Categorieƫn
Minneboo leest Strips Video Vlog

Waarom Piet Wijn een van mijn favoriete striptekenaars is | Vlog 70

Douwe Dabbert, Tom Poes-strips en ontelbare andere beeldverhalen. De grafische erfenis van Piet Wijn (1929-2010) is enorm rijk en oogstrelend. Wijn maakte prachtige, levendige illustraties. Douwe Dabbert is mijn favoriet.

In deze vlog blader ik door een catalogus van Wijns werk, uitgegeven door het Stripmuseum in Groningen in 2005. De expositie heb ik toen niet gezien, maar ik ben heel blij dat ik deze catalogus heb. Hij is namelijk niet meer te krijgen. Maar dankzij YouTube kan ik jullie er toch deelgenoot van maken. Al bladerend kwamen er allerlei gedachten in me op over Wijn, strips en de onderwaardering die er in Nederland voor kunst lijkt te zijn.

Meer informatie over Piet Wijn kun je onder andere in de Comiclopedia van Lambiek lezen.

Ik vind het heerlijk om dit soort vlogs op te nemen. Niet alleen kan ik zo tekenwerk laten zien dat me raakt, ook kan ik zo het een en ander kwijt wat er in me opkomt. Het is de belangrijkste reden waarom dit jaar drie keer per week ben gaan vloggen. Vloggers die ook zo te werk gaan zijn onder andere Richard Friend en Richard van Diversity & Comics.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

2 reacties op “Waarom Piet Wijn een van mijn favoriete striptekenaars is | Vlog 70”

Dit is wel wat je noemt slow-vlogging maar zeer terecht om hier de tijd voor te nemen. Wat een prachtig boekwerkje. Ook ik las Douwe D vroeger in Donald Duck en door de recente heruitgaven heb ik het herontdekt en realiseerde ik me hoe ongelooflijk mooi dit is. Als magie bestaat was Wijn zeker een magiƫr.

@Michael: Ja, mooie dingen laten zien kost soms tijd. Misschien dat mensen schrikken van een vlog van ruim 16 minuten. Dat is van tevoren moeilijk in te schatten. Ik probeer ze zo lang en kort te maken als nodig.

Reacties zijn gesloten.