Categorieën
Bloggen

Liever bloggen dan fakebooken

‘De aanhouder begon al snel te irriteren,’ is een uitspraak uit een van de cartoons van Hallie Lama. Daar moest ik toentertijd erg om lachen, en nog steeds is die me bijgebleven.

Toch bijt ik me soms wel eens vast, bijvoorbeeld in mijn haat voor Fakebook. Dan vertel ik Menno Kooistra hoe jammer het is dat hij wel heel veel toffe dingen plaats op zijn fakebookpagina, maar niet op zijn blog Mennomail.nl.

Mennomail!

Menno blogt:

Elke keer als ik koffie drink met vriend Michael Minneboo (overigens ook zeer regelmatig per chat) hamert hij erop dat ik weer moet bloggen op deze site. Heb ik weer een leuk tekstje, foto of filmpje op mijn Facebook-pagina gezet, krijg ik weer de wind van voren. “Zet die shit nou op je blog en niet op Fakebook”, schreeuwt de blog-jehova dan weer.

Ja, dat is waar. Ik gedraag me dan wel eens als blog-jehova. Ik geloof nog heel sterk in dit medium en in een vrij internet. Fakebook, Instagram, Twitter is geen vrij internet. Dat is gecontroleerd internet, waar je lang niet alles kunt doen wat je wilt. Fakebook bepaalt wat je wel en niet ziet. Instagram, eigenlijk sinds de overname Fakebook met foto’s, doet precies hetzelfde en stuurt je tijdlijn. En op Fakebook kun je lang niet altijd plaatsen wat je wilt. Informatiepagina’s over abortussen en voorbehoedsmiddelen werden laatst bijvoorbeeld verwijderd door Fakebook. Vergeet niet dat Zuckerberg een Amerikaans bedrijf runt dat niet alleen zoveel mogelijk winst wil maken over onze ruggen, maar zich ook nog eens aan christelijke, puriteinse regels houdt. En ondertussen verkopen ze lekker je gebruikersgegevens door. Privacyschending waar je zelf mee akkoord bent gegaan.

Anyway, de aanhouder wint soms toch, want Menno gaat weer een tijdje bloggen op zijn blog! Heel fijn en tof. Natuurlijk mag hij nog steeds dingen op Fakebook plaatsen. Het ging er mij om dat hij die dingen ook net zo goed op zijn blog kan zetten. Het is zo verschrikkelijk jammer als je je blog verwaarloosd omwille van de portemonnee van Zuckerberg en zijn aandeelhouders.

Want, en dat schrijft Menno ook:

De Facebookposts zijn niet meer terug te vinden op het internet en verdwijnen in de big nothing van het tijdlijnmoeras. The kelders van het Labyrinth “where you put things to forget about”. Daarbij zijn de posts op mijn blog voor de wereld te zien en mijn Facebook bijdragen slechts voor mijn vriendengroep.

Kortom, welkom terug op je eigen blog, Menno. Ik ga je volgen!

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

15 reacties op “Liever bloggen dan fakebooken”

Ja, dude. Top! Zou wel nog tof zijn als je weer gewoon het commentformulier van wordpress gebruikt in plaats van Disqus. Disqus is niet zo aardig voor je privacy. Bovendien ben ik mijn inloggegevens daarvan kwijt en kan in nu dus niet bij je reageren. 🙁

@Arnoud Hugo: En helpt dat nog steeds? Of heb je het gevoel dat je ook moet reageren en bij anderen moet kijken om gezien te blijven worden op Fakebook?

Blog-jehova ?✊ groot gelijk. Fakebook gebruik ik als zandbak. Dat dient om te spelen en dom te doen. Serieuze zaken houd ik voor de blog.

Touché.
Het is wat het is. Facebook behoudt invloed zolang we dat zelf in stand houden.
Maar bij Instagram werkt het nu danig op mijn zenuwen. Hoewel ik je volg, zie ik je foto’s quasi nooit verschijnen.

Helemaal mee eens: we houden fakebook zelf in stand. Daarom vind ik het zo fijn dat Menno weer dingen doorplaatst op zijn eigen webstek en dat jij een tijd geleden zelf bent begonnen met bloggen. Zou houden we het vrije interpret in stand. Instagram is inderdaad een pain in the ass aan het worden. Maar dat verbaast niets natuurlijk want ook daar zitten de minions van Zuckerberg achter tegenwoordig.

Mede door je post ben ik ook weer wat gaan bloggen…ten minste…een poging tot 🙂 Momenteel is mijn facebook enthousiasme zeer gedaald. Omdat ik me niet OK voelde, had ik al afstand genomen en op een gegeven moment zelfs mijn account gedeactiveerd. Eigenlijk voelde dat best wel goed…maar ook wel een beetje eenzaam. Helaas heb ik in mijn eigen woonplaats niet echt sociale contacten, dus zonder de contacten op FB, is het leven vrij stil. Dus mijn account weer geactiveerd…een paar dagen ‘gelurked’, account weer gedeactiveerd en toen toch weer geactiveerd. Ik weet het eigenlijk niet meer. Ik mis de contacten, maar ik word al ziek van de stroom nutteloze informatie (honderden verjaarswensen, politieke discussies etc.) en de vele vreselijke reclames. Eigenlijk wil ik proberen weer wat te gaan vloggen en FB alleen gebruiken om vlogs te promoten, en verder wat te gaan bloggen. En…te kijken of ik eens vaker met iemand wat af kan spreken…een kop koffie drinken of zo, dat is wel erg leuk! Menselijk contact blijft het leukste!

@Marcel: Helemaal mee eens, gewoon gezellig afspreken is het beste. En het was van de week gezellig toen jullie deze kant opkwamen. Weet je, dat dilemma wat je hierboven beschrijft herken ik maar al te goed. Ik hou Fakebook vooral aan omdat ik dingen moet promoten. Nu mijn boek Mijn vriend Spider-Man, maar anders de strips waar ik over schrijf. En anders is het wel omdat ik soms voor publiciteit word ingehuurd. En dan is Fakebook onmisbaar omdat er nog heel veel mensen op zitten. En dat is juist het probleem. Daarom hoop ik dat Fakebook binnenkort massaal leegloopt, zodat ik me ook niet meer verplicht voel om erop te zitten.

Maar uiteindelijk kunnen we er ook voor kiezen om er gewoon niet op te zitten. Om Fakebook vaarwel te zeggen, want iemand moet ermee beginnen. De mensen die je werk interessant vinden zoeken je dan uiteindelijk evengoed wel op je blog of vlogkanaal op. En de rest, ach… die dan maar niet.

Facebook is noodzakelijk kwaad. Bijna iedereen heeft het met als gevolg een soort van “als het niet op Facebook staat is het niet gebeurd” effect. Op Facebook, Twitter en inmiddels ook Instagram ben je zelf het product geworden. Op zich niet zo heel erg als je je er bewust van bent, ware het niet dat je nu ook als een ouwe dweil tot de laatste druppel wordt uitgewrongen.

Ook vervelend: voor veel mensen is FB inmiddels de voornaamste bron van nieuws geworden. Zonder Facebook besta je voor de buitenwereld amper. We kunnen alleen maar hopen dat er een keer een leuk alternatief komt dat aanslaat. En anders wat ik al eens eerder tegen je heb gezegd: Facebook gebruikt jou, dus schaam je vooral niet om het alleen maar te gebruiken als jij er zelf baat bij hebt. En voor de rest lekker negeren.

@jooper: Ben het helemaal met je eens hoor. Ik ga de komende tijd ook gewoon via mijn site weer blogposts etc. doorplaatsen zonder echt aanwezig te zijn op Fakebook.

Het nadeel is alleen van een account hebben is dat je zelf zo weinig controle hebt over dingen. Je kunt bijvoorbeeld dat vervoekte fakebookmessenger niet uitzetten. Ik kwam er van de week achter dat iemand een tijd geleden via die weg een interviewverzoek had geplaatst. Omdat we echter geen vrienden zijn, stond dat bericht in de map overig, waardoor ik het dus niet gezien had. Ik heb nu dus maar op Fakebook in mijn header gezet dat ik dat soort functies niet gebruik zodat mensen het kunnen zien. Op die manier hoop ik de verplichting van Zuckerberg te ontwijken. Sommige fakebookers lachen mij erom uit. Ze zien natuurlijk een soort Don Quichot in me vanwege mijn ‘strijd’ tegen fakebook. Nou ja, ze gaan hun gang maar.

Als Fakebook je gewoon de mogelijkheid zou geven om bepaalde functies uit te zetten, zoals dat idiote messenger, dan zou het al iets gebruiksvriendelijker zijn. Maar dat doen ze express niet omdat je je zo verplicht voelt om telkens weer in te loggen. Uiteindelijk is Fakebook heel slim: het zijn je vrienden en kennissen die je in een wurggreep houden. Daarom kun je er alleen succesvol weg als iedereen besluit weg te gaan.

Reacties zijn gesloten.