Categorieën
Halloween

De stuipen op het lijf in de Haunted Hall

Voor de derde keer staat in de maand oktober de Haunted Hall op de Bazaar in Beverwijk. En dat is best eng.


Samen met mijn vriendin en gewapend met een audiorecorder in mijn hand betreed ik de Haunted Hall in Beverwijk op een zaterdagmiddag in oktober. We worden ontvangen door een enge mad scientist met weelderig wit haar. Hij mist een hand.

Kerklokken luiden door de donkere ruimte. We lopen door een smalle gang. Een houten kruis aan de muur draait zich automatisch ondersteboven – het symbool van de Duivel. Yep, het spookt hier. Dat is duidelijk.

Een baby zit op een stoel, er hurkt een meisje voor die plotseling op springt en om hulp gilt. ‘Help me! Please help me!’ Daarna waarschuwt ze: ‘Get out! Get out of my house!’ Maar we kunnen niet terug. We moeten door.

We lopen langs beelden met witte maskers op. Eentje komt er tot leven. Ik schrik me rot!

In de tien minuten dat we binnen zijn en door de nauwe gangen lopen, worden we door allerlei creaturen belaagd, van zombies, seriemoordenaars en psychopathische tandartsen. De Haunted Hall zit vol met verwijzingen naar beroemde horrorfilms, van Ringu tot The Exorcist: een priester voert zijn exorcisme vlak voor je neus uit.

Pas vooral op voor de gek met de ronkende kettingzaag, meer zal ik niet verklappen.

Feit is dat mijn vriendin en ik ons prima vermaken in die tien minuten en doodgeschrokken en met kloppende harten de ruimte weer verlaten. De acteurs zijn overtuigend eng, en wanneer je verdwaald, zijn ze ook weer zo vriendelijk om te hinten waar de deur is. Missie geslaagd.

Susi Zayas Varga.

Practical Magic
De Haunted Hall is een idee van Susi Zayas Varga die het project samen met haar man Juan opzette. In het dagelijks leven is ze strafconciërge op een VMBO in Heerhugowaard.

Sinds Susi de film Practical Magic zag, houdt ze van Halloween. Hierin spelen Sandra Bullock en Nicole Kidman twee zusjes die heksen zijn en door hun tantes worden opgevoed. Ook was ze door Amerikaanse films meteen fan van het Trick or Treaten. ‘Ik ben gek op kinderen en gek op horrorfilms. The Exorcist is mijn favoriet. Halloweentijd vind ik echt, top, top top!’ zegt Susi. ‘We hebben hier natuurlijk Sint Maarten, maar wat ze in Amerika doen vind ik veel leuker. De kinderen gaan dan verkleed. Zo zonde dat ze dat hier niet doen.’

Terwijl ik Susi spreek, rent een moeder en haar dochter het spookhuis uit. De kettingzaag overstemt bijna hun gegil. Ze moeten even bijkomen. Het gezicht van de tiener ziet behoorlijk bleek. De Mad Scientist en het Monster van Frankenstein, houden ondertussen de boel goed in de gaten. Soms poseren ze voor een foto met de bezoekers.


Morticia Addams
Al zeven jaar organiseert Susi rondom Halloween een minispookhuis op school. ‘Het is een katholieke school, dus het duurde even voordat ik ze overtuigd had, maar uiteindelijk mocht ik het proberen. Ik ben toen een beetje begonnen met de Addams Family, en was verkleed als Morticia. Heel veel kinderen vonden dat leuk, dus toen wist ik: dit gaat het worden.’

Inmiddels is het een vast begrip op school geworden: ‘Als de leerlingen binnenkomen gaan ze door een echt spookhuis, en daarna komen ze uit op de dansvloer. Buiten worden de leerlingen opgewacht door acteurs. De leerlingen durven dan niet het schoolplein op, haha! De kinderen zijn daar twaalf, dertien jaar oud, dus ik het mag allemaal niet te heftig worden. Meestal doen we iets met clowns, waar daar zijn de kinderen harstikke bang voor. In de Haunted Hall gaat het er wel heftiger aan toe.’

De Haunted Hall trekt zo’n twee tot drieduizend bezoekers per jaar. En dat is niet slecht want je kunt er alleen in oktober in de weekenden in. Waarom eigenlijk in de Bazaar? ‘Mijn man is helemaal gek van de zwarte Markt in Beverwijk en elk weekend wilde hij er heen. Ik eigenlijk niet, maar toen bedacht ik dat ik hier de Haunted Hall wilde doen. “Je bent van de pot gerukt,” zei hij. Maar een paar maanden later had ik het mooi geregeld.’

Locatie: De bazaar Hal 1, Beverwijk
Data: elk weekend van 7 t/m 29 oktober 2017 van 11:30 tot 18:00 uur
Prijs: 3,75

Originally published on October 17, 2017 on HalloweenCult.com.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.