Categorieën
Strips

Alle stripfiguren bij elkaar

Wanneer ik in Utrecht ben, dan bezoek ik vaak even stripwinkel Blunder aan de Oude gracht 203.

Vrijdag 17 november was ik in Utrecht voor een gezellige koffiedate met Peter de Kock. Daarna liepen we nog even bij de stripwinkel binnen. Ik wilde namelijk checken of Mijn vriend Spider-Man er stond.

De verkoper vertelde me dat ze die week net het laatste exemplaar hadden verkocht. Maar vanaf dinsdag zou het boek er weer liggen, want dan bracht Ron Poland van Strips in Voorraad weer nieuwe strips langs. Poland doet ook de distributie van het boek voor stripwinkels. Het Centraal Boekhuis doet dat dan weer voor de gewone boekhandels.

Ik vind de gevelborden vol stripfiguren die bij Blunder hangen erg mooi. Op de borden zijn allerlei strippersonages gecombineerd. Van alles door elkaar: personages uit klassieke Europese reeksen staan naast Amerikaanse (super)helden. Alsof de stripwereld heel gebroederlijk, een grote familie is.

De stripborden zijn wel een beetje thematisch. Hier zien we vooral schurken samengebracht, met uitzondering van Fokke en Sukke en Dirkjan natuurlijk.

Je zou willen dat stripliefhebbers ook zo met elkaar omgaan. Toch heb ik het idee dat iedereen op zijn eigen eilandje zit en dat er weinig sprake is van echte kruisbestuiving.

Goed, er zullen stripliefhebbers zijn die zowel Guust als Spider-Man lezen. Maar vaak als ik comicliefhebbers spreek, lezen zij zelden andersoortige strips. En als ik in de stripwinkel spreek met mensen die vooral van klassieke reeksen houden, halen ze vaak hun neus op voor comics.

Als je kijkt naar hoe gescheiden een Dutch Comic Con en de Stripdagen van het Stripschap zijn, zie je hoe anders die werelden zijn en het publiek dat daar komt. Nu zullen de Stripdagen volgend jaar ook in de jaarbeurs Utrecht gaan plaatsvinden in een zaal naast de Dutch Comic Con. (Zo heb ik de deal in ieder geval begrepen. Mochten mensen weten dat het anders zit, dan hoor ik het graag.) Een beetje zoals bij Blunder de comics en ‘gewone’ strips op verschillende afdelingen te krijgen zijn. Ik vraag me echter af of het publiek echt zal gaan mengen tijdens de Con en Stripdagen.

De vraag is, hoe krijg je zoiets voor elkaar? En is dat eigenlijk nodig?

Hoe dan ook, bij Blunder staan de personages op de gevelborden dus gezellig naast elkaar.

Uiteindelijk vond ik mijn vriend Spider-Man trouwens wel in de etalage van de winkel:

Minneboo bij Blunder. Foto: Peter de Kock.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

6 reacties op “Alle stripfiguren bij elkaar”

Leuke winkel, ik struin er af en toe de tweedehands bakken af. Er zit toch een groot verschil tussen comics en strips en dat is bij Blunder netjes verdeeld 🙂
Vlakbij zit ook Whoops, ook een aanrader en Piet Snot. Leuk om even een rondje te maken in Utrecht 🙂

En mijn favoriete schrijvers hebben hun eigen plank, zoals Alan Moore, Warren Ellis, Garth Ennis, Neil Gaiman enz… ook een pre.

Ja dat is handig inderdaad. Dat de strips dan weer per uitgeverij zijn ingedeeld vond ik minder handig. Je zoekt toch sneller op titel of de naam van de makers dan dat je precies weet wie wat heeft uitgegeven.

Piet Snot doet sinds medio 2016 niet meer in stripboeken, maar zijn een toeristenshop begonnen. Wel zit er schuin tegenover Blunder, Strip en Lectuurshop, gerund door een hele aardige dame, waar ik persoonlijk liever heen ga dan Blunder. Maar Blunder heeft inderdaad comics en zij niet. Ik heb overigens wel interesse in zowel de Europese strips als in comics, maar ik hou weer niet van superhelden strips. Spiderman is dan wel mijn favoriete superheld! 😉 Ik ben ook heel benieuwd hoe de DCC volgend jaar uitpakt. Laten ze dan wel aub goede tekenaars van zowel Europese als Amerikaanse bodem uitnodigen!!!

@Michel: Toen ik anderhalve maand in Utrecht woonde in 2012 heb ik Piet Snot wel eens bezocht, maar ik voelde me daar toch niet heel welkom. Misschien hadden ze hun dag niet.

Ik kwam er nooit…ze hadden er alleen nieuwe tpb’s en een klein assortiment…waarschijnlijk gingen ze toen al stoppen….

Reacties zijn gesloten.