Categorieën
Boeken Mike's notities Strips

Dat was dus 2016

Vanuit wereldperspectief gezien was 2016 een turbulent jaar. Op persoonlijk vlak was het een jaar van persoonlijke mijlpalen.

Foto: Bart Wessels.
Foto: Bart Wessels.

Het viel me op dat de meeste eindejaarslijstjes en overzichten begin december al werden gepubliceerd. Het leek bijna wel of december niet mee mocht doen met 2016. Daarmee vergeleken komt dit overzichtje veel te laat, maar eerlijk gezegd vond ik al die andere lijstjes echt aan de vroege kant. Over een paar dagen is het jaar afgelopen, dus dit lijkt me een mooi moment voor een korte terugblik.

Maar goed, welke mijlpaaltjes had ik dan het afgelopen jaar?

Ik vond een uitgever voor mijn boek Mijn vriend Spider-Man en in een paar maanden later tekende ik het contract voor mijn debuut. Inmiddels is er een cover, flaptekst en ben ik druk met het herschrijven van de tekst. De zomer was ik vooral heel druk met het schrijven van de eerste versie. Freelance werk en mijn blog stonden op een heel laag pitje. Mijn vriend Spider-Man is een van die dingen die ik in mijn leven gedaan wil hebben en die mijn leven zin geven. Dat klinkt wat hoogdravend wellicht, maar ik voel dat echt zo. Artikelen schrijven is tof, maar mijns inziens heeft een boek een langduriger waarde. Het is een van de dingen die ik gedaan wil hebben voordat ik voor eeuwig mijn ogen sluit.

michael-minneboo-persprijs-Maar het jaar begon al goed met het winnen van de Persprijs Brussel voor een artikel over het prachtige stripmuseum in Brussel. Ik voel me zeer vereerd dat ik deze prijs in ontvangst mocht nemen en ik vond het ook erg leuk dat Willem de Graeve, de directeur van het museum, voor deze gelegenheid naar Amsterdam was gekomen.

Striptalkshow
Ook vond ik het erg tof dat ik op de Stripdagen Haarlem een eigen talkshow had waarin ik stripmakers uit binnen- en buitenland ontving en interviewde. Dat is toch ook een droom die uitkomt voor een stripjournalist.

In gesprek met Mézièrs. Foto: Cok Jouvenaar.
In gesprek met Mézièrs. Foto: Cok Jouvenaar.

Over interviews gesproken: mijn wens om Frits Jonker eens te interviewen voor de VPRO gids kwam ook uit. Het artikel staat begin volgend jaar in de gids. Frits heeft de tekst deels handmatig geletterd dus dat gaat er vast heel mooi uitzien. Ook interviewde ik Joe Hill tijdens Dutch Comc Con dit jaar.

Ook deed ik een grote pr-klus voor Submarine Channel, namelijk het promoten van de expositie over Motion Comics. Een erg boeiende en leuke ervaring die in 2017 een vervolg gaat krijgen.

Tot slot was dit het jaar dat ik een decennium lang blog. Dat vond ik ook wel een feestje waard eigenlijk. Tot mijn teleurstelling reageerde bijna niemand op mijn artikel hierover. Dat komt deels omdat ik toen geen linkjes plaatste op Fakebook, waardoor minder mensen op mijn blog kwamen kijken. Toch vond ik de lage respons jammer. Dat zegt wellicht iets over het feit dat dit blog als project voor mij veel belangrijker is dan voor de mensen die hier zo nu en dan komen lezen. Hoewel in voorgaande jaren blogverjaardagen wel vaak felicitaties opleverden. Is het dan toch puur een kwestie van Fakebookbereik?

Ach, fuk het ook maar. Voor mij was het een belangrijke mijlpaal en dat is veel belangrijker dan wat anderen daarvan zouden denken.

Prince. Illustratie: Gilles Vranckx
Prince. Illustratie: Gilles Vranckx

Overleden helden
Natuurlijk had 2016 ook zijn schaduwkanten. De dood van Prince was een enorme schok waar ik weken lang verdrietig van ben geweest. Ook moeten we Bowie missen, Alan Rickman, Peter van Straaten, Wim Brands en George Michael. En op de valreep ook nog Carrie Fisher!

Anderen hadden wellicht veel verdriet van het overlijden van Leonard Cohen of Glenn Frey.

De grote namen lijken met bosjes het leven te laten. Dat komt deels natuurlijk doordat veel sterren al op leeftijd zijn, maar ook overlijden ze soms veel te jong zoals Prince en George Michael. En soms besluiten ze zelf dat het genoeg is geweest, zoals Brands. Met zijn overlijden hebben we niet alleen een heel aardige man met echte passie voor het boek verloren, maar ook een van de beste interviewers die Nederland ooit gekend heeft.

Het beste leesvoer…
Dit jaar zal ik geen lijstje publiceren met daarop de beste stripalbums van het jaar. Daarvoor heb ik simpelweg te weinig nieuwe strips kunnen lezen: de meeste tijd zat ik namelijk oude Spider-Man comics door te nemen. Geen straf overigens, want ik heb eindelijk ook de Spider-Man by Roger Stern omnibus gekocht en dat zijn toch echt enkele van de beste Spider-Man comics ooit geschreven.

Twee strips schieten me echter wel meteen te binnen als zeker de moeite van het lezen waard en dat zijn In the Pines van Erik Kriek en De Man van Nu van Hanco Kolk en Kim Duchateau.

in-the-pines-boshut
In the Pines.

Erik Kriek bewerkte vijf murder ballads tot pakkende en duistere stripverhalen. Geen slaafse adaptaties, maar eigen interpretaties. Kriek gebruikte de murder ballads om zijn eigen fantasie de ruimte te geven. Kriek levert iedere keer weer fantastisch tekenwerk af en is toch echt een van de origineelste en beste stripmakers van Nederland. Punt.

man van nu seks
De Man van Nu.

De Man van Nu van Kolk en Duchatau is een zeer originele graphic novel, op fantastische wijze uitgevoerd. Het sciencefictionverhaal biedt allerlei spannende wendingen en een onverwachts einde. Ook slagen de makers erin het basisgegeven geloofwaardig te presenteren en op dramatisch vlak goed uit te werken.

lucky-luke-kunst-morris-covHet boek De kunst van Morris noem ik ook nog even. Ik was heel blij dat dit mooie naslagwerk ook een Nederlandse editie kreeg en heb het boek met veel plezier gelezen.

Voornemens
1. Het komende jaar ga ik me minder druk maken over bullshit op straat (en dus bullshit online).
2. Ik ga ervoor zorgen dat in mei mijn boek Mijn vriend Spider-Man in de winkels ligt en ermee op tour.
3. Aan mijn tweede boek beginnen.
4. Serieus iets gaan doen tegen mijn doodsangst.

Alvast een goed nieuwjaar gewenst!

PS: Sommige mensen vonden 2016 echt een horrorjaar en hebben die gedachte gebruikt om deze spannende trailer te maken:

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

15 reacties op “Dat was dus 2016”

Alsnog gefeliciteerd met je blog verjaardag. Een ware mijlpaal. Veel succes met het schrijven van het boek je andere werkzaamheden, ik geniet er enorm van. En heb geen doodsangst, een focus op “niet dood gaan” is minder belangrijk dan wat je in de periode ervoor doet. Bedankt voor je mooie artikelen en een fijn 2017.

Ha Michael, altijd leuk, overzichten! Ik klikte nog eens door naar de jubileumpost en zag dat ik een wedervraag niet meer beantwoordde toen, waarschijnlijk omdat de reactie aan mijn aandacht was ontsnapt of me zelfs niet bereikte? Daarmee kom je bij een essentie die er gewoon in is geslopen: het informatiesysteem is veranderd en de structuren voor dialogen ook. Het is niet zozeer meer dan toen, maar als je eenmaal het gemak hebt…Ik redeneer net als jij, maar zie dat er veel meer gebeurt als berichten full-text op FB zet. Daar kun je niet linken en er zijn nog veel meer irritante beperkingen, maar dat zal de meeste mensen een worst zijn. Doorklikken, allerlei moeite doen: dat doen steeds minder mensen. Dat geldt ook voor mezelf. Het is ook lekker om dat los te laten, zelfs als je het er eigenlijk niet mee eens bent.

@Edwin: Ja, daar zeg je wat. Maar loslaten, wat bedoel je daar precies mee? Bedoel je dat we allemaal onze blogposts volledig op Fakebook moeten zetten (ondanks al die vervelende beperkingen?) Of bedoel je: loslaten dat er nu eenmaal fakebook is en dat er daardoor veel mensen op je blog komen?

Ik vind zelf loslaten een van de moeilijkste dingen in het leven, vooral dingen accepteren waar ik het niet mee eens ben, zoals het bestaan van Fakebook. Ik weet het: ik heb nog een hoop te leren op dat vlak…

Ik weet niet meer of ik op je jubileum blog heb gereageerd heb…ik heb hem wel gelezen, want ik lees je posts graag, net als deze 🙂 Mooie hoogtepunten. Ik moet zelf ook nog kijken naar welke dingen ik dit jaar heb meegemaakt, die bijzonder waren. Lijstjes van strips doe ik niet aan. Ik heb afgelopen jaar 126 strips besproken, volgens mij nog maar een deel van wat er is uitgekomen, en ik weet nu al niet meer welke daar nu de besten van waren. Jouw mening over fakebook vindt ik interessant en deel ik wel, alleen ben ik benieuwd naar het bereik van mijn video’s als ik ze niet meer via FB zou delen! Misschien komend jaar eens uitproberen, door misschien alleen de link te delen, zodat men wel moet klikken om de video te zien…Ik ben benieuwd wat 2017 gaat brengen…ik hoop leuke dingen! In ieder geval ga ik in mijn vakantie eindelijk aan de Kunst van Morris beginnen 🙂 Ik wens je een stripvol 2017 toe.

Ha Marcel,

126 vlogs! Dat is heel wat in één jaar.

Ik denk dat als je je vlogs niet meer op fakebook plaatst of ze daar niet meer zou delen, je flink wat views gaat missen. Edwin heeft wat dat betreft gelijk: mensen gaan vooral voor gemak en kijken niet verder.

Fijn 2017! En tot de koffie weer 🙂

Haha Michael, ik vind loslaten ook heel moeilijk, maar ik doel inderdaad op het loslaten van dingen die je zelf graag wilt, t.o.v. het gemak dat mensen willen. Ik heb dat zelf overigens ook niet helemaal voor elkaar, maar ben er toch anders mee bezig dan een jaar of wat geleden. Maar in de kern is het altijd leuk om mensen te bereiken, tot interactie te komen. Dat blijft ook een drijfveer voor mij.

Die drijfveer snap ik helemaal hoor. Vind het zelf wel heel fijn dat je op je blog die reacties kunt sturen. Op fakebook kun je maar bar weinig. Ik vind het zelf bijvoorbeeld fijn om soms te bloggen en de mogelijkheid te hebben om reacties uit te kunnen zetten. Gewoon als ik over Sinterklaas blog bijvoorbeeld omdat er dan bijna altijd stomme opmerkingen komen. Op mijn blog kan ik dat voorkomen, Zuckerbergs speeltje laat dat helaas niet toe. Fakebook kan veel gebruiksvriendelijker wat dat betreft.

Op de mensen van wie je afscheid hebt genomen na is dit een verrekt mooie lijst Mike. Best rijk zo’n jaar als je net als jij wat zaken op een rijtje zet. Succes met je voornemens, 2 en 3 ga je blindelings inkoppen en met 1 en 4 komt het vast ook dik in orde. Maak er een mooi jaar van.

Mooi overzicht! Van mij mag Facebook ook het voorbeeld van Hyves volgen en lekker het loodje leggen, maar voorlopig zie ik het niet gebeuren. Ik hoop ook van harte dat in 2017 wat minder muzikanten de pijp uit gaan, want wat dat betreft was 2016 echt geen leuk jaar…

Bij je wens wat betreft Fakebook kan ik me alleen maar aansluiten 🙂 Ik zie het voorlopig ook niet gebeuren hoor, maar voorlopig probeer ik er weer zo min mogelijk zelf rond te hangen. De lijst met goede muzikanten die zijn gestorven is inderdaad veel te lang…

Hé Mike, ik heb me dan toch nog aan een eindejaarslijstje gewaagd, en precies wat je zegt: ik heb gewacht tot gisteravond. En nog vond ik het Nederlandstalige lijstje aan de magere kant, zoals je kunt lezen op mijn blog. Nog erger: vandaag las ik De Vliegenier 1 en Het lijk en de Bank. En waarempel. Tcoh een dag te vroeg!
Lees mijn lijstjes hier: http://stefannieuwenhuis.nl/de-beste-strips-van-2016

Om het je makkelijker te maken je doelen te halen in 2017 ben ik bezig met het breien van een superheldenpak voor je. Het wordt het pak van Teflonman. Doe je dat aan, dan glijdt alle shit van je af en blijft er niets plakken. Ik zeg alvast: een heerlijk pak.

Ik snap je teleurstelling over het gebrek aan reacties op jouw blogjubileum. Ik volg je blog, denk ik, al een goede acht jaar. Al kom ik sporadisch aanwaaien om dan een paar dingen bij te lezen. Het blogwereldje is in elk geval veel veranderd. Ik blogde al in 2003/2004 (toen nog onder mijn eigen naam), en sindsdien gaat het om promoten via social media en overal reacties achterlaten. En door het enorme aantal blogs val je minder makkelijk op. Weet in elk geval dat ik dus trouw lees.

En ik ben heel benieuwd naar jouw boek. De beste wensen!

@Paul: Bedankt voor je reactie. Fijn om te horen dat je mijn blogje al zo lang volgt. Waarom ben je eigenlijk gestopt met onder je eigen naam te bloggen?

Reacties zijn gesloten.