Categorieën
Mike's notities

Muizengedoe

Verdorie: dinsdagnacht ging ik uit bed om te plassen. Ik hoorde herrie in de keuken. Een muis was druk bezig te eten van een pak meel.

Hij schrok net zo goed van mij als ik van hem en maakte zich uit de voeten. De eerste echte kennismaking met de ongenodigde gast nadat we eerder al wat keutels van hem op het aanrecht en onder een kast hadden gevonden. Mijn hartslag ging meteen tekeer.

Ik ben geen fan van muizen. Ik vind het vieze beesten en snap eigenlijk ook niet hoe ik als kind altijd voor Jerry kon zijn en niet voor Tom. In cartoons lijken muizen veel leuker. Nou ja, behalve Mickey Mouse misschien. Dat lijkt me echt een vervelende eikel. Te braaf. Te christelijk.

De hele nacht kon ik er bijna niet van slapen. Dat beest maakte nogal wat herrie in de keuken en in ons huis heeft de slaapkamer geen deur. Je hoort dus alles. Iedere keer als ik bijna in slaap viel, sprongen mijn gedachten weer naar de muis beneden en was ik weer klaarwakker.

Woensdag is Linda vooral druk bezig geweest met maatregelen tegen de muis te treffen. Gaten dichten met staalwol en plamuur. Ook heeft ze de kieren ingesmeerd met pepermuntolie. Daar schijnen de muizen niet van te houden. En je huis ruikt er ook meteen lekker fris door. We hebben speciale plastic bakken gekocht om al het eten in te bewaren. En alles schoongemaakt.

Ook hebben we wat research gedaan. Een kat nemen is een tip die heel vaak genoemd wordt. We hebben het al vaker gehad over het nemen van een kat. Het lijkt ons allebei gezellig om zo’n dier in huis te hebben. Linda heeft overigens de meeste ervaringen met katten, want ze is met ze opgegroeid en heeft er zelf een paar gehad. Toch wilde eerst geen nieuwe, omdat we drie hoog wonen en het beestje geen buiten kunnen bieden. Maar nu ze het toch ook een leuk idee vindt om een kat te nemen, zoeken we dus specifiek naar een binnenkat. Die zijn echter heel zeldzaam in het asiel, zo bleek toen we websites van asielcentra hier in de buurt bekeken.

Smartmouse
Woensdagavond hebben we het licht aan gelaten in de brandschone keuken. Dat mocht echter niet baten, want de muis is ’s nachts toch weer tevoorschijn gekomen. Hoewel er geen eten viel te halen, heeft het kreng niet de moeite genomen om dan maar een plukje pindakaas van de vallen te eten zodat die dicht kon klappen. Volgens mij worden die muizen steeds slimmer.

Maar nu weten we in ieder geval uit welk gat hij komt. Eentje bij het raam in de keuken. Naar het schijnt vreten die beesten gewoon een gat uit de muur om ergens te komen. Hij woont dus ergens in de muur en dat betekent dat de muis zich door het hele pand kan bewegen. En ik spreek nu nog wel over één muis, maar wie weet hoeveel het er zijn. Nee, ik ben er daar niet gerust op.

Het gat heeft Linda gevuld met staalwol. Waarschijnlijk heeft de muis nog wat andere ingangen om in het huis te komen, maar deze is voorlopig uitgeschakeld. Vandaag kwam ook de elektrische val binnen die ik besteld had. Ik hoop dat we daar meer succes mee boeken vannacht.

Illustratie: Gijs Kast.

Poezenboot
Vanmiddag wilden we de Poezenboot bezoeken. Die ligt aan de Singelgracht en tussen 13 en 15 uur kun je die bezoeken. We hadden er echter geen rekening mee gehouden dat de Poezenboot ook een toeristische attractie is. Er stond een lange rij tijdelijke stadsbewoners voor de deur. Vandaar dus dat je voor een afspraak moet bellen als je een intakegesprek wilt. Morgen meteen maar even doen. Hoe sneller we een kat hebben, hoe beter.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

2 reacties op “Muizengedoe”

Bokvervelend, muizen in je huis… Regelmatig last van helaas. Maar van katten ben ik groot fan! De combinatie van een lief uiterlijk en een eigenwijs karakter blijft supercharmant.

Ja, heel naar allemaal. Vannacht liepen ze weer door het huis. Ik vermoed nu dat het meerdere zijn en niet meer één muis. We hebben ook onze buren in het pand maar meteen gewaarschuwd, want die zouden hun huis ook moeten checken en netjes moeten maken. Anders komen we nooit van die beesten af. En net zijn we bij de dierenwinkel geweest om alvast de nodige spullen voor de kat in huis te halen. Straks gaan we weer richting de Poezenboot, dus wellicht ontmoeten we vandaag ons nieuwe huisgenootje al.

Reacties zijn gesloten.