Categorieën
Film

Alternatieve kerstfilms

Ieder jaar worden we met de kerst weer getrakteerd op dezelfde versleten films. Ook wat dat betreft tonen programmeurs in televisieland weinig originaliteit. Daarom deze alternatieve lijst met films om de kerstdagen mee door te komen.

1. Batman Returns (Tim Burton, 1992).
Omdat ook freaks liefde nodig hebben met de feestdagen. Omdat Michelle Pfeiffer er nog nooit zo sexy uitzag (Bond-girls eat your heart out!). Omdat alleen Tim Burton zo’n verdorven sprookje met sadomasochistische ondertoon over kerst kan maken.2. Scrooged (Richard Donner, 1998)
Omdat dit de grappigste en meest cynische versie is van A Christmas Carol die er bestaat. Omdat Bill Murray met glans de rol van Frank Cross vertolkt: een verdorven directeur van een televisiezender die bereid is om een plastic gewei op het hoofd van een muis te nieten om een show door te laten gaan. Omdat Karen Allen zijn love-interest is. En omdat je na het zien van de film nooit meer het nummer ‘Put A Little Love In Your Heart‘ uit je hoofd krijgt.

3. The Nightmare Before Christmas (Henry Selick, 1993).
Omdat Halloween Jack kerst probeert te stelen van de kerstman (en wat mij betreft een vleugje Halloween kerstmis echt ten goede zou komen.) Omdat de stop-motionanimatie formidabel is. En omdat deze lijst best nog een Tim Burton-productie kan gebruiken.

4. Die Hard (John McTiernan, 1988).
Omdat de film duidelijk maakt dat terroristen maling hebben aan kerst en gewoon doorwerken met de feestdagen. Omdat Bruce Willis een stoere en tóch gevoelige actieheld neerzet. Omdat Alan Rickman een heerlijke schurk is. En vanwege deze klassieke zin: ‘Now I’ve got a machinegun. Ho, ho, ho.’

5. On Her Majesty’s Secret Service (Peter Hunt, 1969).
Omdat dit een van de beste en meest romantische Bond-films is. Omdat er fantastisch camerawerk op ski’s in zit en de stijl van monteren ook naar huidige maatstaven ‘snel’ en ‘bij de tijd’ genoemd mag worden. En vanwege Telly Savalas en Diane Rigg en omdat… tja, George Lazenby eigenlijk zo slecht nog niet was als 007. Merry X-Mas!

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

13 reacties op “Alternatieve kerstfilms”

mike. eerste kerstdagavond breng ik traditie getrouw aan de bar van dat kleine cafe niet zo ver van de haven door. voor mij geen familie verplichtingen.

@Emma: Ik denk dat dit toch een van de films is die jou als grafisch artiest moet aanspreken. Gisteravond met Paul wederom naar The Nightmare Before Christmas gekeken. Het blijft een heel mooie film. Handmatige animatie heeft een eigen soort charme waar digitale animatie niet aan kan tippen. Overigens ook meteen Die Hard gekeken en Blades of Glory – foute film, maar wel lachen.

Ja, ik heb The Corpse Bride wel gezien, vorig jaar een keer, en die is inderdaad ook heel mooi. Ik snap ook niet zo goed waarom ik hem nog niet gezien heb … En damn, jullie kijken foute films. Niet eens de Nationale Wetenschapsquiz? Of de Mike&Thomas kerstshowdinges?! Tsk.

@Emma: Maar daar is de kerst toch juist voor uitgevonden? Foute en goede films kijken met een paar vrienden. Beetje popcorn erbij. Het verhaaltje de geboorte van Jezus is toch bedacht zodat wij lekker een dagje film konden kijken? 🙂

WTF??!! On Her Majesty’s Secret Service een goeie bond?? ga toch fietsen, dat kan je als film liefhebber toch niet zeggen zonder je dr voor te schamen??

@Mattt: Jazeker! On Her Majesty’s Secret Service is een van de beste Bond-films ooit. De film blijft dichtbij het oorspronkelijke boek van Fleming en daarmee is het een van de meest getrouwe portretteringen van het personage Bond. Omdat George Lazenby geen zin had in meerdere films (waar hij later grote spijt van had overigens) hebben ze zich aan het tragische einde moeten houden. Het is een van de weinige films waarin Bond wordt neergezet als een mens van vlees en bloed. Niets ten nadelen van de Connery-films, maar OHMSS staat zeker in mijn lijstje favoBonds. Beter dan de plastic Bond van Roger Moore – al zijn die films vaak vermakelijk daar niet van. Nuff said.

Reacties zijn gesloten.