Categorieën
Media Mike's notities

Ongeduldig. Of: Wat is een goede publicatiefrequentie?

De afgelopen drie dagen nam ik veel vlogs op voor mijn YouTube-kanaal. Dat was fijn, want ik had allerlei ideeën voor video’s en als ik daar dan niet aan toekom, is dat frustrerend.

Nu heb ik dus een voorraadje vlogs en die zorgt voor een nieuw probleem. Het leukste is het namelijk om een aflevering op te nemen en die meteen online te zetten. Maar ja, als een voorraad hebt kun je niet meteen alles publiceren. Dat is overkill.

Al een tijd stoei ik met de vraag wat een goede publicatiefrequentie is. Elke dag een vlog? Of drie keer per week? En moet er minstens een dag tussen video’s zitten om ervoor te zorgen dat mensen de tijd hebben om de nieuwste episode te bekijken?

Niet iedere kijker bekijkt iedere aflevering. Maar ik merk wel dat als de nieuwe vlog online staat, de vorige soms niet meer bekeken wordt. Het een en ander hangt van het onderwerp af, want van sommige vlogs groeit het aantal views nog steeds.

Vlogs die nieuwe stripalbums behandelen, wil ik eigenlijk zo snel mogelijk online zetten, omdat mensen dan weten dat die boeken uit zijn. Maar je kunt niet dagen achterelkaar dezelfde soort vlogs plaatsen, want dat wordt saai.

Aan de andere kant wil je ook actueel blijven. En dit geldt eigenlijk ook voor andere video’s. Gisteren nam ik bijvoorbeeld een vlog op over hoe je op een positieve wijze sociale media kan gebruiken en die wil ik dan meteen delen. Dat kan echter niet, want andere, meer dringende onderwerpen liggen al klaar voor publicatie.

Luxeprobleem, ik weet het. Maar het houd me wel bezig. Wat dat betreft zijn de dilemma’s hetzelfde als bij bloggen.

Vandaag interviewde ik stripmakers Windig & De Jong over de nieuwe Heinz animatiefilm. Die komt pas 18 april uit, dus dat gesprek blijft even op de plank liggen. Het is namelijk beter om die te plaatsen als de film (bijna) uit is. Bij andere vlogs blijf ik echter twijfelen, wikken en wegen.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

2 reacties op “Ongeduldig. Of: Wat is een goede publicatiefrequentie?”

Ja je hebt gelijk blijft een lastige afweging. Maar dit zie je bijvoorbeeld ook bij uitgevers die heel verschillend omgaan met series uitgeven. En dan bedoel ik vooral de integrales. De een doet het lekker vlot achter elkaar zodat je lekker door kan lezen. En met binge-watchen tegenwoordig doe ik dat ook graag met stripboeken. Een ander doet het zeer onregelmatig en ik merk dat ik dan minder interesse krijg om vervolg delen te kopen. Althans ik ren niet direct naar mijn lokale stripdealer om dat te halen. Ach komt wel een keer. En dat laatste lijkt me voor de verkoop niet heel goed.

Da’s een interessante manier om naar de frequentie van integrales te kijken: bingereading.
Ik heb dat zelf trouwens ook, dat mijn interesse verslapt als er te veel tijd tussen afleveringen zit. Dat komt omdat ik dan tussendoor alweer zoveel andere verhalen heb gelezen en gezien, dat ik de band met de personages verlies, simpelweg ook omdat je het een en ander van het verhaal alweer vergeten bent.
Maar wat zou je zeggen van een goede vlogfrequentie? Dagelijks? Om de dag?

Reacties zijn gesloten.