Categorieën
Juniorpress Mike's notities Spidey's web Strips

Dagboek van een Geek #26: 30 jaar later…

Zondag 1 december 2019
Het heeft ongeveer dertig jaar geduurd, maar eindelijk heb ik een goed exemplaar van Spectaculaire Spiderman 32 kunnen bemachtigen. Ik vond een gaaf exemplaar op de Wintereditie van Dutch Comic Con in een doos vol met oude Juniorpress comics. Per stuk kostten ze 1,50. Een mooie prijs.

Op de cover zien we Spider-Man in gevecht met Hydroman, een nieuwe superschurk die in dat nummer werd geïntroduceerd. De Amerikaanse uitgave was Amazing Spider-Man 212, een verhaal van Denny O’Neil getekend door JRJR. De Nederlandse uitgave is uit 1982.

Ongeveer dertig jaar geleden kocht ik deze comic al eens bij mijn lokale stripboer Het Gele Teken. Die had altijd tweedehands comics te koop. Soms ook dubbele exemplaren. Van Spectaculaire Spiderman 32 had hij echter maar een exemplaar en de cover daarvan was behoorlijk beschadigd. Van delen van de cover was de bovenste laag weggescheurd, waardoor er grote witte vlakken in de prachtige illustratie van John Romita Jr. zaten.

Eigenlijk vond ik het zo zonde dat de cover beschadigd was, dat ik de comic wilde laten liggen. Ik vroeg aan verkoper Harry of hij niet nog een exemplaar had liggen. ‘Nee, en ik weet ook niet of ik er ooit nog een binnenkrijg,’ zei hij. Toen kocht ik de comic toch maar, in de hoop om ooit een vervangend exemplaar te vinden. Ruim dertig jaar later vond ik die op de Dutch Comic Con.

Hoewel ik de Nederlandse Spider-Mans nu niet meer spaar en dit verhaal in een Amerikaanse bundel in de kast heb staan, was ik er toch heel blij mee. Het voelt alsof een zoektocht eindelijk is afgerond.

Op de Con zat naast me een jongen in de dozen met comics te kijken en kocht wat oude Peter Parkers. Hij vertelde dat hij ze vroeger altijd van zijn moeder kreeg, maar dat hij de comics bij een verhuizing was kwijtgeraakt. Peter Parker nummer 1 had hij overigens wel nog, maar in minder goede staat. Ik voelde even een verwantschap met deze onbekende mede-geek die zich liet leiden door een gevoel van nostalgie en een behoefte om zijn verzameling compleet te maken.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.