Categorieën
Strips

Cross Comix 2017

De tweede editie van het Cross Comix Festival vindt dit jaar plaats van 19 t/m 21 oktober, in Rotterdam.

Steeds vaker verlaat het beeldverhaal zijn eigen kaders om op zoek te gaan naar iets nieuws. De denk- en vertelwijze van tekenaars is terug te vinden in hedendaagse schilderkunst, in dans- en toneelvoorstellingen, in muziek, film, fotografie, literatuur, mode en zelfs in de architectuur. Soms is het beeldverhaal ondersteunend aan een genre, dan weer inspiratiebron of vertrekpunt van een kunstwerk. Soms met opzet het eindpunt, een andere keer per toeval. Ook popt de strip op in disciplines als journalistiek, wetenschap en zelfs in de haute cuisine. Cross Comix laat het allemaal zien.

Met het thema ‘de Grote Oversteek’ toont Cross Comix haar betrokkenheid met de samenleving door aandacht te vragen voor de toenemende polarisatie in de Westerse wereld, die zich kenmerkt door de steeds groter wordende kloof tussen overtuigingen, bevolkingsgroepen en sociale klassen. Tijdens Cross Comix worden gasten en publiek aangemoedigd om over de eigen drempel heen te stappen en zich echt te verdiepen in de ander.

Vrijdag 20 oktober worden om 16.00 uur getekende jazzportretten onthult van Meijer Wery, getekend door Joost Swarte die persoonlijk aanwezig is en Rita Reijs, getekend door Wilbert Plijnaar op de Oude Binnenweg.

Op zaterdag 21 oktober vindt in de Schouwburg een non-stop hoofdprogramma plaats vanaf 13.00 uur tot en met 01:00 uur. Het programma staat op www.crosscomix.nl.

Gasten zijn onder andere: Fresku, Hanco Kolk, Anne Vegter, Arjen van Veelen, Brian Elstak, Jan Terlouw Jr & The Nightclub, Jeroen Funke, Joeri Schouten, Ludwig Volbeda, RFx, Roos van Rijswijk, Aart Taminiau, Anne Staal, Ruben Steeman, Sahand Sahebdivani, studenten van diverse kunstacademies, Urbi et Orbi, Vincent Bal, Wasco, ComicHouse-Cartoonisten Peter Koch en Maaike Hartjes, Paul Faassen, Robert van der Kroft en vele anderen …

Vorig jaar heb ik de pilot van het Cross Comix-festival bezocht. Op het podium sprak toen onder andere Merel Barends over haar interessante strips:


Stephan Brusche betekende bananen – hij maakt leuke fruitdoodles. Inmiddels is dat over de hele wereld wel zo’n beetje bekend. Ik kocht een boekje bij hem en hij signeerde deze met een bekende vriend van me. Daar heb ik toen een videotje van gemaakt. Op de achtergrond hoor je Spinvis optreden. De video geeft een beetje een idee van hoe het er toe aantoe ging, en van de gezellige drukte in de zaal.

Ondertussen zaten er in de zaal ook studenten en stripmakers te tekenen.

Eerlijk gezegd heb ik die dag niet veel van het hoofdprogramma meegekregen. Ik kwam veel oude bekenden tegen die ik al een tijd niet had gesproken, dus het was vooral gezellig borrelen die middag.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.