Categorieën
Daily Webhead Video

Vlog: I Amsterdam begraven

Woensdagavond 23 september werd op het museumplein Amsterdam het I Amsterdam logo symbolisch begraven. Bewoners zijn de overlast van de vele evenementen beu.

I_amsterdam_demonstratieIn principe kun je in Nederland elke dag wel ergens tegen demonstreren met de roverheid in Den Haag als antagonist. Maar ook de locale roverheid – een term gemunt door Sietse Kooistra – kan er wat van. Door te veel evenementen toe te laten in de stad bijvoorbeeld, waar de gemeente natuurlijk flink de kas mee spekt. Dat lijkt leuk, maar is het vooral voor mensen buiten de stad die uit hun dak willen gaan op een festival of ander evenement. Ondertussen worden veel stadsbewoners doodziek van de overdaad aan vertier, de straten die overvol zijn met toeristen en bezoekers. Tegenwoordig is niet alleen het centrum van Amsterdam daardoor praktisch onbegaanbaar, door het spreidingsbeleid van Amsterdam Marketing is de hele stad in een soort Efteling veranderd. En niemand wil wonen in een pretpark.

Daarom besloot de groep Amsterdam Uitgebrand woensdagavond afscheid te nemen van het I Amsterdam logo, dat die dag 11 jaar bestond.

In het Parool lichtte de groep de actie toe:

Het is niet dat ze een hekel hebben aan het logo, volgens Caspar van Gemund (37). Integendeel. ‘Mede door dit logo is Amsterdam in een decennium uitgegroeid van een groezelige stad tot een gastvrije, winstgevende wereldstad.’

Maar de balans dreigt verstoord te raken, volgens de programmamaker. ‘De monocultuur staat op het punt de grond uit te putten. Waar je vroeger als stedeling alleen het Damrak meed, wordt dat gebied steeds groter.’ Amsterdam Marketing heeft volgens Van Gemund te veel nadruk gelegd op de gastvrijheid van de stad. Door de vele toeristen, hotels en ijssalons lijkt een steeds groter deel van de stad te worden opgeslokt.

Dat gevoel hebben Linda en ik ook, daarom waren we erbij om afscheid te nemen van I Amsterdam:

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.