Categorieën
Strips

Stripwinkels in beeld

Wie in het Nederlandse taalgebied strips verkoopt is een held wat mij betreft. Daarom wordt het tijd dat we stripwinkels eens in het zonnetje zetten.

Toen ik in Hoorn opgroeide was ik heel blij met het Gele Teken, want dat was de enige stripwinkel in de wijde omtrek. Ik besteedde daar zo’n beetje al mijn geld. Dit was nog in het tijdperk voor internet, dus het Gele Teken was voor mij de plek om al mijn comics van Juniorpress aan te schaffen.

Tegenwoordig koop ik mijn strips in verschillende winkels. In Amsterdam zijn dat: Het Beeldverhaal, The American Book Center, Henk, Scheltema en Lambiek. Online haal ik mijn leesvoer vooral bij Cheap Comics en Vandal Com-x.

Scheltema Amsterdam.
Scheltema Amsterdam.

Wie tegenwoordig zijn brood probeert te verdienen met het verkopen van strips, is wat mij betreft een held, want zoveel strips worden er nu ook weer niet verkocht in het Nederlandse taalgebied. Daarom wordt het tijd om de stripwinkels eens goed aandacht te geven.

Natuurlijk zou ik de winkeliers kunnen vragen op mijn site te adverteren, maar eerlijk gezegd hou ik niet van advertenties. Ik run dit blog nu 10 ½ jaar en krijg daar geen cent voor. Dom van mij natuurlijk, maar ja, geluk is niet altijd in geld uit te drukken.

Daarom stel ik het volgende voor:
– Vertel mij waar je je strips koopt. Noem de (strip)winkel met naam en vermeldt het adres.
– Vertel hoe lang je er al komt.
– Waarom koop je juist hier je strips? Wat vind je goed/leuk aan de winkel?
– Welke strips of action figures koop je er zoal?
– Waar is er ruimte voor verbetering in jouw ogen?
– Stuur bij je verhaal in ieder geval een foto van het exterieur van de winkel en minimaal een foto van het interieur.
– Mocht je net als ik je strips bij meerdere zaken aanschaffen kies dan de winkel die je het liefste aandacht wil geven. Mocht je niet kunnen kiezen, stuur dan voor iedere winkel een apart verhaal op. Ga ze niet combineren, dat ondermijnt het doel van de rubriek.

Stuur je materiaal naar: mikeswebs@gmail.com.

Zet je verhaal niet gewoon in een commentformulier op fakebook, want ik ga al deze verhalen op mijn site publiceren, zodat we langzamerhand zoveel mogelijk stripwinkels in Nederland en België in kaart brengen. Ik kijk uit naar jullie inzendingen.

Lang leve de stripwinkel!

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

9 reacties op “Stripwinkels in beeld”

Wat een leuk idee. Helaas hebben we in Zwolle niet echt een stripwinkel zoals de winkels die jij in je blog noemt. Hoop ooit zelf een stripwinkel te beginnen. Nu koop ik via Catawiki, Marktplaats en op beurzen. Ga in ieder geval met veel interesse je blogs volgen. 🙂

Groeten Vincent

Geen stripwinkel in Zwolle, Vincent? Dat is erg jammer. Vooral omdat jullie wel een stripopleiding hebben daar… Hoop dat het je lukt om er zelf eentje te beginnen.

Ah, sweet memories! Toen ik op de HAVO zat, was er nog een tweedehands stripwinkel / platenwinkel op het eiland, in Middelharnis: ’t Fetuut. De amicale verkoper heette Ton. Hij werd Ton Fetuut genoemd maar dat was niet zijn achternaam en niemand wist precies waar dat Fetuut vandaan kwam. Nu zou ik daar maar wat graag nog een keer rondstruinen, maar toen ’t Fetuut nog bestond, in de tweede helft van de jaren ’80, was zo’n winkel eigenlijk niet bijzonder. Er waren in die winkelstraat nog twee platenzaken. Ik vond dat heel gewoon en kwam ik er niet zo vaak omdat ik niet zo veel te besteden had. De lokale bibliotheek had bovendien ook aardig wat strips, al waren de meeste wel erg braaf. Het meer obscure werk ontdekte ik bij een oom en tante, die een flinke stapel van de meest uiteenlopende strips hadden. Dankzij hen ken ik bijvoorbeeld het werk van Marcel Gotlib 🙂 Verder was er een vrij grote boekhandel Vroegindeweij, die ook strips verkocht.

Vroegindeweij is ingelijfd door Bruna en daar is nauwelijks nog een strips te vinden. ’t Fetuut is al in de jaren ’90 gestopt. Tegenwoordig koop ik af en toe wat via Catawiki, bij wie het toevallig aanbiedt en anders bel of mail ik naar Stripwinkel Sjors in Dordrecht en die stuurt het dan op. Ik heb eigenlijk alleen maar goede ervaringen met het online kopen van strips. Ik weet alleen in Rotterdam een fysieke stripwinkel, Yendor en daar kom ik ook maar zelden dus ik kan de vragen niet goed beantwoorden.

Overigens valt het niet mee om wat te verdienen met advertenties op je site. Met Google AdSense moet je al aan minimaal tienduizend bezoekers per maand denken, om er genoeg te hebben die af en toe op een advertentie klikken, om daar hopelijk twee tientjes per maand aan te verdienen. Dat is mijn ervaring, maar het varieert sterk per onderwerp en met advertenties rond strips van € 10 valt waarschijnlijk minder te verdienen dan met pakweg auto’s die duizend keer zoveel kosten. Met de meeste sites, vooral blogs, zijn de reclame-inkomsten nihil vanwege te weinig bezoekers. Het zou me niet verbazen als je video’s beter scoren, ook omdat die via youTube makkelijker ’toevallig’ onder de aandacht komen.

Eens, met advertenties is het lastig geld verdienen met een blog, maar standaard advertenties zijn maar een van de vele mogelijkheden die een blogger tot zijn beschikking heeft. Sommige bloggers doen bijvoorbeeld aan advertorials, advertenties die eruit zien als blogposts. Maar ik hou daar niet van. Ik vind dat dat de geloofwaardigheid van de journalist/blogger aantast. Maar goed dat is een andere discussie dan stripwinkels natuurlijk.

Een stripwinkel in de buurt hebben tijdens de ‘vormende jaren’ lijkt me de perfecte manier om een striplezer voor het leven te worden. Daarom is het jammer als je ergens woont waar er geen is.

Vroeger kocht ik mijn strips bij Modern Papier in Groningen, maar die bestaat niet meer.
Kom nu graag bij Akim aan de Ulgersmaweg in Groningen. Prima zaak, goede service en leuke mensen.

Idd Akim Groningen mooie grote winkel, veel voorraad, tevens uitstekende webshop. Vriendelijke medewerkers enz enz. Zowel nieuw als 2e hands en niet alleen boeken maar ook allerlei merchandise rondom strips

Tja, je kunt als echte stripliefhebber eigenlijk niet (meer) om Akim heen. Ze staan altijd al met de grootste stands op de landelijke beurzen en als je ooit in de winkel bent geweest, dan weet je dat ze veruit de grootste stripwinkel van Nederland zijn. Nieuw, tweedehands, obscuur, uitverkochte albums, alles is er te vinden. Het gebeurt me zelden dat ze iets niet hebben.
Wat vooral heel tof is, is hun immense collectie van stripgerelateerde flyers, folders, reclameuitgaven, persmappen, fanzines, small press en dergelijke. Geweldig spul, voor de echte liefhebber.
Het is de moeite waard om de trein naar Groningen te pakken, want je kunt er met gemak een hele dag rondneuzen. Een goed uitje!

Reacties zijn gesloten.