Categorieën
Strips

Stripwinkel Aelix in Den Haag

Deze fijne inzending voor de rubriek Stripwinkels in beeld is van collega-stripjournalist Cok Jouvenaar. Samen met Jos van Waterschoot is hij hoofdredacteur van StripNieuws.

Waarom ik graag bij Aelix Strips & Comics in de Chasséstraat 71 in Den Haag kom?

Den Haag heeft een traditie en een naam hoog te houden als het gaat om stripwinkels. De Frederikstraat was jarenlang de habitat van Hans Matla en zijn stripwinkel/antiquariaat Panda. Verder hadden we in Den Haag in de jaren zeventig Striba in het Markthof en was meer dan vijfentwintig jaar De Haagse Stripshop in de Wagenstraat als tiener de vaste plek voor ons stripliefhebbers.

Met mijn vader kwam ik vaak bij Striba. Toen deze winkel zijn deuren sloot vond ik De Haagse Stripshop het walhalla als het ging om strips. Later heb ik hier nog een blauwe maandag gewerkt, wat ik beter niet had kunnen doen, maar dat terzijde. De laatste jaren ga ik negen van de tien keer naar Aelix Strips & Comics in de Chasséstraat. Ik kom hier graag want de winkel heeft wat ik zoek vaak in voorraad en vooral ook vanwege de eigenaar Alex Kersten. Een toffe kerel. Hierdoor ben ik ook nooit binnen een half uurtje weg. Alex en ik bespreken dan altijd de laatste roddels, klagen over de hoeveelheid albums die zijn uitgekomen en de markt overspoelen en kunnen ons lekker ergeren aan de slechte stripblaadjes enzo. Beetje ouwe jongens krentenbrood, zonder dat het klef is.

Welke strips of action figures koop je er zoal?
Action Figures is niet de steel van Aelix, maar wel comics. Donderdag na werktijd is het gezellig druk in de kleine pijpenla. Dan komen de nieuwe comics binnen en dan blijkt dat mannen nog altijd die jongetjes van tien zijn. Ze willen snel hun exemplaar bemachtigen en mee naar huis nemen. Het is en blijft een grappig gezicht. Zelf ben ik meer van het klassieke beeldverhaal uit de Franco-Belgische hoek en de wat meer het literairachtige werk. Het mag zeker geen graphic novel heten van Alex. Een term die kant nog wal raakt. Dus daar hou ik mij dan maar keurig aan.

Waar is er ruimte voor verbetering in jouw ogen?
Het winkeltje is overvol en oogt soms als een zooitje. Maar het is verdomd goed georganiseerd. Alles is makkelijk te vinden en genoeg materiaal om te struinen in de bakken. Nieuwe albums in overvloed. En misschien zit daar juist de crux. Er komt zoveel nieuwe albums uit, je kan het bijna niet kwijt. En het is onzin om net als Panda en de Stripshop maar uit te breiden in ruimte. Aelix blijft bij zichzelf en dat is ook de kracht en de reden waarom ik hier graag kom.

Aelix Strips & Comics
Chasséstraat 71
Den Haag

Ook meedoen?
Stuur een mail naar mikeswebs@gmail.com met het volgende:

– Vertel mij waar je je strips koopt. Noem de (strip)winkel met naam en vermeld het adres.
– Vertel hoe lang je er al komt.
– Waarom koop je juist hier je strips? Wat vind je goed/leuk aan de winkel?
– Welke strips of action figures koop je er zoal?
– Waar is er ruimte voor verbetering in jouw ogen?
– Stuur als attachment bij je verhaal in ieder geval een foto van het exterieur van de winkel en minimaal een foto van het interieur.
– Mocht je net als ik je strips bij meerdere zaken aanschaffen kies dan de winkel die je het liefste aandacht wil geven. Mocht je niet kunnen kiezen, stuur dan voor iedere winkel een apart verhaal op. Ga ze niet combineren, dat ondermijnt het doel van de rubriek.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.