Categorie├źn
Strips

Stripuitgever Peter van der Heijden overleden

Peter van de Heijden, de goedlachse en enthousiaste uitgever van Strip2000 is overleden.

Geheel onverwacht is woensdag 23 september Peter van der Heijden, de Nederlandse uitgever van de in stripboeken gespecialiseerde uitgeverij Strip2000 overleden.

Peter van der Heijden (40) was de drijvende kracht achter een uitgeverij die tegen de stroom in het beeldverhaal opnieuw op de kaart zette. Met originele uitgaven en gedurfde initiatieven wist de uitgever in een korte tijd het Nederlandstalige striplandschap een verse injectie jeugd te geven.

Het overlijden van Van der Heijden is een enorme klap voor de stripwereld. Hoe de uitgeverij wordt voortgezet wordt momenteel bekeken.

Ik kende Peter als een zeer enthousiaste en goedlachse uitgever. Iemand met hart voor het medium en iemand die kansen zag en niet bij de pakken neer ging zitten. Ik herinner hem daarom graag zoals in deze foto van Joeri Donsu:

Foto: Joeri Donsu.
Foto: Joeri Donsu.

Je moet een beetje gek zijn om strips uit te geven: het is een heel moeilijk markt en geld verdienen is een enorme uitdaging. In relatief korte tijd wist Van der Heijden een interessant fonds op te bouwen. Eerst met alleen humorstrips, later ook avonturenstrips onder de noemer Gorilla. Strip2000 geeft toppers uit als Snippers, Dating for Geeks, Het Godvrrgeten eiland, Hara Kiwi en Swamp Thing.

Ik ga Peter missen, en wens zijn vrouw en pasgeboren zoon, en verder de medewerkers van de uitgeverij, alle sterkte toe.

Peter van der Heijden (1974-2015).

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

6 reacties op “Stripuitgever Peter van der Heijden overleden”

Een enorme schok. Peter was altijd vrolijk, enthousiast en gul. Hij was een van de meeste inspirerende mensen die ik ken. Ik zal zijn pretoogjes nooit vergeten. Sterkte aan alle collega’s, vrienden en familie de komende tijd.

Peter, waar ik altijd hartelijk welkom was zal ik missen. Ooit was hij clubmedewerker bij ons.
In Veldhoven toen ik even wegkon van de ruilstand vond ik hem niet bij de stand van Strip 2000. Ik dacht nog..is er iets aan de hand. Door mijn eigen ziekte kon ik niet blijven zoeken naar hem. Peter zal ik nooit vergeten. Jean-Pierre Legein voor De Reclamestripclub

Ik vernam het nieuws pas later. Jammer dat je er niet meer bent, heb je vaak gezien en gesproken op de stripbeurzen in NL en B het ga je goed daar boven. Fijn om je gekend te hebben R.I.P. Peter, sterkte familie en vrienden.

Reacties zijn gesloten.