Categorieën
Strips

Luc Cromheecke wint Bronzen Adhemar

De Antwerpse stripauteur Luc Cromheecke (1961) heeft de Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip 2014 gewonnen. Dat werd vrijdagavond bekendgemaakt tijdens de opening van het Stripgidsfestival in Turnhout.

Zelfportet van Luc Cromheecke.
Zelfportet van Luc Cromheecke.

In de Warande werd ook een tentoonstelling geopend gewijd aan het werk van de laureaat voor het weekblad Spirou en het Nederlandse zusterblad Robbedoes.

Juryvoorzitter Marc Legendre, die twee jaar geleden zelf de prijs won: ‘Voortbouwend op de traditie van bekende Vlaamse voorgangers zoals Marc Sleen, haalt hij met zijn absurde humorstrips een universeel en internationaal niveau. Hij is een bruggenbouwer tussen de traditie van de Vlaamse familiestrip, de Frans-Belgische school met de grote stripbladen en de jonge garde, die al eens een bastion durft te bestormen.’

De jury bestond voor deze editie uit: Marc Legendre (voorzitter/winnaar 2013), Jan Bex, Shamisa Debroey, Kim Duchateau, Inne Haine, Lectrr, Merho, Peter Moerenhout en Noël Slangen.

Graag feliciteer ik Luc met het behalen van deze prijs. Ik vind zijn humor strips fantastisch en ben een fan van Plunk en Het Godvvrgeten eiland. Eerder interviewde ik Cromheecke over zijn samenwerking met Laurent Letzer. Samen bedachten ze Tom Carbon, Ben de Boswachter en Plunk.

Zie voor meer informatie de site van Stripgids.

Door Michael Minneboo

Michael Minneboo is een freelance journalist gespecialiseerd in popcultuur, fancultuur, strips, film, online media en beeldcultuur. Hij schrijft over onder andere comics, Nederlandse strips & animatie en interviewt makers uit binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij lezingen en adviseert hij particulieren en bedrijven over bloggen.