Categorieën
Media

Vaarwel Facebook?

Dinsdagavond 23 juni was ik in de Stadsschouwburg Amsterdam voor de Facebook Farewell Party. Toch ga ik Facebook nog niet vaarwel zeggen, al zou ik wel willen.

facebook-liberation-armyWaarom dan niet? Simpel: Facebook is heel handig om je producten, diensten en blogposts onder de aandacht te brengen. Veel mensen gebruiken hun tijdlijn als nieuwsfeed en als je dus wil dat mensen je blogposts lezen, is het handig om een link op Facebook te plaatsen.

Reden twee: ik vind het handig en leuk om via Facebook te zien wat mijn vrienden en kennissen bezighoudt. Dat levert dikwijls informatie op waar ik als journalist en blogger wat aan heb.

Waarom weg bij Facebook: Vooral vanwege privacy issues natuurlijk. Ik vertrouw Zuckerberg niet met mijn gegevens en het liefste zou ik naar een sociaal netwerk verhuizen waar mijn doen en laten niet verhandeld wordt, maar waar ik gewoon via een abonnement voor de dienst betaal. Op de Farewell Facebook party sprak Aral Balkan van Ind.ie over zijn alternatieve platform Heartbeat. Dat zou wel veilig moeten zijn en je privacy respecteren, maar zal waarschijnlijk pas volgend jaar openbaar worden. Balkans gelikte praatje maakte een hoop duidelijk waarom we Facebook moeten wantrouwen en waarom we eigenlijk massaal die plek moeten verlaten, maar zat tegelijkertijd ook weer zo gestroomlijnd in elkaar dat het een grote infomercial leek voor Heartbeat.

Daarbij: overstappen op een ander platform heeft pas zin als je contacten dat ook massaal gaan doen. Ik heb bijvoorbeeld al maanden niet meer ingelogd op Ello.

Dat neemt allemaal niet weg dat ik me grote zorgen maak over privacy en dat ik ervan baal dat de overheid haar burgers niet beter beschermt tegen bedrijven als Facebook en Google. Sterker nog: de politiek snapt meestal niets van internet en in het ergste geval staan ze eerder aan de kant van deze bedrijven dan aan de kant van de mensenrechten. Daar lijkt het in ieder geval wel op. Als ik de volgende keer niet blanco stem, dan wordt het waarschijnlijk de Piratenpartij omdat die zich wel hard maakt voor een vrij internet en privacy. Overigens is de Belgische overheid voortvarender wat Facebook betreft.

Eigenlijk zouden we massaal de deur van Facebook achter ons dicht moeten trekken om ergens anders te samenscholen. Maar we doen het niet. We blijven zitten waar we zitten, alsof het ons niets kan schelen. Ook ik heb mijn facebookaccount nog niet opgezet. Ook ik ben een slappe lul.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.

11 reacties op “Vaarwel Facebook?”

In ieder geval tijd om de Piratenpartij aan wat zetels te helpen. Zij zijn een van de weinigen van de politiek die de noodzaak van privacy wel inzien.

Ik speel ook met die gedachten. Opzeggen doe ik echter niet. Ik weet dat als ik opzeg ik als enige daar weg loop en ik dus nog minder contact heb met onder andere mijn familie. Maar waarom zou ik niet weglopen, wat maakt, anders dan alle connecties, facebook beter dan mijn eigen tijdlijn, mijn eigen weblog dus?! Ik heb heartbeat ook bekeken, maar het bied niet wat ik zoek, nog steeds gesloten en afhankelijk. Ello is al overgenomen door investeerders. Diaspora heeft mijn voorkeur, maar is nog erg ver van massale adaptatie, ik moet ook bekennen dat ik er al een poos niet meer heb gekeken en ook mijn eigen zaken daar niet plaats of promoot.

Ik pleit nog steeds voor een boost op de rss feed, een nieuwe xml structuur en diverse third party crawlers welke alles netjes volgen voor jou en zo een tijdlijn maken, communicatie verzorgen en alles lekker decentraal houden, alles gehost op een eigen servertje, je eigen weblogje met een socialmedia look indien gewenst, wordpress plugins etc. Het moet echt niet moeilijker zijn dan dat.

Ik stap nog wel eens over. Het is ons bij Hyves ook gelukt, waarom niet bij Facebook? Ik merk dat mijn dochter zich vooral toespitst op kleinere (whatsapp)groepjes en niet meer zo actief is op facebook, hoewel whatsapp wel weer is overgenomen door Facebook 🙁

Ik zoek nog steeds, maar misschien moet ik niet gaan zoeken maar doen. Mijn idee uitwerken en op kickstarter zetten..

Wat raar om jezelf een slappe lul te vinden door bij FB te blijven, Michael. Dat ben je heus niet! Behalve misschien door je voortdurende twijfel. 😉 Maar je wordt ook steeds opgehitst door enge berichten. Ik trek me daar niks van aan.
De FBvoordelen wegen m.i. niet op tegen het éne grote nadeel. Zo heb ik alles aangevinkt dat mijn bestaan hier kan waarborgen. Heb jij ooit gemerkt dat er iets raars is gedaan met jouw account, jouw gegevens e.d.? Reclame kun je uitzetten met Adblock. Je bestaan in de echte wereld is óók onderhavig aan ‘enge regels’ en allerlei gevaren. Daar kun je je ook niet aan onttrekken. Je móet het verkeer in, de blauwe envelop in de bus vinden en maar hopen dat ze je telefoon niet afluisteren.
Als je ophoudt met twijfelen en op FB ook niet doet wat je in het normale leven ook niet doet, dan is dit een geweldige plek om vrienden, onvermoede kunst, leerzame weetjes en wat al niet te ontmoeten, om je eigen artistieke ei kwijt te kunnen en maatschappelijke machteloosheid om te zetten in ’n handtekening op z’n tijd voor noodzakelijke petities.
En dat alles kan op ’n makkelijke manier, zonder gedoe met rss feeds, eigen servertjes etc 😉
Zo, dat waren even mijn 5 centjes voor een geweldige journalist!!

@Magda: Ben het met je eens dat gebruik van Facebook veel voordelen heeft waar we dagelijks van genieten. Toch schuilt er meer narigheid onder de oppervlakte dan je wellicht weet of merkt. Persoonlijk vind ik het heel vervelend dat ik een product ben dat Zuckerberg kan verkopen, maar dit soort zaken vind ik nog veel erger: “2014
Er wordt bekend gemaakt dat Facebook ons alle jaren als proefkonijn heeft gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Door gebruikers te manipuleren konden onderzoekers experimenten uitvoeren. Ook zijn er familieberichten gemanipuleerd om te onderzoeken hoe gebruikers met familiebanden omgaan. Ook politieke voorkeur werd door de onderzoekers via Facebook gemanipuleerd. Pas sinds dit jaar wordt de privacyschending van de onderzoeken gecontroleerd, maar de onderzoeken zelf blijven bestaan.” Zie: http://pc-en-internet.infonu.nl/communicatie/146956-facebook-schendt-de-privacy.html.

Je bent echt geen slappe lul hoor, er is gewoon nog geen fatsoenlijk alternatief. Overigens is Facebook tot dusver het enige bedrijf dat zichtbaar en merkbaar met m’n privacy rommelt. Bij voorgestelde vrienden kom ik mensen tegen die inderdaad een rol spelen in mijn leven, maar waar ik geen vrienden mee deel of die ik noem op Facebook of in Messenger. Ik heb ze zelfs nooit opgezocht op FB. Toch maar eens kijken welke autorisaties ik de app gegeven heb…

@Jooper: Er is inderdaad nog geen goed alternatief. Denk ik, in ieder geval. Ik zou het prima vinden om een betaald abonnement op een vergelijkbare dienst te nemen als dat betekent dat de privacy gewaarborgd is. Maar wat me vooral tegenstaat is dat we zo afhankelijk van FB zijn geworden, voor onze contacten, agenda’s, egostreling en blogpromotie. Tijdens die avond in de stadsschouwburg werd terecht opgemerkt dat het woord ‘gebruikers’ doorgaans door twee soorten productverleners wordt gebruikt: het bedrijf Facebook en drugsdealers. Dat geeft te denken.

@Karin: Na twee jaar toch weer terug op Facebook dus, terwijl je er geen fan van bent, maar omdat je graag je blogposts en blogcursussen onder de aandacht bij je doelgroep wil brengen, toch? Ik snap dat helemaal, maar het bewijst voor mij ook hoe erg afhankelijk we van Facebook zijn geworden. Je kunt eigenlijk niet zonder en aangezien FB een onbetrouwbare partner is die zijn voorwaarden zo maar met terugwerkende kracht kan aanpassen, is die afhankelijkheid een naar idee.

Ik heb mijn facebook account eerst helemaal leeg gemaakt en daarna opgeheven.

Nu blijkt inderdaad dat veel vrienden alleen nog met facebook communiceren ….

Bloggen doe ik met plezier en is feitelijk iets anders.

Terug naar Facebook wil ik niet meer!

Zonnige groet,

Reacties zijn gesloten.