijns inziens net zoveel impact hebben als Bea op de thee komt. Misschien wel meer als je een president heeft die ook politieke macht heeft. Al ben ik met je eens dat iemand als Beatrix natuurlijk wel langetermijnrelaties heeft. Jammer alleen dat ze haar connecties dan wel weer gebruikt om criminelen uit de buitenlandse gevangenis te halen.

🙂

Ik denk dat Bernard zijn eigen koters in ieder geval nog wel zelf verwekt heeft. Het op de wereld zetten van bastaardkinderen was een van zijn favoriete hobby’s geloof ik, naast het doodschieten van olifanten.

She’s so swishy in her satin and tat
In her frock coat
and bipperty-bopperty hat
Oh God, I could do better than that

(Bowie – Queen Bitch)

K’dag is naar mijn bescheiden mening een nationaal excuus om teveel te zuipen en vervolgens als een volslagen wilsonbekwame hooligans de stad te slopen en vervuilen. Fijn dat ons koningshuis zoiets jaarlijks faciliteert, mijn dank is niet in euro’s uit te drukken. Wat mij betreft afschaffen dat stel principe-arme uitvreters met hun jachtpartijen, bontjassen en onroerend goed in dubieuze 3e wereldlandjes. Die lui zijn zo fout als de PVV-aanhang, maar door hun blauwe bloed komen ze overal maar mee weg. Bah!

ik vind het prachtig allemaal. het druist een beetje (boel) in tegen mijn principes dat ik dat vind. maar ik geloof gewoon in sprookjes. en ik wil niet weten hoe veel die sprookjes kosten.

ik moest, ten eerste, keihard lachen toen jeroen mirck je ging inlichten over de peilingen.

ten tweede begin ik me ook een beetje druk te maken over dat koningshuis. gaat maxima de jeugd vertellen hoe zij met geld om moeten gaan? … wtf!?!

Dat van Maxima heb ik even niet meegekregen. Heeft ze haar mond weer opengetrokken? Ik volg het koningshuis zo min mogelijk. Net zo goed dat ik wegzap als Balkenende in beeld komt. Dat soort handelingen doen wonderen voor mijn spijsvertering.

[…] Mike's Webisodes (11) Recente reactiesMichael Minneboo on Seks met de MajesteitJeroen Mirck on Seks met de MajesteitMichael Minneboo on Seks met de MajesteitJeroen Mirck on Seks met de MajesteitSeks met de Majesteit : Michael Minneboo on Leve de republiek! […]

[…] Mike's Webisodes (11) Recente reactiesMichael Minneboo on Seks met de MajesteitJeroen Mirck on Seks met de MajesteitMichael Minneboo on Seks met de MajesteitJeroen Mirck on Seks met de MajesteitSeks met de Majesteit : Michael Minneboo on Leve de republiek! […]

Reacties zijn gesloten.